Stare de urgenta in Turcia: Ce implica si ce avertisment a transmis MAE

Joi, 21 Iulie 2016, ora 13:51
10836 citiri
Stare de urgenta in Turcia: Ce implica si ce avertisment a transmis MAE
Foto: Hepta.ro

Presedintele turc Recep Erdogan a instituit starea de urgenta pentru 3 luni.

Zeci de mii de persoane sunt deja arestate, suspendate din functii sau anchetate, dupa tentativa de lovitura de stat, astfel ca ramane de vazut ce poate deja face presedintele in starea de urgenta, din ce n-a facut pana acum.

Agentia DPA, citata de Haaretz, noteaza ca, sub starea de urgenta, constitutia turca permite rastrangerea anumitor drepturi fundamentale, iar Erdogan poate conduce tara prin decrete.

Sursa citata prezinta o lista a masurilor pe care guvernul turc le-ar putea implementa in aceasta situatie de urgenta:

- Ar putea fi impusa interdictia de a circula intre anumite ore, mai ales in timpul noptii;

- Adunarile si protestele pot fi interzise, fie pe strazi, fie in interior;

- Ziarele, revistele si cartile pot fi interzise sau ar putea fi interzisa publicarea lor fara acordul oficial;

- Toate tipurile de difuzare si de publicare de texte, imagini, filme si fisiere audio pot fi controlate, limitate sau chiar interzise;

- Personalul de securitate poate efectua perchezitii ale persoanelor, vehiculelor sau proprietatilor si poate confisca potentiale dovezi gasite;

- Traficul rutier poate fi interzis la anumite ore sau in anumite zone;

- Anumite zone pot fi imprejmuite sau evacuate;

- Statul poate sa preia controlul traficului terestru, pe mare sau in aer.

Deocamdata, vicepremierul turc Mehmet Simsek a spus ca nu va fi incalcata libertatea presei, cea de miscare sau dreptul la adunare. "Nu este legea martiala din anii '90", a tinut sa sublinieze acesta.

Ministrul Justitiei a spus ca starea de urgenta a fost instaurata pentru a preveni o posibila noua tentativa de lovitura de stat militara, iar cetatenii nu vor simti nicio schimbare in viata lor. Starea de urgenta nu va avea un impact negativ asupra economiei sau investitiilor, mai crede oficialul turc.

Masura instituirii starii de urgenta a fost anuntata miercuri seara de Erdogan.

In acest sens, si Ministerul roman de Externe a transmis o atentionare de calatorie, potrivit unui comunicat remis Ziare.com: "Instaurarea starii de urgenta nu are ca efect direct restrictionarea libertatii de circulatie a populatiei civile, nici a turistilor straini". Insa cetatenilor romani care se afla in Turcia sau care merg acolo li se recomanda sa ramana "extrem de precauti si vigilenti, evitand implicarea in orice manifestatii sau alte evenimente publice care ar putea degenera in violenta".

Pana in prezent, in jur de 60.000 de militari, politisti, judecatori, functionari publici si profesori au fost suspendati, retinuti sau sunt investigati in Turcia dupa lovitura de stat militara esuata de saptamana trecuta, soldata cu cel putin 290 de morti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#masuri stare urgenta Turcia, #stare de urgenta instituita Turcia , #Turcia