Haituiti de Erdogan, ofiterii turci la NATO s-au transformat in solicitanti de azil

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 20:03
9400 citiri
Haituiti de Erdogan, ofiterii turci la NATO s-au transformat in solicitanti de azil
Foto: Arhiva Facebook/Recep Tayyip Erdogan

Regimul Erdogan ia in vizor ofiteri turci ai NATO, acuzandu-i de legaturi cu tentativa de lovitura de stat. Ankara le-a ordonat sa se intoarca in tara, dar teama lor e mare.

Zeci de ofiteri de rang inalt ai armatei turce, aflati la post la cartierul general NATO din Bruxelles si la centrul de comanda SHAPE din Mons, se numara intre cei mai bine de 125.000 de oameni pe care presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ii acuza de implicare in tentativa de lovitura de stat militara din iulie.

Erdogan, pe care pucistii au incercat sa-l inlature cu arma in mana, ii numeste pe acesti ofiteri "soldati teroristi".

Cativa dintre ofiterii turci aflati in Belgia au acceptat sa stea de vorba cu DW sub protectia anonimatului. Ei vor sa stie daca demnitarii straini care vor vizita Turcia vor cere sefului diplomatiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, detalii despre ce li s-a intamplat. In loc de raspuns, probabil vor primi asigurari ca alianta se va putea descurca de minune si fara unii dintre specialistii sai de prim rang.

Cei mai multi dintre ofiterii epurati sunt formati in Occident, au diplome multiple eliberate de universitati si institutii americane si au luat parte la o sumedenie de antrenamente ale NATO.

Toti spun ca nu au nicio legatura cu tentativa de rasturnare a regimului Erdogan, ca au denuntat puciul din prima clipa si si-au continuat activitatea de militari si reprezentanti loiali ai guvernului turc.

Acum, rand pe rand, numele lor apar pe cele aproape 20 de liste cu suspecti transmise de Ankara reprezentantelor sale diplomatice din strainatate.

Ofiterii spun ca, in scrisori anexate listelor, li s-au transmis instructiuni sa predea pasapoartele diplomatice si NATO pe care le detin fiindca, de acum inainte, au dreptul la un singur act de identitate cu o singura destinatie: Ankara.

Cei mai multi dintre ei au primit ordin sa execute instructiunile in termen de trei zile, altii chiar mai repede. Nu au fost transmise niciun fel de acuzatii, doar liste cu nume, grad militar si functie, alaturi de informatia ca au fost suspendati sau dati afara din armata.

"La inceput, spune unul din ofiteri, eu si altii vizati intentionam sa executam ordinele. Prima noastra reactie a fost sa ne intoarcem in tara si sa ne aparam, fiindca nu suntem vinovati de activitati antiguvernamentale. Ne-am luat la revedere de la colegii nostri din NATO, presupunand ca, dupa cariere stralucite in armata, ne vom putea apara rapid bunul renume si ne vom putea intoarce la posturile noastre din alianta", a declarat pentru DW un ofiter.

"Dar apoi am auzit ca 17 dintre colegii nostri care s-au intors in Turcia au fost arestati. Asa ca ne-am gandit ca ar fi bine sa mai asteptam", a conchis el.

Familiile, avertizate sa ramana in Belgia

Un alt ofiter aflat la post la Bruxelles nu s-a aflat pe nicio lista. Cand a fost convocat la o intalnire la Ankara, a decis sa se duca. S-a temut ca daca refuza va da de banuit. Asta s-a intamplat cu sase saptamani in urma. De atunci, sotia lui nu mai stie nimic de el. Nu l-a revazut si nu a putut sa comunice cu el in niciun fel.

Cu amaraciune in glas ne-a spus, in timp ce copilul cel mic se juca in camera alaturata, ca a incercat cu disperare sa obtina informatii de la reprezentantul militar turc la NATO, dupa ce a vazut ca barbatul ei nu se intoarce acasa si nu raspunde la telefon.

In cele din urma, a aflat ce s-a intamplat de la sotia cuiva care a vazut ca a fost arestat dupa o sedinta desfasurata intr-un sediu guvernamental din Ankara. Dar pana astazi nu exista nicio explicatie oficiala.

Salariul sotului nu a mai fost platit din ziua in care el a disparut. Pe termen lung, ea nu are cum sa creasca singura cei trei copii ai lor. Dupa insistente, socrul ei din Turcia a putut sa-si viziteze fiul in inchisoare. Si i-a transmis: Ramai in Belgia!

Dar si aceasta varianta este riscanta. Ofiterii spun ca presedintele Erdogan a amenintat ca cei care nu executa ordinul de a se intoarce acasa vor fi haituiti.

Multi nu si-au mai primit salariile din septembrie, asa ca traiesc din economii, isi vand masinile si alte bunuri. S-au mutat in apartamente mai mici din doua motive: Pentru a face economii si pentru a ascunde guvernului turc unde locuiesc.

Unii din ofiteri au solicitat azil politic in Belgia. Colegi de-ai lor aflati la post in Germania au facut acelasi lucru la baza aeriana Ramstein.

Un ofiter a scris despre acestea intr-o scrisoare de bun ramas adresata colegilor din NATO, intitulata "Strigatul surd al unui ofiter turc".

El a pus aceasta scrisoare la dispozitia DW. In mesaj se arata: "La fel ca si in cazul celorlalti colegi turci, demiterea mea nu inseamna doar ca-mi pierd slujba. Deja mi-am pierdut toate actele de identitate militare, pasaportul, drepturile sociale, asigurarea de sanatate, conturile bancare, drepturile de pensie, vechimea in munca etc.

Si, ceea ce e cel mai trist, sunt lasat de unul singur fara trecut si, din nefericire, fara viitor. Cred ca noi, poporul turc, am pierdut respectul pentru demnitatea umana, libertate, democratie, egalitate, domnia legii si respectul pentru drepturile omului.

Pierderile mele individuale sunt nimic in comparatie cu pierderile tarii mele."

Si ceilalti ofiteri ai NATO care nu sunt turci simt ca au suferit o grea pierdere dupa ce colegii lor in solda Ankarei au fost epurati. Unul dintre ei a declarat pentru DW ca inlocuitorii trimisi de guvernul turc nu se ridica la standardele NATO.

NATO este prudenta in raporturile cu Turcia

Evident, Turcia este un aliat mult prea important, iar reactiile NATO sunt foarte rezervate si prudente.

Secretarul general al aliantei, Jens Stoltenberg, care a fost chestionat in repetate randuri in legatura cu aceasta problema, s-a multumit sa declare ca a adus la cunostinta guvernului turc ingrijorarile sale.

La Bruxelles, ambasadorul american Doug Lute a declarat luni ca, in loc sa dicteze standarde guvernului turc, NATO si SUA au decis "sa-si exprime increderea in el". Diplomatul a subliniat: "Avem un set comun de valori. Ele sunt inscrise in preambulul Tratatului de la Washington. Asteptam ca toti cei 28 de aliati sa respecte aceste standarde nu numai fiindca sunt obligati s-o faca prin tratat, ci fiindca este in propriul lor interes."

Un ofiter turc a regretat aceasta atitudine, declarand ca se simte vandut si de guvernul sau, si de catre NATO. Un alt ofiter a evidentiat ca alianta nu poate fi mai puternica decat este cel mai slab membru al ei. Si, dupa parerea sa, cel mai slab membru a devenit Turcia, desi are a doua armata, ca marime, dintre toate tarile NATO.

Peste 125.000 de oameni au fost demisi sau inchisi in Turcia dupa lovitura de stat esuata

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#militari turci NATO Erdogan , #Turcia
Comentarii