Tensiuni Rusia-Turcia: Erdogan vrea sa vorbeasca cu Putin, liderul de la Kremlin nu ii raspunde

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 12:01
5354 citiri
Tensiuni Rusia-Turcia: Erdogan vrea sa vorbeasca cu Putin, liderul de la Kremlin nu ii raspunde
Foto: Facebook/Recep Tayyip Erdogan

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a facut mai multe incercari de a-l contacta telefonic pe omologul sau rus, Vladimir Putin, dar fara succes, a indicat un purtator de cuvant al liderului de la Ankara, Ibrahim Kalin.

Relatiile dintre Rusia si Turcia traverseaza o criza adanca dupa ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborat la 24 noiembrie 2015 de aviatia turca la frontiera cu Siria.

Turcia a doborat un avion rusesc - cinci lucruri pe care trebuie sa le stim

Putin se razbuna pe Turcia pentru doborarea avionului rusesc: Ce sanctiuni pregateste

Presedintele rus Vladimir Putin a catalogat gestul Turciei drept "o lovitura de cutit in spate" din partea "complicilor teroristilor". Dupa acest incident, Putin a semnat un decret privind masuri pentru asigurarea securitatii nationale, incluzand si masuri economice speciale impotriva Turciei.

"Rusia a incalcat, din nou, la 29 ianuarie, spatiul aerian al Turciei. Dupa aceasta, presedintele Erdogan a incercat sa-l contacteze telefonic pe Vladimir Putin, dar partea rusa nu reactioneaza", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintelui turc intr-o declaratie pentru agentia de presa Anadolu.

Turcia avertizeaza Rusia: Rabdarea are o limita

Ministerul turc de Externe anuntase anterior ca un bombardier Su-34 al fortelor aeriene ruse angajate in campania de lovituri in Siria a incalcat spatiul aerian al Turciei.

Purtatorul de cuvant al armatei ruse, Igor Konasenkov, a infirmat orice presupusa violare a spatiului aerian turc de catre un avion rusesc, calificand acuzatiile Ankarei drept "propaganda nefondata". Potrivit acestuia, nici sistemele de aparare antiaeriana rusesti din Siria si nici radarele siriene nu au detectat vreo incalcare a frontierei dintre Siria si Turcia.

Avion rusesc doborat de Turcia - Putin ameninta cu "consecinte grave": Nu vom permite niciodata o crima ca asta!

Cu toate acestea, SUA au confirmat ca un avion de lupta rusesc violase spatiul aerian al Turciei si, implicit, al NATO in data de 29 ianuarie.

Putin acuza iar Turcia: A doborat avionul rusesc pentru a proteja traficul de petrol al Statului Islamic

"Confirmam ca un avion de lupta rusesc a violat spatiul aerian al Turciei si al NATO in 29 ianuarie. Nu avem nicio indoiala asupra faptului ca avionul a intrat in spatiul aerian al Turciei", a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, John Kirby.

El a cerut autoritatilor ruse sa respecte suveranitatea Turciei si sa se abtina pe viitor de la actiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#tensiuni Turcia Rusia, #tensiuni Racep Erdogan Vladimir Putin , #Turcia