Protest la Istanbul: Erdogan vrea sa scape de inchisoare mii de violatori de minore

Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 20:41
5585 citiri
Protest la Istanbul: Erdogan vrea sa scape de inchisoare mii de violatori de minore
Foto: Twitter/@StopTurkishGov

Mii de persoane, inclusiv femei si copii, au protestat sambata la Istanbul, fata de un proiect controversat, sustinut de partidul presedintelui Erdogan.

Daca trece legea, ar putea fi achitati mii de barbati condamnati pentru viol de minore, cu conditia ca acestia se vor casatori cu victimele lor.

Manifestatia a fost organizata in partea asiatica a metropolei turce. Protestatarii au aplaudat, au fluierat si au scandat sloganuri antiguvernamentale, relateaza AFP.

"Nu vom tacea! Nu vom asculta! Retrageti imediat proiectul de lege!", au strigat ei.

Oamenii au fluturat pancarte pe care scria "AKP, ia mainile de pe corpul meu!", o referire la faptul ca partidul presedintelui Recep Tayyip Erdogan a inaintat proiectul de lege.

Opozitia, mai multe celebritati, precum si o asociatie care o are drept vicepresedinte pe fiica lui Erdogan, si-au exprimat consternarea in legatura cu decizia.

La randul sau, ONU s-a declarat "foarte ingrijorata" in legatura cu proiectul de lege. "Aceste forme abjecte de violenta impotriva copiilor sunt infractiuni care ar trebui pedepsite ca atare, iar in toate aceste cazuri, interesul copiilor ar trebui sa prevaleze", a declarat purtatorul de cuvant Christophe Boulierac.

Parlamentarii turci au aprobat in prima lectura un proiect de lege care va permite achitarea barbatilor acuzati ca au violat minore, daca se casatoresc cu victimele lor.

Proiectul, inaintat de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi discutat in Parlament in a doua lectura marti, cand alesii vor da votul final.

Daca va fi aprobat, circa 3.000 de barbati condamnati pentru viol de minore vor fi achitati.

Guvernul sustine ca vor scapa nepedepsiti numai barbatii care au intretinut relatii sexuale cu minore fara a folosi "forta sau amenintarile".

Numarul cazurilor de violenta impotriva femeilor a crescut in ultimul deceniu - 40% dintre femei au raportat la politie abuzuri sexuale sau fizice. De asemenea, statisticile arata ca rata crimelor vizand femei a crescut cu 1400% intre 2003 si 2010.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Turcia violat minore casatorie , #Turcia