Kurzii cer proclamarea autonomiei in sud-estul Turciei

Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 21:02
4679 citiri
Kurzii cer proclamarea autonomiei in sud-estul Turciei
Foto: Hepta - Arhiva

Grupari kurde care au participat la o reuniune in sud-estul Turciei au indemnat duminica la proclamarea autonomiei, in timp ce in regiune aveau loc confruntari violente, iar armata turca avansa in cadrul unei operatiuni in domeniul securitatii in care afirma ca a ucis peste 200 de militanti kurzi.

Congresul Popular Democratic (DTK), care reuneste organizatii nonguvernamentale (ONG) kurde, a lansat acest indemn la autonomie la finalul acestei reuniuni de doua zile, la Diyarbakir, relateaza Reuters in pagina electronica.

"Rezistenta legitima a poporului nostru fata de politicile care degradeaza problema kurda reprezinta in mod esential un indemn si o lupta pentru autoguvernare locala si pentru democratie locala", se arata in rezolutia adoptata de reuniune, intitulata "Declaratie referitoare la o solutie politica privind autoguvernarea".

Participantii indeamna in aceasta declaratie la crearea unei regiuni autonome din care sa faca parte mai multe provincii care se invecineaza cu Diyarbakir si care sa tina cont de afinitati culturale, economice si geografice.

Indemnul ar putea sa conduca la o escaladare a conflictului dintre kurzi si Guvernul turc, in contextul in care Ankara se opune cu inversunare crearii unui stat kurd.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat duminica, intr-un discurs, ca Turcia nu va permite niciodata formarea altui stat in interiorul frontierelor sale.

"Acum ei vorbesc despre impartirea pamantului nostru in aceasta tara. Cu voia lui Allah, nu vom permite niciodata vreo operatie asupra unitatii tarii noastre", a declarat el.

Premierul turc Ahmet Davutoglu si-a anulat o reuniune planificata pentru sambata cu Partidul Democratic Popular (HDP, prokurd), apreciind ca politica acestuia este inradacinata in violenta, in timp ce fortele guvernamentale turce continuau o operatiune in domeniul securitatii in partea de sud-est a tarii, cu populatie majoritar kurda.

Armata a anuntat duminica, intr-un comunicat, ca peste 200 de militanti kurzi au fost ucisi in ultimele doua saptamani.

Imagini televizate prezentau tancuri care efectuau tiruri si explozii la Cizre, un oras situat in provincia Sirnak (sud-est), unde au fost impuse restrictii de circulatie in urma cu 13 zile.

Trei militari au fost ucisi in oras, intr-un atac cu bomba comis de catre gruparea militanta PKK, a anuntat armata duminica.

Turcia a fost alarmata de cuceririle teritoriale ale kurzilor in razboiul civil din Siria si se teme ca acestea ar putea incita la separatism in randul minoritatii kurde turce.

Ankara a incercat, in ultimele trei decenii, sa puna capat unei insurectii a luptatorilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o organizatie terorista de catre Statele Unite si Uniunea Europeana (UE).

Un armistitiu incheiat in urma cu doi ani intre militantii kurzi si Ankara s-a prabusit in iulie, fapt care a condus la reizbucnirea acestui conflict vechi de 30 de ani, soldat cu peste 40.000 de morti.

Principalele sindicate si camere profesionale din Turcia au indemnat la o greva de o zi in Turcia, marti, pentru a cere pacea si in semn de protest fata de operatiunile militare ale Guvernului in sud-estul Anatoliei.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#kurzi autonomie sud est Turcia, #kurzi cer autonomie , #Turcia