Magistratii europeni, solidari cu judecatorii si procurorii arestati in Turcia: Cer eliberarea lor

Marti, 19 Iulie 2016, ora 23:16
4920 citiri
Magistratii europeni, solidari cu judecatorii si procurorii arestati in Turcia: Cer eliberarea lor
Foto: Arhiva/Ziare.com

Organizatia "Magistrati europeni pentru democratie si libertate" (MEDEL) solicita eliberarea judecatorilor si procurorilor demisi in mod arbitrar si arestati in Turcia dupa esuarea loviturii de stat.

Peste 2.700 de judecatori si procurori au fost destituiti de guvernul turc, cu intentia declarata de a epura sistemul judiciar din tara, sustine MEDEL, din care face parte si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Magistratii europeni au cerut, intr-o scrisoare, tuturor institutiilor europene "sa condamne in cei mai duri termeni cu putinta atacul brutal al autoritatilor turce indreptat impotriva sistemului judiciar".

"Eliminarea in doar cateva ore a unui sfert din judecatorii si procurorii din Turcia, urmata de arestarea multora dintre ei, sunt actiuni specifice unui regim totalitar, nu unei democratii", au spus magistratii europeni.

Citeste si Tentativa de lovitura de stat in Turcia: Abia acum incepe dictatura lui Erdogan?

Actiunea impotriva judecatorilor si procurorilor vine dupa ce guvernul turc a desfiintat presa libera si societatea civila din tara, mai sustine MEDEL. Asociatia magistratilor europeni mentioneaza ca a ridicat, in rapoartele sale, nenumarate ingrijorari cu privire la declinul democratiei in Turcia.

"Toate aceste avertizari, trimise institutiilor europene, au fost ignorate, ceea ce a condus la crearea mediului propice pentru adoptarea unor masuri arbitrare impotriva membrilor sistemului judiciar si pentru abolirea independentei sistemului judiciar", s-a spus in scrisoare.

Dupa esecul loviturii de stat, toti liderii europeni si-au exprimat sprijinul pentru guvernul turc ales in mod democratic, aminteste MEDEL. "Guvernele democratice trebuie sa respecte, insa, statul de drept si drepturile fundamentale ale fiecarui cetatean", au spus magistratii.

MEDEL si-a exprimat "deplina solidaritate cu judecatorii si procurorii din Turcia care apara valorile democratiei, statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor si va lua toate masurile necesare pentru a se asigura ca magistratii retinuti sunt eliberati si se intorc in siguranta la familiile lor".

"Magistrati europeni pentru democratie si libertate" - MEDEL este o organizatie a judecatorilor si procurorilor europeni avand ca scop principal apararea independentei justitiei, a democratiei si drepturilor omului.

MEDEL inglobeaza 22 de asociatii nationale din 15 tari europene, inclusiv Turcia.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#eliberare judecatori arestati puci Turcia, #judecatori procurori arestati Turcia lovitura stat, #magistrati europeni eliberare judecatori Turcia, #Turcia dictatura , #Turcia