Reactii internationale dupa referendumul din Turcia: Cine se declara ingrijorat si cine ii ureaza succes lui Erdogan UPDATE

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 15:21
16222 citiri
Reactii internationale dupa referendumul din Turcia: Cine se declara ingrijorat si cine ii ureaza succes lui Erdogan UPDATE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Liderii europeni sunt ingrijorati si rezervati cu privire la rezultatele referendumului privind extinderea puterilor presedintelui Turciei, in schimb Recep Erdogan este felicitat de apropiatii sai din toate colturile lumii.

Reactiile vin dupa ce autoritatile de la Ankara au anuntat, duminica seara, ca in urma referendumului initiat de presedintele Erdogan, Turcia devine o republica prezidentiala, iar acesta a capatat puteri sporite, putand sa ramana la putere pana in 2029.

Opozitia a reclamat mai multe nereguli.

In aceste conditii, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat oficial ca va astepta incheierea misiunii observatorilor internationali si concluziile acestora cu privire la modul in care a fost organizat referendumul, relateaza CNN.

"Amendamentele constitutionale, si mai ales implementarea lor, vor fi analizate din perspectiva obligatiilor pe care Turcia le are ca stat candidat la Uniunea Europeana", a declarat Juncker.

Consiliul Europei, care promoveaza valorile europene si din care Turcia face parte, afirma ca votul strans arata ca tara va trebui sa mearga mai departe cu precautie.

"Din cauza rezultatului strans, lideri turci trebuie sa faca urmatorii pasi cu mare atentie", a declarat secretarul general, Thorbjorn Jagland.

"De cea mai mare importanta este sa fie asigurata independenta sistemului judiciar, precum si respectarea statului de drept si a Drepturilor Omului prevazute in Conventia Europeana. Consiliul Europei, in care Turcia este membru cu drepturi depline, este gata sa asigure acestei tari tot suportul necesar pentru progresul ei", a adaugat el.

UPDATE 15:35 - La randul sau, Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, a subliniat faptul ca natiunea turca iese "profund divizata" din aceasta consultare populara.

"Suntem profund ingrijorati de evolutiile care au loc in Turcia. Calea pe care conducerea tarii o alege este din ce in ce mai gresita. Europenii trebuie sa isi pastreze mintea limpede. Ce este clar e ca liderii turci au optat pentru un drum care este departe de statul de drept si departe de democratie. Aparent, acest lucru este sustinut de o majoritate mica de cetateni. Trebuie sa respectam asta. Referendumul este un eveniment istoric.

Trebuie sa reevaluam situatia si sa tragem concluzii. E nevoie de un nou start (...) Trebuie sa ii oferim Turciei un parteneriat tematic, de exemplu legat de lupta impotriva terorismului, migratie sau politici economice, precum si schimburi culturale. Oricum, insa, asta inseamna ca aderarea Turciei la UE a iesit din calcule", a declarat Manfred Weber.

In schimb, alti lideri, printre care cei din Ungaria, Macedonia, Arabia Saudita si Sudan, s-au grabit sa il felicite pe presedintele Erdogan, relateaza media de stat din Turcia, citata de CNN.

Presedintele Azerbadjanului, Ilham Aliyev, l-a sunat personal pe Recep Erdogan.

"Acest refendum va marca, fara indoiala, debutul unei noi ere in istoria tarii noastre surori si va intari rolul si locul Turciei puternice si stabile in arena internationala", i-a transmis acesta.

Pozitia guvernului Germaniei a fost rezervata. "Sa ramanem calmi si sa trecem la urmatoarea etapa", a comentat ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, in preajma anuntarii rezultatelor, relateaza BBC.

Cancelarul german Angela Merkel i-a sugerat presedintelui turc ca odata incheiata campania electorala "dura" sa incerce acum sa aiba "un dialog respectuos cu toate partidele si cu intreaga societate", relateaza AFP.

Mai radicali au fost insa alti politicieni germani, care au cerut sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrarilor de armament catre aceasta tara, precum si retragerea soldatilor germani aflati la baza de la Incirlik, relateaza Agerpres.

UPDATE 15:20 - Presedintele Frantei, Francois Hollande, spune ca referendumul a divizat natiunea turca si face apel la autoritatile din aceasta tara sa respecte vocea opozitiei si valorile europene, relateaza AP.

Presedintele Hollande subliniaza faptul ca "depinde doar de turci, si doar de ei, sa decida organizarea politica", dar atrage atentia ca Franta va urmari "cu cea mai mare atentie" evaluarile facute de observatorii internationali cu privire la legalitatea scrutinului, in conditiile in care opozitia a acuzat numeroase nereguli.

In plus, acesta a subliniat faptul ca daca Turcia reinstaureaza pedeapsa cu moartea, acest lucru va constitui o "ruptura" majora fata de angajamentele luate de aceasta tara cu privire la respectarea drepturilor omului si intentia sa de a se alatura Uniunii Europene.

Din Romania, prima reactie a venit de la fostul premier Victor Ponta (PSD), cunoscut ca un apropiat al familiei Erdogan.

"'Democratie' inseamna ca decizia apartine celor care voteaza. Problema este ca Uniunea Europeana nu este multumita de rezultat / nici presa internationala / nici 'deontologii' si Propaganda din tara noastra (...) ", a comentat Ponta pe Facebook.

Insa, capitalele occidentale nu se grabesc sa reactioneze, scrie si World Bulletin.

Londra, de exemplu, asteapta si ea opinia misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) cu privire la modul in care s-a desfasurat referendumul.

In schimb, emirul Qatar-ului si liderul palestinian l-au felicitat deja pe presedintele Erdogan, la fel si vicepresedintele Irakului, relateaza mass-media turca, citata de World Bulletin.

La randul sau, Izzet Er-Resa, unul dintre liderii Hamas, le-a transmis felicitari pe Twitter presedintelui Erdogan si premierului Binali Yildirim, spunand ca Turcia a facut "un pas mare pe calea dezvoltarii".

Din Egipt, Talaat Fehmi (Fratia Musulmana), a declarat pentru agentia turca Anadolu ca Turcia a dat o lectie de democratie lumii, demonstrand ca "liderii sprijiniti de multime pot depasi toate dificultatile".

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a scrie pe Twitter ca referendumul "arata cat de divizata este tara", prin urmare "colaborarea Turciei cu UE va fi si mai complexa" decat pana acum.

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a comentat la randul sau: "Este ciudat sa vezi cum democratia restrictioneaza democratia. Majoritatea are dreptul sa decida, dar sunt chiar ingrijorat in legatura cu noua constitutie a Turciei".

In schimb, un oficial NATO a precizat doar ca referendumul constitutional din Turcia, tara membra a aliantei, "este o chestiune care tine de poporul turc".

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#referendum Turcia reactii , #Turcia