Protest la Ambasada Turciei din Bucuresti: Suntem alaturi de cei care vor o Turcie democrata si seculara (Video)

Joi, 21 Iulie 2016, ora 15:30
7025 citiri
Protest la Ambasada Turciei din Bucuresti: Suntem alaturi de cei care vor o Turcie democrata si seculara (Video)
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Un nou protest, dupa cel de miercuri, este organizat joi seara in fata Ambasadei Turciei la Bucuresti, ca urmare a masurilor extreme si a politicii de epurare adoptate de regimul Erdogan dupa lovitura de stat esuata.

"Represiunea pe care guvernul turc o organizeaza in aceste zile este neconstitutionala si anti-democratica. Aproximativ 50.000 de persoane sunt afectate, din armata, politie, magistratura, administratie publica, invatamant superior. Folosind esecul unei lovituri de stat militare, Erdogan si oligarhia lui doresc sa ingenuncheze complet societatea turca. Sa o conduca dupa preceptele islamului si impotriva traditiei ei seculare moderne.

Am fost solidari cu protestatarii de la #occupygezi. Avem incredere ca viitorul Turciei va fi unul democratic si fara violenta. Si suntem alaturi de cei care sufera pe nedrept si cei care vor o Turcie democrata si seculara", se arata pe pagina de Facebook dedicata evenimentului care va incepe la ora 19:00.

Organizatorii protestului spun ca participantii vor imita gestul coregrafului turc cunoscut drept "Standing man".

"La fata locului nu se va vorbi. Daca reprezentantii Jandarmeriei vor solicita actele, ofereriti-le in liniste", le transmit organizatorii celor interesati sa participe la evenimentul de joi seara, organizat sub sloganul: "Standing for Turkey, Standing for Democracy, Standing for Human Rights".

Un protest similar a avut loc si miercuri seara in fata Ambasadei Turciei de la Bucuresti.

Tentativa de lovitura de stat care a avut loc in Turcia in noaptea de vineri spre sambata s-a soldat cu 290 de morti. Zeci de mii de persoane au fost suspedante sau arestate, arata Reuters. Dintre cei arestati fac parte judecatori, procurori sau generali. O treime din generalii armatei au fost deja inculpati.

Au fost demisi, de asemenea, circa 15.000 de angajati din Educatie, dar si circa 8.000 de politisti.

In Turcia, in aceste zile s-a readus in discutie posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, fiind vizati inclusiv cei care ar fi organizat puciul. In replica, SUA au transmis ca Turcia risca sa iasa din NATO, iar UE a avertizat ca in aceste conditii tara nu poate adera la blocul comunitar.

Citeste un interviu realizat cu directorul ISPRI, Dan Dungaciu: Daca va continua in ritmul asta, Erdogan risca sa ramana un general fara armata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#protest Ambasada Turciei Bucuresti, #protest Bucuresti Erdogan , #Turcia