Doua explozii au ucis 38 de oameni la Istanbul UPDATE: Atentatul a fost revendicat

Duminica, 11 Decembrie 2016, ora 17:49
45831 citiri
Doua explozii au ucis 38 de oameni la Istanbul UPDATE: Atentatul a fost revendicat
Foto: Twitter / News Executive

Doua explozii puternice au zguduit Istanbulul, sambata seara. Deflagratiile s-au produs aproape simultan langa stadionul echipei Besiktas, Vodafone Arena.

Din primele informatii reiese ca a fost vorba despre un atentat terorist, provocat de un kamikaze si o masina capcana. Exploziile au vizat autocarele fortelor de ordine care plecau de la stadion, dupa un meci, informeaza BBC.

UPDATE 17:50 - Soimii Libertatii Kurdistanului (TAK), o grupare radicala apropiata rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat dublul atentat cu bomba, transmit Reuters si AFP, citate de Agerpres.

"TAK a revendicat atentatul produs ieri (sambata - n.red.) la Istanbul", a relatat agentia de presa Firat, apropiata miscarii separatiste kurde.

Precizam ca gruparea si-a mai asumat responsabilitatea pentru alte atacuri comise in acest an pe teritoriul Turciei.

UPDATE 17:45 - Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a convocat duminica o reuniune de securitate cu ministrii si inalti oficiali, au declarat surse din Presedintie citate de Associated Press, scrie News.ro.

UPDATE 13:55 Sute de turci au participat, duminica, la un mars antiterorism la Istanbul. Participantii, majoritatea purtand steaguri ale Turciei, au marsaluit pana la stadionul Besiktas si au depus garoafe in locul exploziei.

UPDATE 12:25 Presedintele Klaus Iohannis condamna atentatele.

"Condamn cu fermitate atentatele cu bomba care au avut loc sambata noapte la Istanbul. Zeci de oameni nevinovati au fost omorati si alte sute se lupta in continuare pentru viata lor, din cauza unor acte de teroare premeditate, care au cutremurat inca o data Turcia", se arata in mesajul transmis de seful statului, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Iohannis a transmis condoleante familiilor victimelor si a exprimat solidaritatea romanilor cu autoritatile turce, "greu incercate in aceste momente dificile".

"Romania ramane acelasi partener hotarat si implicat in lupta internationala pentru prevenirea atacurilor teroriste si pentru eliminarea acestui flagel", conchide seful statului.

UPDATE 11:05 Bilantul mortilor a crescut la 38, dintre care 30 de ofiteri de politie, au anuntat autoritatile.

Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat ca militantii kurzi din PKK par sa se afle in spatele atacului.

Nimeni nu a revendicat atacul, insa exploziile au avut loc la mai putin de o saptamana dupa ce organizatia terorista Statul Islamic si-a indemnat sustinatorii sa vizeze "institutiile de securitate, militare, economice si de presa" din Turcia.

Pe de alta parte, militantii kurzi din PKK au, de regula, ca tina fortele de ordine.

UPDATE 09:40 Turcia a declarat o zi de doliu national duminica, dupa dublul atentat de sambata. Potrivit decretului semnat de premierul Binali Yildirim, drapelele vor fi coborate in berna in toata tara.

De asemenea, presedintele Recep Tayyip Erdogan si-a anulat o vizita planificata in Kazahstan, a anuntat biroul sau.

Doua dintre cele 29 de victime care au murit in atacul terorist sunt civili, ceilalti 27 sunt ofiteri de politie, inclusiv un comandant

UPDATE 08:50 Clubul Beskitas a anuntat ca doua dintre persoanele care au murit erau oficiali ai gruparii. Este vorba despre Vefa Karakurdu, director in departamentul de securitate al clubului, si Tunc Uncu, angajat al magazinului de la stadion.

UPDATE 06:14 - Autoritatile din Turcia au anuntat un nou bilant al exploziilor de sambata. 29 de persoane au murit si 166 au fost ranite, transmite BBC.

UPDATE 23:17 - O informatie de ultima ora arata ca ar fi vorba despre cel putin 15 morti si 20 de raniti. Toate victimele fac parte din trupele speciale care au asigurat paza si ordinea pe timpul meciului.

Initial s-a crezut ca a fost vizat de atacatori si un mall din Piata Taksim, aflata la cativa pasi de Vodafone Arena, dar se pare ca ambele explozii au tintit in mod expres autocarele pline cu jandarmi care plecau de la stadion.

Atentatele nu au fost revendicate pana acum, insa folosirea unei masini-capcana ar indica faptul ca in spatele exploziilor s-ar afla PKK.

Autoritatile turce au impus un embargou media pe timpul interventiei fortelor de salvare si a eventualelor operatiuni de identificare si capturare a atacatorilor.

Meciul de fotbal dintre Besiktas si Bursaspor se terminase deja de doua ore, iar suporterii plecasera de la stadion.

Utimii care urmau sa plece acasa, in afara de oficialii clubului, erau jandarmii care au asigurat ordinea pe stadion, iar primele informatii arata ca ei au fost vizati de atentate.

Turcia a fost zguduita in ultima perioada de numeroase atentate teroriste, comise de rebelii kurzi din PKK sau de gruparea jihadista Statul Islamic.

Unul dintre cele mai sangeroase a fost cel de la aeroportul Ataturk, din luna iunie, cand 42 de oameni au murit si aproape 300 au fost raniti.

Momentul in care s-au produs atentatele a fost surprins de Besiktas TV, care transmitea in direct de la stadion:

Imagini cu una dintre explozii au fost surprinse si de niste tineri care se aflau intr-un parc din apropiere:

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#atentet Turcia, #atentat Besiktas Istanbul, #bombe Istanbul , #Turcia