Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Premierul Turciei demisioneaza, din cauza certurilor cu Erdogan

Joi, 05 Mai 2016, ora 16:48
3302 citiri
Premierul Turciei demisioneaza, din cauza certurilor cu Erdogan
Foto: Twitter/Ahmet Davutoglu

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anuntat, joi, ca demisioneaza, pe fondul neintelegerilor cu presedintele turc Recep Tyyip Erdogan.

Prim-ministrul a luat aceasta hotarare dupa o intalnire cu mai multi membri ai partidului din care face parte, Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), formatiune aflata la guvernare si care domina scena politica din Turcia din 2002, conform Business Insider, care citeaza AP.

"Nu intentionez sa candidez pentru un nou mandat de presedinte al Partidului Dreptatii si Dezvoltarii in lipsa unui consens", a declarat Davutoglu.

Decizia de a se retrage din fruntea Executivului nu intra in vigoare imediat. Partidul va organiza un congres in 22 mai, pentru a se alege un alt lider al formatiunii, care il va inlocui pe Davutoglu si in functia de premier.

"Am decis ca pentru unitatea partidului, o schimbare a presedintelui ar fi potrivita", a afirmat Davutoglu. "Nu voi candida la congresul din 22 mai", a mai anuntat el joi.

Davutoglu a mai explicat ca gestul sau nu a fost unul premeditat, afirmand ca ii va ramane "loial" presedintelui Erdogan. Desi nu e de acord cu planul lui Erdogan de a transforma Turcia intr-un sistem politic prezidential, Davutoglu sustine ca nu va face nimic in directia divizarii partidului.

"Nu imi fac reprosuri, nu simt furie si nu am resentimente fata de nimeni", a mai completat Davutoglu.

Retragerea sa vine dupa ce guvernul turc a inregistrat o victorie importanta, cetatenii sai dobandind dreptul de a calatori in Europa fara vize.

https://ziare.com/international/turcia/planurile-bruxelles-ului-turcia-scapa-de-vize-daca-ne-scapa-de-imigranti-1420132

Dupa ce Erdogan a fost ales presedinte, in 2014, Davutoglu a fost ales de acesta premier si lider al partidului AKP. Erdogan se astepta ca premierul sa-l sprijine in directia formarii unui sistem politic prezidential. Insa Davutoglu, fost profesor si fost ministru de Externe, a incercat sa actioneze independent intr-o serie de chestiuni, adoptand o atitudine diferita de cea a lui Erdogan.

Disensiunile dintre cei doi au fost vizibile recent, cand Erdogan a afirmat ca negocierile de pace cu gruparea radicala PKK (considerata organizatie terorista) ar putea fi reluate, pe cand Davutoglu a scos din discutie aceasta posibilitate, acesta aratand ca operatiunile militare vor continua pana ce ultimul rebel va fi ucis si amenintarea PKK va disparea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#premier turc demisie, #premier Turcia demisionat, #Ahmet Davutoglu demisie , #Turcia
Comentarii