Premierul turc anunta esecul total al negocierilor pentru formarea unui nou guvern

Luni, 17 August 2015, ora 22:23
2313 citiri
Premierul turc anunta esecul total al negocierilor pentru formarea unui nou guvern
Foto: captura YouTube / Uzun Metraj

Partidul nationalist turc MHP a refuzat din nou participarea intr-o alianta de guvernare, fapt care inchide orice posibilitate de a se forma un guvern de coalitie in urma alegerilor de pe 7 iunie, a anuntat luni premierul in exercitiu Ahmet Davutoglu, membru al Partidului Justitie si Dezvoltare (AKP), din care face parte si presedintele Recep Tayyip Erdogan.

Seful Partidului Actiunea nationalista (MHP), Devlet Bahceli, "mi-a spus clar ca nu vede nicio posibilitate pentru un guvern impreuna cu AKP", a declarat Davutoglu la o conferinta de presa, transmit agentiile AFP si Reuters.

"Am facut totul, am incercat toate formulele posibile (...), dar nicio coalitie nu este posibila", a recunoscut el. In plus, liderul MHP a precizat ca nu va sprijini un guvern minoritar al AKP si va vota de asemenea impotriva alegerilor anticipate, daca o asemenea propunere va fi supusa votului legislativului, a adaugat premierul in exercitiu.

Saptamana trecuta au esuat si negocierile dintre AKP si cel mai mare partid de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a doua forta in Parlamentul rezultat in urma scrutinului de pe 7 iunie. Dupa acest esec, Davutoglu a declarat ca singura solutie pentru iesirea din impasul politic este convocarea alegerilor anticipate, idee impartasita de presedintele Erdogan.

Conform Constitutiei, partidele mai au timp pana pe 23 august sa ajunga la o formula de compromis pentru a evita anticipatele.

In lipsa unei intelegeri pana la aceasta data, Erdogan va putea apoi sa desemneze un premier - cel mai probabil tot pe Davutoglu - care sa constituie un executiv provizoriu in care cele patru partide parlamentare vor fi reprezentate in mod paritar, guvern ce va conduce tara pana la alegerile anticipate ce ar urma sa se desfasoare in toamna.

Formatiunea AKP a pierdut in urma alegerilor din luna iunie majoritatea parlamentara pe care a detinut-o continuu incepand din anul 2002, iar actuala criza politica survine in contextul operatiunilor militare pe care armata turca le-a lansat in paralel impotriva rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si a jihadistilor gruparii Statul Islamic (SI).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#esec negocieri guvern Turcia, #alegeri anticipate Turcia, #partidul Actiunea Nationalista Turcia , #Turcia