Tentativa de lovitura de stat in Turcia: Retelele sociale, la putere. Pana si Erdogan a fost nevoit sa le foloseasca

Sambata, 16 Iulie 2016, ora 14:24
1578 citiri
Tentativa de lovitura de stat in Turcia: Retelele sociale, la putere. Pana si Erdogan a fost nevoit sa le foloseasca
Foto: captura YouTube /Al Jazeera English

Informatiile despre tentativa de lovitura de stat militara din Turcia au inundat retelele sociale vineri seara tarziu, in pofida accesului restrictionat la Twitter, Facebook si YouTube in primele ore ale puciului.

Presedintele turc, Tayyip Erdogan, un dusman declarat al social media, care a facut frecvent din Twitter si Facebook o tinta, s-a adresat tarii prin intermediul unui apel video FaceTime (foto), care a fost prezentat de posturi de televiziune, comenteaza sambata Reuters.

De asemenea, el a postat un mesaj pe Twitter adresat populatiei si a reluat pe aceasta retea postari ale primului ministru si ale contului oficial al presedintiei care condamna lovitura de stat.

Criticii lui Erdogan s-au grabit sa constate ironia de a folosi unui mijloc de comunicare pe care l-a denuntat in mod repetat, pentru a-si salva presedintia.

In acelasi timp, atat sustinatori, cat si opozanti ai loviturii de stat au inundat retelele sociale cu comentarii si imagini, multe dintre ele inregistrari live.

Scene bogate, dar de multe ori confuze, din Turcia s-au derulat pe ecrane din intreaga lume, clipurile aratand explozii la parlamentul turc, elicoptere tragand in protestatari si adversari ai loviturii de stat in picioare in fata tancurilor.

"Este aproape (ora) 2 a.m. si moschei din Istanbul cheama necontenit oamenii pe strazi pentru a rezista si protesta fata de lovitura de stat militara", a scris un utilizator pe Twitter, Ceylan Yeginsu.

Sustinatorii loviturii de stat au criticat conducerea lui Erdogan, folosind social media pentru a-i indemna pe oponentii guvernului sa iasa in strada.

O harta a tuturor clipurilor de pe Facebook arata zeci de fluxuri de inregistrari live care ies din Turcia, inclusiv filmari realizate de sutele de oameni iesiti pe strazi.

Pe Twitter, utilizatorii au impartasit imagini si inregistrari video ale unor scene din Istanbul si Ankara, pe fundalul unora fiind auzite focuri de arma.

Citeste mai multe despre filmul evenimentelor: Tentativa de lovitura de stat in Turcia soldata cu peste 190 de morti si 1.000 de raniti.

Greu de controlat, in ciuda blocajelor

Armata Turciei a declarat vineri ca a preluat puterea, dar prim-ministrul a declarat ca tentativa de lovitura de stat ar fi fost inabusita si Erdogan insusi a promis mai tarziu sa-i pedepseasca pe complotisti.

In fazele initiale ale revoltei unei factiuni a armatei, era dificil sau imposibil de a avea acces la social media, cu exceptia utilizarii unei "retele private virtuale" pentru a ocoli furnizorii de internet locali, au declarat rezidentii locali si grupurile de monitorizare a internetului.

Twitter a declarat ca suspecteaza o "incetinire intentionata" a traficului sau. La randul sau, YouTube a spus ca este la curent cu informatiile conform carora site-ul sau este blocat in Turcia, desi nu s-a confruntat cu niciun fel de aparente dificultati tehnice, indicand faptul ca un ordin de a restrictiona accesul a venit din interiorul acestei tari.

Nu a fost imediat clar daca guvernul turc sau un alt actor din aceasta tara a ordonat aceste blocaje, dar mai tarziu se pare ca accesul a fost restabilit.

Hotspot Shield, o aplicatie care permite utilizatorilor sa se conecteze la retele virtuale private, a declarat ca a remarcat o crestere de peste 300 la suta a descarcarilor noi in Turcia in decurs de doua ore de cand lovitura de stat a devenit publica.

Guvernul turc sub conducerea lui Erdogan a ordonat in mod repetat blocarea social media in perioadele de criza si incertitudine politica, aminteste Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#retele sociale lovitura stat Turcia , #Turcia