Tentativa de lovitura de stat in Turcia soldata cu 265 de morti: 24 de ore de haos care au pus pe jar intreaga lume - filmul evenimentelor

Sambata, 16 Iulie 2016, ora 23:50
157069 citiri
Tentativa de lovitura de stat in Turcia soldata cu 265 de morti: 24 de ore de haos care au pus pe jar intreaga lume - filmul evenimentelor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Haosul a domnit in Turcia, unde a avut loc o tentativa de lovitura de stat in timp ce presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla in concediu in afara tarii.

Vineri noapte s-au purtat lupte armate, in care si-au pierdut viata 265 de persoane, dintre care 161 erau civili si politisti. Numarul ranitilor este de peste 1.500.

Premierul Binali Yildirim a anuntat ca o factiune militara a incercat sa preia puterea printr-o lovitura de stat. Confruntarile armate intre factiunea care a vrut sa rastoarne regimul si fortele guvernamentale au durat toata noaptea. Armata a doborat un elicopter al pucistilor, cladirea Parlamentului a fost bombardata, explozii au zguduit atat Ankara cat si Istanbulul si tancurile au blocat strazile principale.

Sambata dimineata, soldatii au inceput sa se predea iar putin inainte de miezul noptii, la 24 de ore de la izbucnirea violentelor, guvernul a anuntat ca a preluat complet controlul asupra tarii. Au fost facute mii de arestari si demiteri, iar regimul Erdogan a cerut SUA sa demonstreze ca-i este aliat si sa-l aresteze sau sa-l extradeze pe clericul Fethullah Gulen, considerat creierul puciului.

Atat presedintele Erdogan, cat si premierul au facut apel la populatie sa iasa in strada, manifestatii ample avand loc sambata noaptea in mai multe orase din Turcia. Nu au mai fost violente, insa fortele loiale guvernului impanzesc strazile, existand in continuare tancuri pe drumuri.

Oamenii i-au cerut lui Erdogan sa reinstaureze pedeapsa cu moartea pentru a-i pedepsi pe pucisti, iar presedintele a promis ca solicitarea va fi dicutata in Parlament.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor din Turcia:

23:50 - Incheiem aici transmisiunea despre tentativa de lovitura de stat din Turcia. La Istanbul si Ankara suporterii lui Erdogan sunt in continuare pe strazi, insa toate manifestatiile se desfasoara pasnic. Amintim ca la ora 02:00 va pleca din Istanbul cursa umanitara pusa la dispozitie de MAE pentru romanii care erau blocati pe Aeroportul Ataturk. Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla cum evolueaza situatia din Turcia.

23:36 - Ministrul Apararii din Turcia, Fikir Isik, a anuntat ca fortele loiale presedintelui Erdogan au recapatat complet controlul in Turcia, dar a avertizat autoritatile sa ramana in alerta.

23:27 - Demonstratii pasnice au loc la Istanbul. In Piata Taksim sunt si in aceasta seara tancuri, insa oamenii nu sunt deranjati pentru ca sunt fortele loiale lui Erdogan.

23:02 - Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, a declarat, sambata, la Realitatea TV, ca responsabil pentru tentativa de lovitura de stat din tara sa este Fethullah Gulen, un "imam cu doua fete", care are 11 scoli in Romania, si public vorbeste despre pace, insa sustinatorilor sai le transmite sa ajunga la carma Turciei.

"Acest imam are doua fete. Una incearca sa arate ca protejeaza scolile, inclusiv in Romania - au 11 scoli in Romania -, au organizatii umanitare. De asemenea, cand vorbeste pentru presa straina transmite mesaje de prietenie, toleranta etc. Dar partea intunecata a sa... el vorbeste in limba turca si intotdeauna isi indeamna suporterii sa fie clandestini, sa se ascunda, sa astepte momentul potrivit si atunci sa ajunga la carma institutiilor. In ultimii doi ani am vazut aceasta fata urata a sa", a declarat diplomatul.

Ambasadorul sustine ca grupului lui Gulen "este ca Illuminati", actionand din umbra. El explica si de ce autoritatile turce au luat masuri dure impotriva unor membri din administratie, inclusiv din justitie.

22:40 - Egiptul s-a opus rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU privind condamnarea tentativei de puci din Turcia, care cerea ca toti factorii implicati sa respecte Guvernul democratic ales de la Ankara.

Pentru a fi adoptata, Rezolutia ONU avea nevoie de consensul tuturor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. Potrivit surselor citate de Reuters, Egipt a argumentat ca ONU si Consiliul de Securitate nu sunt in masura sa decida daca un Guvern a fost ales in mod democratic sau nu.

Aceasta rezolutie prevedea ca toti factorii implicati vor "respecta Guvernul ales democratic al Turciei". Rezolutia a fost redactata de Statele Unite si in ea erau exprimate ingrijorari serioase privind situatia din Turcia, actorii implicati fiind indemnati sa dea dovada de retinere, sa evite varsarea de sange si violenta si cerea o incheiere rapida a crizei si revenirea la domnia legii.

21:50 - Comandantul Armatei a III-a, generalul Erdal Ozturk, a fost pus sub acuzare pentru tradare, pentru rolul jucat in tentativa de lovitura de stat.

Potrivit autoritatilor turce, oamenii lui Ozturk au incercat sa ocupe puncte strategice in Istanbul noaptea trecuta, cand au fost confruntati de mii de civili inarmati care au iesit in strada in semn de sustinere fata de presedintele Recep Tayyip Erdogan.

21:36 - Cursa TAROM Istanbul-Bucuresti, prima care a plecat de pe Ataturk dupa evenimentele de vineri noapte, a ajuns in aceasta seara in Capitala, cu 134 de pasageri la bord, printre care si cazuri sociale, care au fost preluate dupa ce unii dintre pasagerii care isi cumparasera bilete nu s-au prezentat la imbarcare.

Cursa a aterizat in jurul orei 21:10 la Bucuresti, dupa ce a plecat cu intarziere din Istanbul. Mai multi pasageri nu s-au prezentat, desi cumparasera bilete, locurile lor fiind preluate de cazuri speciale, precum 4 olimpici care trebuiau sa ajunga in Vietnam si o persoana bolnava.

21:34 - Intre timp, oamenii vin in numar mare in Piata Kizilay, unde e programat sa vorbeasca premierul Binali Yildirim.

21:21 - Clericul Gulen a dat un interviu jurnalistilor stransi in fata casei sale din Saylorsburg, Pennsylvania. El a respins ferm acuzatiile regimului Erdogan.

"Nu cred ca lumea crede acuzatiile facute de presedintele Erdogan. Exista posibilitatea sa fie o inscenare de lovitura de stat orchestrata special pentru a putea face aceste acuzatii", le-a spus el jurnalistilor.

21:06 - Multimea ii striga lui Erdogan sa reinstaureze pedeapsa cu moartea pentru a-i pedepsii pe pucisti. Presedintele le-a raspuns ca acest lucru "va fi discutat in Parlament".

Premierul deja a vorbit in cursul zilei de sambata de reinstaurarea pedepsei capitale.

20:58 - Erdogan i-a cerut public lui Obama, in fata miilor de oameni care au iesit in strada sa-l sustina, sa il aresteze pe clericul Fethullah Gulen sau sa-l extradeze in Turcia sa fie tras la raspundere pentru lovitura de stat.

El spune ca daca Turcia si SUA sunt cu adevarat aliati, atunci Obama il va ajuta in aceasta chestiune.

20:50 - Presedintele Erdogan se adreseaza sustinatorilor care manifesteaza in orasele Turciei. Mii de oameni au umplut strazile.

20:45 - Toate avioanele militare americane de la baza aeriana Incirlik au fost retinute la sol, a anuntat Pentagonul. Guvernul turc a dispus inchiderea spatiului aerian pentru toate aeronavele militare.

20:27 - Ministrul Apararii Fikri Isik a declarat si el ca "la acest moment nu exista nicio zona din Turcia care sa nu fie sub control guvernamental, insa este prea devreme sa ne pronuntam daca amenintarea a fost complet eliminata".

20:22 - Premierul turc le cere oamenilor sa ramana in strada: "Amenintarea nu a trecut inca".

20:00 - Autoritatile turce au revizuit din nou bilantul loviturii de stat din noaptea de vineri spre sambata la 265 de morti, dintre care 161 de civili, informeaza BBC News.

Potrivit Presedintiei, dintre cei 161 de civili ucisi, 20 erau pucisti. Alti 104 de pucisti - probabil militari - au murit in violente.

Alti aproximativ 1.500 de oameni au fost raniti in violente.

19:53 - Bulgaria trimite 230 de militari pentru a intari frontiera cu Turcia, dupa tentativa esuata de puci din tara vecina, a informat Ministerul Apararii de la Sofia.

19:44 - Comandantul Armatei a II-a din Turcia, Adem Huduti, general de patru stele, a fost arestat dupa tentativa de lovitura de stat, relateaza Hurriyet.

Huduti este primul ofiter de rang inalt din armata care este retinut. Armata a II-a se ocupa de protejarea granitelor tarii cu Iranul, Siria si Irakul.

19:32 - Autoritatile turce au revizuit bilantul loviturii de stat din noaptea de vineri spre sambata la peste 250 de morti si peste 1.500 de raniti. Initial premierul anuntase 265 de morti si 1.440 de raniti.

19:19 - Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat ca cei opt militari care au fugit in Grecia la bordul unui elicopter vor fi extradati, relateaza The Independent.

Oficialul a anuntat pe Twitter ca a discutat cu omologul sau elen, Nikos Kotzias, care a confirmat ca extradarea va avea loc. Initial, autoritatile de la Atena au anuntat ca vor analiza duminica cererea de azil a militarilor.

19:04 - Romanii care aveau vacante programate in Turcia nu s-au lasat intorsi din drum de violente.

61 de romani, printre care si patru copii, au plecat sambata catre Istanbul cu prima aeronava care a decolat spre orasul turc si cu care vor fi repatriati romani blocati in aeroportul Ataturk. Totodata, alti 1.200 de turisti au plecat catre destinatii precum Antalya si Bodrum cu sapte curse charter in cursul zilei, in ciuda avertizarilor MAE.

MAE a avertizat sambata asupra situatiei din Turcia, recomandand cetatenilor romani care se afla pe teritoriul Turciei sa evite deplasarile care nu sunt necesare, iar cetatenilor care au intentia de a tranzita sau de a calatori spre Turcia sa evite aceste deplasari.

18:57 - Pe strazile din Ankara este atmosfera de sarbatoare. Suporterii lui Erdogan au iesit in numar mare sa isi manifeste simpatia pentru regim si bucuria ca tentativa de lovitura de stat a esuat. Cu toate acestea, politia si fortele militare loiale sunt in alerta, asteptanud-se la noi incidente, chiar daca nu de amploarea celor din noaptea de vineri spre sambata, scrie The Guardian.

18:33 - Unul dintre comandantii de la baza Incirlik, generalul Bekir Ercan, seful diviziei de tancuri, a fost arestat in urma tentativei de lovitura de stat din Turcia, relateaza cotidianul Hurryiet. Fortele SUA folosesc baza aeriana Incirlik pentru a lansa raiduri impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic. In baza se afla 90 de arme nucleare.

Consulatul SUA la Adana a anuntase anterior ca baza a fost inchisa, la fel si spatiul aerian din jurul sau. Apoi un oficial american a anuntat ca baza a fost redeschisa dupa cateva ore.

18:06 - Irakul si-a declarat intregul sprijin pentru guvernul turc. Cu toate astea, Teheranul nu a putut sa nu aminteasca de Siria, subiect fierbinte intre cele doua tari.

Astfel, adjunctul principal al Ayatollahului Ali Khamenei a declarat ca Teheranul condamna tentativa de lovitura de stat si sprijina guvernul, dar asteapta aceeasi atitudine din partea Ankarei in ce priveste Siria, informeaza Sky News.

17:44 - In fata Parlamentului din Ankara s-au strans sute de oameni care condamna tentativa de lovitura de stat, in timp ce legislatorii s-au reunit intr-o sedinta de urgenta, informeaza AP.

Intr-un gest fara precedent, toate cele patru partide parlamentare vor da o declaratie comuna sambata in care vor condamna puciul impotriva regimului Erdogan.

Sedinta a inceput cu un minut de reculegere pentru cei care si-au pierdut viata in timpul luptelor armate de vineri noapte. Apoi s-a cantat imnul national.

17:23 - Suporterii lui Erdogan au inceput sa se stranga in Ankara, fluturand steaguri si cantand imnul national.

17:17 - Cancelarul german Angela Merkel a condamnat tentativa de lovitura de stat din Turcia si a declarat ca Germania sta alaturi de cei care apara democratia.

"E tragic ca atat de multi oameni au murit in timpul tentativei de lovitura de stat. Varsarea de sange in Turcia trebuie oprita imediat. Tancuri pe strazi si lovituri aeriene impotriva propriului popor sunt de neconceput", a spus Merkel.

17:12 - Fostul premier Victor Ponta a reluat criticile la adresa "fascistilor" din Romania care il critica pe seful statului turc, Recep Erdogan, afirmand ca sunt o secta "mai obtuza decat talibanii si mai lipsita de scrupule decat ISIS", in timp ce presedintele Turciei "merge mereu in ochiul uraganului" si nu se ascunde de adversari.

"Vad ca analisti politici serioi se lasa pacaliti de diversiunea lansata in Europa ca Erdogan si-a inscenat lovitura de stat/daca ramanea la resedinta de vacanta in loc sa plece imediat (si super riscant) spre Istanbul presedintele Turciei era in locuinta atunci cand a fost bombardata de elicopterele pucistilor/si istoria se scria atunci pe placul "Propagandei" din Romania! A lipsit o ora si intelegerea ca Erdogan merge mereu in "ochiul uraganului" in loc sa fuga sau sa se ascunda", scrie, laudativ, fostul premier Victor Ponta pe Facebook.

Social-democratul invoca din nou un "sistem de propaganda" de natura "fascista" in Romania, care incearca sa il denigreze pe Recep Erdogan si care este format din aceleasi persoane care lauda Guvernul Ciolos.

17:07 - Muftiul Cultului Musulman din Romania, Iusuf Muurat, a acuzat tentativa de lovitura de stat din Turcia, spunand ca a fost un atac la adresa democratiei din aceasta tara.

"Aceasta tentativa de lovitura de stat s-a sfarsit cu bine, iar vointa poporului si-a spus inca o data cuvantul. A fost o tentativa la adresa democratiei care exista in Turcia. Stiti foarte bine, Turcia este un partener strategic al tarii noastre si este o tara care sprijina comunitatea musulmana, comunitatea turco-tatara din Romania. Multumim lui Dumnezeu ca persoanele respective nu si-au putut indeplini planul pana la capat", a declarat pentru News.ro, muftiul Iusuf Muurat.

El a mai spus ca toti liderii politici din Turcia au fost impotriva tentativei de lovitura de stat si nu i se pare normal sa fie atacat in acest mod un regim ales in mod democratic. Despre recentele atentate de la Nisa si Istanbul, Muftiul spune ca le condamna si ca cei care le-au infaptuit nu au nicio legatura cu religia.

16:56 - Unii dintre soldatii retinuti in urma tentativei de lovitura de stat din Turcia ar fi afirmat, in timpul interogatoriului, ca nu stiau ca participa la un puci, fiind informati de catre comandatii lor ca este vorba despre un exercitiu militar, potrivit AP, care citeaza ziarului liberal Hurriyet.

16:48 - MAE anunta ca autoritatile turce au acordat culoar de zbor pentru zborul umanitar operat de Tarom la ora 02:15. Astfel, romanii care inca sunt blocati pe Aeroportul Ataturk din Istanbul si nu au prins loc in aeronava Tarom care va decola la 18:35 se pot intoarce in tara cu cursa umanitara. Capacitatea avionului este de 131 de locuri.

Pe Aeroportul Ataturk se afla aproximativ 200 de cetateni romani, potrivit oficialilor. Unii dintre acestia asteapta inca de vineri, de la ora 22:00, sa paraseasca Turcia.

16:43 - Agentia de stat Anadolu a anuntat ca autoritatile au retinut 10 membri ai Curtii Constitutionale. In total, au fost emise mandate de arestare pentru aproape 200 de magistrati. Mai devreme aceeasi agentie anuntase ca 2.745 de judecatori si procurori au fost demisi sambata dimineata in intreaga Turcia, fiind suspectati ca au sustinut tentativa de lovitura de stat.

16:21 - SUA cer dovezi ca Fethullah Gulen se afla in spatele loviturii de stat din Turcia, asa cum il acuza premierul si presedintele. Amintim ca Gulen se afla pe teritoriul SUA, unde a fugit de regimul Erdogan.

16:16 - Clericul Fethullah Gulen a negat din nou implicarea in tentativa de lovitura de stat din Turcia si a condamnat actiunea pucistilor "in cei mai duri termeni".

Cu toate astea, premierul Yildirim a declarat ca orice tara care il sprijina pe Fethullah Gulen va fi considerata in razboi cu Turcia. Amintim ca Gulen a fost un aliat al lui Erdogan pana in anul 2013.

Apoi Erdogan a fost acuzat de coruptie si l-a acuzat pe Gulen ca se afla in spatele anchetei. Clericul a fost pus in capul listei cu cei mai cautati teroristi din Turcia si pe numele sau a fost emis un mandat de arestare.

Gulen a fugit in SUA, iar regimul Erdogan a cerut insistent extradarea lui.

15:58 - MAE face demersuri pentru a trimite la Istanbul o aeronava Tarom, in regim de cursa umanitara, pentru a-i prelua pe romanii care vor sa se intoarca in tara. Tarom anuntase anterior ca o cursa va decola in jurul orei 18:35 de pe Aeroportul Ataturk, insa va prelua doar pasagerii companiei.

Acum, aeronava umanitara va fi platita de MAE. Pe Aeroportul Ataturk, unde sunt blocati aproximativ 200 de romani, au ajuns si echipe consulare.

Alte echipe consulare MAE din Sofia au oferit asistenta pentru mai bine de 35 de autovehicule cu cetateni romani care au trecut granita turco-bulgara.

15:52 - A fost taiat curentul la baza aeriana Incirlik, folosita de SUA pentru a lansa lovituri aeriene impotriva Statului Islamic, in Siria, anunta Consulatul SUA in Turcia, citat de CNN.

15:26 - Georgeta Dinu, purtatorul de cuvant al Tarom, a declarat, la Digi 24, ca toti pasagerii companiei aflati la acest moment pe Aeroportul Ataturk vor fi repatriati.

"Un mesaj pentru toti pasagerii Tarom care urmeaza sa se intoarca la Bucuresti: operam cursa care pleaca de la Istanbul la 18:35. Am marit capacitatea de operare, vor fi preluati atat pasagerii zborului de dimineata, cat si cei ai zborului de dupa-amiaza", a declarat purtatorul de cuvant, precizand ca a fost pusa la dispozitie o aeronava cu capacitate marita, de 134 de locuri.

Dinu a adaugat ca o echipa a Tarom lucreaza de dimineata cu celula de criza infiintata la nivelul MAE. Cu toate acestea Tarom va prelua doar pasagerii sai, nu si ai altor companii aeriene.

15:05 - Grecia a anuntat ca va analiza cererile de azil politic a celor opt militari turci. Asta desi Ankara a cerut extradarea lor.

15:02 - 2.745 de judecatori au fost indepartati din functie dupa tentativa de lovitura de stat, anunta autoritatile din Turcia.

14:59 - Compania Tarom a anuntat, pentru News.ro, ca va opera cursa aeriana de linie care urmeaza sa decoleze in aceasta dupa-amiaza, la ora 16:25, de pe Aeroportul Henri Coanda, spre Aeroportul Ataturk din Istanbul. La intoarcere, va prelua si pasagerii cursei anulate sambata dimineata.

14:48 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sambata ca tot personalul si unitatile militare aliate din Turcia sunt in siguranta dupa tentativa de lovitura de stat.

14:43 - Mai multe inregistrari video si fotografii aparute pe retelele de socializare arata cum sustinatori ai partidului de guvernare din Turcia, AKP, decapiteaza un soldat pe unul dintre podurile care traverseaza Bosforul. Nu a fost confirmata veridicitatea lor.

14:34 - Deputatul PNL Cezar Preda, aflat in vacanta in Turcia, a trait pe viu tentativa de lovitura de stat, asteptand in aeroportul din Istanbul mai mult de 12 ore pentru a se imbarca, informeaza Agerpres.

14:20 - Mii de persoane s-au adunat sambata dimineata la Berlin si Viena pentru a protesta fata de tentativa de lovitura de stat din Turcia si pentru a-si manifesta sprijinul fata de guvenul turc.

14:12 - Agentia DHA scrie ca tentativa de lovitura de stat din Turcia ar fi fost condusa de fostul comandant al avionului prezidential turc, Okin Ozturk.

13:55 - Premierul turc anunta acum ca 265 de persoane au murit.

13:40 - Un grup de pucisti a capturat o fregata ancorata la baza navala turca Golcuk, a declarat o sursa militara greaca, informeaza Reuters. Se pare ca flota turca a fost luata ostatica.

13:38 - Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut Greciei sa ii elibereze pe cei 8 militari si sa ii trimita in tara.

13:36 - Ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu, a declarat la Digi24 ca situatia din Turcia este "preocupanta" pentru ca "Turcia e un partener cheie al UE si un aliat cheie al NATO".

"E foarte important ca lucrurile sa revina la calm, sa se respecte institutiile democratice, fara violente fata de aceste institutii sau civili", a subliniat acesta.

De asemenea, ministrul le-a recomandat romanilor aflati in Turcia sa evite deplasarile si sa isi pastreze calmul.

"Asa cum evolueaza situatia, revenirea institutiilor guvernamentale democratice va conduce la crearea conditiilor pentru ca situatia sa se perfectioneze (...) Din toate datele pe care le avem, din fericire nu sunt cetateni romani care sa fi fost intr-un fel sau altul victime sau raniti", a mai spus ministrul de Externe.

13:30 - Yildirim a declarat ca orice tara care il sprijina pe Fethullah Gulen - acuzat ca s-ar afla la originea tentativei de lovitura de stat de la Ankara - va fi considerata in razboi cu Turcia.

13:24 - Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anuntat sambata ca tentativa de lovitura de stat a fost blocata, iar situatia este "complet sub control". El a dat vina pe o "structura paralela" din cadrul fortelor armate, insa a dat asigurari ca liderii miscarii au fost arestati.

13:19 - Camelia Enescu, general manager al agentiei Tarom din Istanbul a declarat la Digi24: "Am anulat zborul de dimineata, incercam si speram sa operam la timp zborul de dupa amiaza, de la 16:25. Politia de frontiera a reluat activitatea, granitele s-au deschis, traficul a inceput timid sa isi revina, au inceput aterizarile internationale.

Toti pasagerii de dimineata care si-au exprimat dorinta, daca se vor prezenta la check-in, vor fi preluati, impreuna cu cei care au bilete pentru cursa de dupa masa".

13:08 - Opt soldati care au ajuns sambata in Grecia cu un elicopter militar turc au fost retinuti si cer azil politic.

12:51 - Echipa de fotbal Concordia Chiajna este in continuare blocata in Istanbul, potrivit paginii de Facebook a clubului.

12:47 - Mai multi lideri militari loiali regimului turc sunt in continuare disparuti, cel mai probabil luati ostatici.

12:35 - Premierul turc Binali Yildirim anunta mai putini morti. El a declarat intr-o conferinta de presa ca 161 de persoane au fost ucise si 1.440 ranite. Anterior, noul sef al Statului Major al Armatei anuntase 194 de morti. Totodata, a anuntat premierul, 2.800 de persoane au fost arestate.

12:17 - MAE anunta ca toate punctele de control de la frontiera dintre Turcia si Bulgaria au fost redeschise, fiind astfel posibila iesirea din Turcia pe cale terestra catre Romania prin aceste zone.

12:10 - Mehmet Muezzinoglu, ministrul Sanatatii din Turcia si vicepresedinte al partidului de guvernamant AK Parti, a declarat ca Guvernul ia in considerare reinstaurarea pedepsei cu moartea, in urma tentativei de lovitura de stat, potrivit BBC News. Imediat dupa acest anunt, pe Facebook si Twitter au inceput sa circule mesaje cu hashtagul #Idamistiyorum (Vreau pedeapsa cu moartea).

11:44 - Presedintia turca cheama oamenii in strada, sambata seara. "Trebuie sa fim in strada in aceasta seara. O noua tentativa de lovitura de stat ar putea avea loc in orice minut", se arata intr-un mesaj postat pe Twitter.

11:30 - Bilantul victimelor creste alarmant: sunt 194 de morti, dintre care 47 sunt civili, a anuntat Umit Dundar, seful interimar al Statului Major al Armatei. Printre morti se mai afla 104 pucisti, 41 de politisti si 2 soldati.

11:20 - Pe aeroportul turc Ataturk este haos, desi traficul aerian a fost reluat.

10:59 - Jurnalistul Alev Scott a postat pe Twitter un mesaj primit de la presedintele Erdogan, in care ii cerea sa sprijine statul turc.

10:49 - Ambasadorul Turciei in Romania, Osman Koray Ertas, a declarat sambata ca situatia din tara sa este sub control, cu cateva limitari la granite. El i-a catalogat pe cei care au incercat lovitura de stat drept "criminali" care au atentat la securitatea statului.

10:35 - Au aparut inregistrari in care se poate vedea cum politistii incearca sa ii aresteze pe soldatii turci implicati in tentativa de lovitura de stat.

10:18 - Mai multi turci afirma ca au primit SMS-uri, sambata dimineata, de la autoritati prin care sunt incurajati sa iasa in strada in sprijinul democratiei.

10:10 - Agentia turca de stat Anadolu anunta ca sunt 90 de morti si 1.154 de raniti.

09:50 - Numarul militarilor arestati dupa tentativa de lovitura de stat se ridica la 1.563, anunta The Guardian.

09:41 - Premierul Dacian Ciolos a scris, sambata, pe Facebook, ca a condamnat, la reuniunea liderilor UE de la summitul ASEM din Mongolia, actiunile de violenta si agresiune din timpul tentativei de lovitura de stat.

09:35 - Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata dimineata, ca stabilitatea Turciei, un partener al Romaniei si aliat in cadrul NATO, este importanta pentru securitatea in regiune si trebuie facuta cu respectarea democratiei si a institutiilor alese prin vointa populara.

Seful statului a fost si este in contact permanent cu institutiile romane competente cu privire la situatia din Turcia inca de la inceputul evenimentelor, informeaza Presedintia.

09:20 - Seful Politiei a declarat ca violentele sunt pe punctul de a se termina.

09:09 - Seful Statului Major, generalul Hulusi Akar, care ar fi fost luat ostatic, a fost eliberat.

09:01 - Amiralul turc Nejat Atilla Demirhan a fost arestat.

08:46 - Nu se inregistreaza victime sau raniti in randul cetatenilor romani aflati in Turcia, a anuntat Ministerul de Externe. Potrivit MAE, au fost aproximativ 400 de apeluri date in cursul noptii la minister sau la misiunile diplomatice pentru asistenta, iar o echipa consulara s-a deplasat deja la aeroportul Ataturk.

08:40 - In acest moment nu este clar daca revolta a incetat. In Istanbul turcii isi fac selfie cu tancurile abandonate de soldati si spun ca sunt fericiti ca luptele s-au incheiat. Pe de alta parte, fortele armate turce anunta ca acestea continua.

08:34 - UE a cerut revenirea rapida la ordinea constitutionala in Turcia. De asemenea, sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a convocat o reuniune de urgenta a responsabililor europeni prezenti la summitul Asia-Europa (ASEM) care are loc in Mongolia.

08:17 - Sase zboruri din si catre aeroportul Ataturk au fost anulate sambata. Potrivit site-ului Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), au fost anulate trei curse care urmau sa decoleze in cursul zilei de sambata, doua apartinand companiei Turkish Airlines, iar una operatorului aerian roman TAROM. Aeronavele urmau sa decoleze la orele 5:55 si 10:00 (Turkish Airlines) si la 8:35 (TAROM).

De asemenea, si la Sosiri figureaza trei curse anulate, care ar fi trebuit operate de aceleasi companii aeriene. Este vorba despre zborul TK 1041 (Turkish Airlines), cu sosire pe Aeroportul Henri Coanda la ora 01:25, zborul TK 1043 (Turkish Airlines), sosire 5:55, si zborul RO 262 (TAROM), sosire la 11:55.

08:02 - Mai sunt insa multi soldati care spun ca nu renunta, nu se vor preda si vor lupta in continuare.

07:59 - Guvernul turc a anuntat ca numarul persoanelor arestate a ajuns la 754.

07:47 - Erdogan l-a acuzat pe Fethullah Gulen, liderul miscarii "Hizmet", ca este vinovat de tentativa de lovitura de stat. Insa Gulen, care traieste intr-un exil autoimpus in SUA de peste un deceniu, a respins acuzatiile.

Mai mult, a spus ca el condamna aceste actiuni. "Puterea se castiga prin alegeri libere si corecte, nu cu forta", a spus Gulen.

07:41 - Dupa ce soldatii si-au abandonat tancurile si s-au predat, in apropierea Podul Bosfor, mai multi turci s-au urcat pe ele sa sarbatoreasca.

07:23 - Cel mai nou bilant arata ca 60 de oameni au murit in tentativa loviturii de stat si 336 de persoane au fost arestate.

07:20 - Umit Dundar a fost numit sef interimar al Statului Major al Armatei, a anuntat premierul turc Binali Yildirim.

07:14 - Posturile de televiziune arata imagini cu soldati care ies din tancuri cu mainile ridicate.

07:11 - Telegraph scrie ca in jur de 100 de soldati s-ar fi predat, ceea ce inseamna ca se confirma declaratia lui Erdogan potrivit careia "lovitura de stat a esuat".

07:03 - Autoritatile din Turcia ar fi doborat un elicopter militar, insa momentan informatia nu a fost confirmata.

06:57 - 50 de soldati implicati in tentativa de lovitura de stat s-au predat, noteaza Reuters. Totodata, un martor a declarat ca a vazut cum mai multi soldati s-au predat politiei in Piata Taksim din Istanbul.

06:36 - Aeroportul international Ataturk din Istanbul a fost redeschis, iar prima cursa a aterizat deja. Autoritatile au anuntat ca aeroportul se afla sub controlul militarilor loiali Guvernului.

06:29 - Circulatia petrolierelor pe podurile peste stramtoarea Bosfor este interzisa, din motive de siguranta.

06:21 - Premierul turc Binali Yildirim a convocat o intalnire de urgenta la Parlament, sambata dimineata.

Amintim ca Parlamentul a fost tinta unor bombardamente ale militarilor care au pus la cale lovitura de stat. Oficialii au anuntat, insa, ca niciun parlamentar nu a fost ranit si doar o anumita parte din cladire a fost avariata. Exista insa informatii neconfirmate ca au fost raniti in bombardamentele de la Parlament mai multi ofiteri de politie.

06:06 - Bilantul mortilor de la Ankara a crescut la 60, a anuntat Parchetul, citat de Russia Today. Bilantul anterior era de 42 de decese.

05:40 - Parchetul din Ankara a anuntat ca cel putin 42 de oameni au fost ucisi in capitala tarii, neprecizand insa daca printre victime se afla si civili.

Amintim ca in Istanbul bilantul anuntat de agentiile de presa straine este de 6 morti si 150 de raniti.

05:32 - Intr-o declaratie pentru agentia Anadolu, premierul Yildirim i-a indemnat pe oameni sa ramana pe strazi si a avertizat ca daca mai exista elicoptere pilotate de cei implicati in tentativa de lovitura de stat, acestea vor fi doborate.

05:26 - CNN Turk si-a reluat emisia, dupa ce redactia a fost ocupata de barbati inarmati.

05:25 - Premierul turc Binali Yildirim a anuntat ca peste 120 de persoane au fost arestate, relateaza Sky News, potrivit News.ro.

05:23 - Nu se stie nimic despre soarta sefului Statului Major. Acesta fusese luat ostatic de pucisti. Intrebat daca are detalii despre starea oficialului, Erdogan a spus ca nu.

05:14 - Erdogan i-a acuzat pe organizatorii tentativei de lovitura de stat ca au vrut sa il asasineze, bombardand hotelul unde era cazat. El a precizat ca se afla intr-o statiune de pe malul Marii Egee. Anterior, BBC anunta ca Erdogan ar fi in concediu in statiunea mediteraneana Marmaris.

"Drapelul e onoarea mea, tara e onoarea mea si de aceea am venit aici sa mor. Sunt pregatit sa mor! Voi sta alaturi de poporul meu si nu voi preda tara fortelor de ocupatie", a declarat el in primul discurs rostit dupa intoarcerea la Istanbul.

Totodata, Erdogan i-a acuzat pe organizatorii loviturii de stat de tradare si a avertizat ca "vor plati un pret mare" pentru faptele lor.

Presedintele a punctat ca aceasta tentativa de puci este un motiv pentru a "curata armata": "Liderul complotului va plati pretul in fata intregii natiuni. O parte dintre vinovati au fost arestati deja, noi arestari sunt in curs".

05:00 - Traficul aerian pe aeroportul Ataturk va fi reluat in curand, anunta Eurocontrol. Amintim ca niciun avion nu a mai decolat de pe aeroportul din Istanbul dupa tentativa de lovitura de stat. Zborul de pe Ataturk spre Bucuresti a fost reprogramat pentru ora 07:00, sambata dimineata.

04:40 - Incep sa apara si informatii cu privire la victime. ABC News informeaza ca cel putin 6 persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost ranite in ciocnirile de la Istanbul.

Totodata, Sky News anunta ca oficiali de la Spitalul Nurmune din cartierul Uskudar al Istanbulului au declarat ca au primit 150 de raniti.

04:33 - O fotografie care ilustreaza haosul din Turcia: un tanc pe care s-a catarat un manifestant pro-Erdogan striveste o masina pe strazile din Istanbul.

04:26 - In continuare, situatia e tensionata in sediul Hurriyet. Imaginile postate pe retelele sociale arata cum jurnalistii au fost luati ostatici de soldati inarmati.

04:18 - Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, la sosirea la Istanbul, ca cei responsabili pentru tentativa de lovitura de stat vor primi "raspunsul necesar": "Nicio putere nu este deasupra vointei nationale", a adaugat el, potrivit News.ro.

04:12 - Ministrul bulgar de Externe a anuntat ca Bulgaria inchide granita cu Turcia. Anterior, acesta declarase ca tara sa va spori securitatea la frontiera.

04:09 - O multime impresionanta de sustinatori l-a intampinat pe presedintele Recep Tayyip Erdogan atunci cand a coborat dintr-un vehicul, pe aeroportul Ataturk din Istanbul, informeaza News.ro.

04:07 - Violente in fata resedintei lui Erdogan. Mai multi pucisti ar fi incercat sa intre in cladire. S-au tras mai multe focuri de arma si cel putin 3 pucisti ar fi fost arestati.

04:05 - A aparut prima imagine cu Parlamentul turc. Amintim ca aceasta cladire a fost bombardata si cel putin 12 persoane au fost ranite grav, potrivit agentiei de presa Anadolu. Niciun parlamentar nu se afla printre raniti.

04:04 - Zeci de militari turci implicati in tentativa de lovitura de stat si-ar fi predat armele politiei in Piata Taksim din centrul Istanbulului. Ei ar fi luat aceasta decizie imediat dupa ce in apropiere s-au auzit doua explozii puternice, informeaza News.ro. Trei avioane de lupta au fost vazute survoland zona, la altitudine joasa.

03:55 - O reactie de la Pentagon. Intr-un comunicat oficial, Pentagonul anunta ca evenimentele din Turcia nu au afectat baza aeriana Incirlik. Aceasta e folosita de americani pentru loviturile aeriene impotriva jihadistilor de la Statul Islamic in Siria.

03:52 - CNN Turk a fost luat cu asalt de militari. De asemenea, mai multi soldati au intrat in sediul Hurriyet si au luat ostatici.

03:51 - Florin Ionescu este un roman blocat pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Acesta a povestit ca a auzit o explozie puternica.

"Zgomotul cu siguranta a fost de la o explozie, toata lumea sta ascunsa, la podea. De la geam vedem o multime de oameni in civil cu steagurile Turciei. Se mai vad doua tancuri care acum doua ore au venit cu militari, dar acum sunt parasite, pentru ca sunt manifestanti pe ele. Seamana foarte mult cu ce am vazut la Bucuresti in '89. (...) Un elicopter militar tocmai a survolat aeroportul", a povestit romanul la Digi 24.

03:40 - Agentia de presa Anadolu anunta ca cel putin 12 persoane ar fi fost ranite grav in bombardamentul care a vizat Parlamentul de la Ankara. Agentia de stat sustine ca bomba ar fi fost lansata de un elicopter controlat de pucisti.

03:26 - Premierul turc Binali Yildirim a declarat ca "situatia este in mare masura sub control" dupa tentativa de lovitura de stat din tara, relateaza AFP.

Anterior, el a spus ca tentativa de lovitura de stat a fost un act de rebeliune pus la cale de miscarea loiala clericului Fethullah Gulen, din Statele Unite, desi gruparea acestuia a condamnat-o.

Guvernul presedintelui Recep Tayyip Erdogan a acuzat in repetate randuri sustinatorii lui Gulen ca vor il indeparteze cu forta de la putere.

03:15 - Surse Reuters sustin ca avionul lui Erdogan ar fi aterizat la Istanbul. Amintim ca presedintele era in concediu in strainatate in momentul in care a fost declansata lovitura de stat. El a incercat apoi sa se intoarca in tara, insa pucistii nu i-au permis sa aterizeze. Apoi au aparut diverse ipoteze cum ca s-ar fi dus la Teheran sau ca ar fi cerut azil in Germania si a fost refuzat. Alte zvonuri vorbeau despre posibile destinatii ca Olanda si Marea Britanie pentru Erdogan.

03:10 - Televiziunea de stat TRT emite din nou, dupa ce sustinatorii guvernului au intrat in sediul care fusese ocupat de militari. Jurnalistii au declarat ca au fost tinuti ostatici de pucisti.

03:08 - In difuzoarele de la moscheile din toata Turcia se aud mesaje prin care oamenii sunt indemnati sa iasa in strada pentru a-l sustine pe Erdogan, relateaza AFP.

03:06 - Au aparut imagini cu civili raniti la Istanbul.

03:05 - Cativa cetateni turci s-au adunat in fata Ambasadei Turciei de la Bucuresti. Acestia au steaguri si scandeaza numele presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

03:03 - La nivelul MAE roman a fost infiintata o celula de criza ca urmare a situatiei din Turcia.

02:59 - Echipa de fotbal Concordia Chiajna, care ar fi trebuit sa se intoarca in tara in aceasta seara, este blocata in Turcia.

"Autoritatile romane, cei de la ambasada si de la consulat, ne-au spus ca totul este sub control si sa asteptam noi informatii. Situatia este foarte confuza, inclusiv pe strazi. Nu iti dai seama daca e meci de fotbal sau Revoutie. Noi suntem in apropiere de aeroport, se aud sirene, e forfota. Tot ce ne dorim e sa ne intoarcem in tara", a declarat Florin Petrescu, ofiter de presa al echipei.

02:57 - Spatiul aerian a fost inchis deasupra capitalei Turciei. Orice avion incearca sa intre in spatiul aerian al Ankarei va fi doborat, informeaza Reuters. Masura a fost ceruta de premierul Turciei.

02:53 - Reprezentantul Serviciilor de Informatii de la Ankara a declarat ca tentativa de lovitura de stat ar fi esuat. In Turcia domneste insa in continuare haosul. Totodata, nu se stie unde este Erdogan. Informatii contradictorii vorbesc fie despre faptul ca ar fi reusit sa intre in Turcia si se afla la Bodrum, fie ca a cerut azil in Germania si a fost refuzat, fie ca se indreapta spre Olanda sau Marea Britanie.

02:50 - Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, spune ca cei care au cereri legitime se pot adresa institutiilor statului si isi pot exprima optiunile prin vot, nu prin lovituri militare.

"Intr-o societate democratica europeana nu trebuie sa existe o lovitura militara (...), e scandalos! Democratia turca va invinge!", a declarat ambasadorul turc intr-o interventie telefonica la Antena 3.

02:48 - A venit si prima reactie din partea NATO legata de situatia din Turcia.

"Tocmai am avut discutii cu ministrul de Externe al Turciei. Urmaresc cu atentie si ingrijorare situatia din Turcia si indemn la calm si la liniste. Transmit autoritatilor ca trebuie respectate institutiile democratice si constitutia. Toti cei din Turcia trebuie sa respecte legile tarii. Turcia este un aliat NATO foarte pretuit", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Amintim ca Turcia e a doua putere militara din cadrul NATO.

02:45 - Reuters citeaza agentia turca de stat Anadolu care sustine ca o bomba ar fi explodat la cladirea Parlamentului, in Ankara. Totodata, o explozie puternica ar fi avut loc si la Istanbul.

Informatiile nu sunt insa confirmate.

02:37 - Intr-un alt comunicat, secretarul de stat John Kerry anunta ca a discutat cu ministrul de Externe turc si l-a asigurat de "sprijinul absolut al SUA fata de guvernul civil, ales democratic, si institutiile democratice".

02:30 - Agentia turca de stat Anadolu sustine ca la Ankara 4 soldati din partea factiunii responsabile de lovitura de stat, intre care un oficial inalt in grad, "au fost neutralizati" de politie in timp ce incercau sa preia controlul asupra televiziunii de stat.

Totodata, la Istanbul 3 soldati ai factiunii ar fi fost retinuti de politie.

02:27 - Deputatul PNL Cezar Preda se afla pe aeroportul din Istanbul: "Se aud focuri de arma, nu mai e niciun filtru de securitate. Nu mai e niciun lucrator nici la chioscuri, fiecare isi ia apa sau ce vrea. E ca la Revolutie", a declarat Cezar Preda la Antena 3.

02:25 - Barack Obama spune ca turcii ar trebui sa sprijine guvernul ales democratic de la Ankara, transmite Casa Alba. Presedintele american si secretarul de stat John Kerry "sunt in acord ca toate partile din Turcia ar trebui sa sprijine guvernul ales democratic, sa manifeste retinere si sa evite orice forma de violenta si varsarea de sange", potrivit comunicatului Casei Albe.

Aceasta este prima reactie externa clara referitoare la situatia din Turcia, Obama dand semnalul pentru sustinerea regimului Erdogan.

02:23 - Agentia de stat Anadolu a anuntat ca 17 politisti ar fi fost ucisi la Centrul de Operatiuni Speciale din Ankara. Informatia nu a fost insa confirmata la nivel inalt.

02:21 - Grecia si Bulgaria au anuntat ca isi consolideaza securitatea la granita cu Turcia.

02:17 - Si premierul turc Yildirim a facut apel la cetateni sa iasa in strada si i-a numit pe cei care au pus la cale lovitura de stat tradatori.

02:13 - Exista imagini in care se vede cum soldatii trag in civili in Istanbul. Totodata, circula si imagini cu un elicopter care a deschis focul asupra civililor.

02:04 - Moscheile din Istanbul au inceput sa cheme oamenii la rugaciunea din zori.

02:03 - Un elicopter militar controlat de factiunea care a initiat lovitura de stat a fost doborat de un avion de vanatoare al fortelor militare loiale puterii.

02:02 - Partidul de guvernamant AK este inca la putere, sustine adjunctul premierului, Numan Kurtulmus.

01:55 - Liderii internationali au fost luati prin surprindere de evenimentele din Turcia. Ei au facut un apel la pace si au cerut sa se evite varsarea de sange.

Vezi reactiile liderilor mondiali

01:44 - O sursa din Uniunea Europeana citata de Reuters spune ca lovitura de stat pare "relativ bine orchestrata" si ca in spatele ei se afla un grup semnificativ de militari, "nu doar cativa colonei".

"Avand in vedere amploarea operatiunii, este greu de imaginat ca vor esua", a mai spus sursa citata.

01:38 - Protestatarii s-au strans si in fata Parlamentului, care a fost incercuit de tancuri.

01:30 - Ciocniri violente in Piata Taksim din Istanbul. Sustinatorii presedintelui Erdogan i-au ascultat indemnul si au iesit in strada, insa armata incearca sa-i disperseze, folosind inclusiv armele. Mai multe rafale au fost auzite in Piata Taksim dar nu exista informatii referitoare la eventuale victime.

01:16 - Erdogan se afla in concediu in statiunea mediteraneana Marmaris cand a avut loc lovitura de stat, informeaza BBC.

01:14 - Reuters anunta ca doua elicoptere militare au tras cu rachete in zona televiziunii de stat si a palatului prezidential.

Nicht normal!!!

A video posted by Bunyamin Can (@bunyamincan_) on

01:13 - Parlamentul de la Ankara a fost inconjurat de tancuri si se aud focuri de arma. Si in Istanbul, in zona Aeroportului Ataturk se trag focuri de arma.

01:11 - Ministerul roman de Externe a emis o atentionare de calatorie pentru Turcia. MAE ii sfatuieste pe romanii care sunt in Turcia sa evite locurile aglomerate si sa se informeze in leagtura cu evolutia evenimentelor.

Totodata, romanii care voiau sa calatoreasca zilele urmatoare in Turcia sunt sfatuiti sa isi amane deplasarile.

Cetatenii romani pot apela telefonic Ambasada Romaniei la Ankara si Consulatele Generale ale Romaniei din Istanbul si Izmir prin intermediul Centrului de Contact si Suport pentru Cetatenii Romani din Strainatate, care functioneaza in regim de permanenta, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

01:03 - Iata cum a intrat Erdogan in direct, cu ajutorul FaceTime. Lipsesc decorurile fastuoase cu care ne-a obisnuit.

01:01 - Franta a anuntat ca si-a inchis ambasada si consulatul. De asemenea, si ambasada Marii Britanii ar fi fost evacuata.

00:57 - Mai multe companii aviatice anunta ca aeronavele care trebuiau sa aterizeze in Turcia fac cale intoarsa. Aeroporturile sunt inchise.

00:56 - Ministerul de Externe britanic isi sfatuieste cetatenii care se afla in Turcia sa evite multimile si sa ramana vigilenti pana cand situatia se va clarifica.

"Suntem ingrijorati de evenimentele care se desfasoara in Ankara si Istanbul", e mesajul lui Johnson.

Nicio reactie de la oficialii romani pana la aceasta ora.

00:52 - In toata Turcia a fost declarata stare de asediu.

00:47 - Nu doar la bancomate sunt cozi, ci si la benzinarii.

00:45 - In mai multe orase din Turcia oamenii au iesit in strada.

00:44 - Televiziunea de stat a iesit din nou din emisie. Totodata, este imposibil sa fie accesate retelele de socializare.

00:43 - Informatiile sunt tot mai contradictorii. Nu este clar la acest moment cine detine controlul in Turcia. Pe de-o parte Guvernul sustine ca e la putere, pe de alta parte factiunea militara care este in spatele loviturii de stat anunta noi legi la televiziunea publica. Astfel, a fost anuntat ca un Consiliu al Pacii va asigura libertatea si drepturile cetatenilor, "indiferent de religie, rasa sau limba vorbita".

00:40 - Apar si primele reactii internationale. Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama urmareste situatia din Turcia.

00:36 - Turcii s-au inghesuit la bancomate, asteptandu-se ca in urmatoarele zile sa fie probleme cu lichiditatile.

00:34 - Stratfor anunta ca Erdogan ar incerca sa se intoarca la Ankara, insa nu i se da voie sa aterizeze. Amintim ca Erdogan se afla in concediu in afara tarii.

00:30 - Presedintele Erdogan a anuntat ca lovitura de stat este opera "unui grup minoritar din armata turca" si a cerut oamenilor sa iasa in strada.

00:27 - Surse prezidentiale citate de The Guardian sustin ca asa-zisa declaratie a Armatei nu a fost autorizata de liderii militari.

"Acesta este un atac impotriva democratiei Turciei. Un grup parte din fortele militare a incercat sa dea jos guvernul ales democratic. Cerem lumii intregi sa fie solidara cu poporul turc", au declarat sursele citate.

00:19 - Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan este in concediu in afara tarii. Reuters citeaza o sursa din administratia Erdogan care spune ca presedintele este in siguranta si se va adresa natiunii.

00:13 - Iata declaratia integrala a Armatei turce: "Fortele armate turce au preluat complet controlul asupra administratiei tarii pentru a reinstaura ordinea constitutionala, drepturile si libertatile cetatenilor, legea si securitatea care au fost afectate.

Toate acordurile internationale sunt in continuare valide. Speram ca toate relatiile noastre bune cu tarile prietene sa continue".

00:07 - Initial televiziunea de stat a fost inchisa, insa apoi Armata a preluat controlul, obligand un prezentator sa citeasca declaratia prin care se anunta ca a fost preluat controlul asupra tarii.

00:03 - Pe strazi se poarta lupte intre armata si politie si martori vorbesc si de explozii.

00:02 - Sunt numeroase informatii potrivit carora in mai multe locuri din Ankara au fost luati ostatici.

Agentia de stat Anadolu sustine ca printre ostatici ar fi si seful Statului Major al Fortelor Armate si mai multi politicieni.

00:01 - Exista informatii potrivit carora cel putin un elicopter a deschis focul la Ankara.

23:58 - Podurile de peste stramtoarea Bosfor au fost inchise, iar orasul este survolat de elicoptere militarae care zboara la joasa altitudine.

23:57 - Retelele de socializare si posturile de televiziune din tara au fost inchise.

23:56 - Pe strazi circula tancuri, iar mai multe ciocniri ar fi avut loc intre factiunea militara pucista si politie.

23:55 - Armata a dat publicitatii un comunicat prin care a anuntat ca a preluat controlul in tara.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#lovitura stat Turcia, #Erdogan lovitura stat Turcia , #Turcia