Siria: Turcia acuza Rusia ca trimite arme regimului Assad

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 12:54
4812 citiri
Siria: Turcia acuza Rusia ca trimite arme regimului Assad

Premierul turc, Recep Tayipp Erdogan, a acuzat Rusia ca livreaza arme guvernului sirian, dupa interceptarea avionului de pe ruta Moscova-Damasc.

Rusia negase clar ca in avionul sirian s-ar afla echipament militar. Premierul Erdogan a spus insa ca aparatul interceptat de avioanele turce si retinut la Ankara avea la bord "echipament si munitie care erau trimise de o agentie rusa ... ministerului sirian al Apararii. Examinarea lor continua si vom actiona in consecinta", scrie The Guardian.

Anterior declaratiilor lui Erdogan, Rusia a acuzat autoritatile turce ca au pus in pericol vietile celor 17 rusi aflati la bordul avionului, carora nu li s-a permis sa comunice cu personalul diplomatic din Turcia.

Siria: Orice avion turc va fi interceptat in spatiul aerian sirian

Airbusul sirian a fost interceptat de avioanele de lupta turce F16 miercuri seara si escortat la Ankara, unde a fost perchezitionat pe indelete inainte de a-i fi permis sa se indrepte spre Damasc.

Presa turca relateaza ca autoritatile au confiscat incarcatura din avion inainte de a-i permite sa decoleze. Este vorba despre radiouri, antene si echipamente "despre care se crede ca reprezinta parti de rachete".

Tensiuni in crestere Turcia - Siria: Avionul si acuzatiile de piraterie. Rusia intra pe fir

Siria a descris actiunea Turciei drept "piraterie aeriana".

Turcia a precizat ca a interceptat avionul dupa ce a primit un pont anonim ca la bordul acestuia s-ar afla marfuri ilegale. Rusii sustin insa ca aparatul de zbor si incarcatura sa au trecut toate verificarile inainte de a decola.

Erdogan a avertizat ca Turcia va lua toate masurile pentru a impiedica livrarea de echipamente militare Siriei pe teritoriul sau.

Ambasadorul rus la Ankara a fost chemat, joi, la Ministerul turc de Externe pentru clarificari, iar expertii spun ca incidentul avionului interceptat este o dovada de forta din partea Turciei, dupa ce Rusia a refuzat sa condamne la ONU, saptamana trecuta, tirul de mortiere siriene care a facut cinci morti pe teritoriul Turciei.

Birol Akgun, de la Institutul de Gandire Strategica din Ankara, crede ca "acesta este un semnal atat pentru Siria, cat si pentru terte parti, cum ar fi Rusia si Iran".

Rusia este aliatul Siriei, careia i-a livrat arme si pe care a sustinut-o in Consiliul de Securitate ONU in repetate randuri, in pofida eforturilor comunitatii internationale de a impune o rezolutie privind Siria.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Turcia avion Siria arme Rusia, #Turcia arme Rusia Siria , #Turcia