Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Turcia a distrus peste 300.000 de carti si manuale dupa puciul din 2016

Joi, 08 August 2019, ora 08:46
2842 citiri
Turcia a distrus peste 300.000 de carti si manuale dupa puciul din 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 300.000 de carti au fost scoase din scolile si bibliotecile turcesti si distruse dupa tentativa de lovitura de stat esuata din 2016, potrivit ministrului turc al Educatiei.

Ministrul Ziya Selcuk a anuntat saptamana trecuta ca 301.878 de carti au fost distruse ca urmare a operatiunii intreprinse de Guvern in legatura cu Fethullah Gulen, clericul musulman stabilit in Statele Unite, care este acuzat de guvernantii turci ca a instigat in 2016 la lovitura de stat militara esuata. Gulen a negat implicarea, aminteste The Guardian.

Informatia despre respectivele volume a fost relatata mai intai de ziarul Hurriyet, cu imagini cu carti care au fost confiscate si arse.

Potrivit site-ului Turkey Page, care se descrie drept "un mic grup de jurnalisti tineri care incearca sa fie voce pentru tinerii turci care sufera sub un regim opresiv", in 2016 o carte de matematica a fost interzisa pentru ca prezenta initialele lui Gulen intr-o problema de tipul "din punctul F in punctul G".

In decembrie 2016, ziarul BirGun a anuntat ca 1,8 milioane de manuale au fost distruse si republicate intrucat exista cuvantul "Pennsylvania", unde locuieste Gulen, intr-o incinta pazita.

Strazile din Ankara cu numele lui Gulen au fost redenumite.

Organizatiile care lupta pentru libertatea de exprimare s-au aratat alarmate de comentariile ministrului turc al Educatiei. "In doar trei ani, piata publicatiilor din Turcia a fost decimata, cu 29 de edituri inchise din cauza unui decret urgent pentru ca ar fi raspandit 'propaganda terorista'", a transmis PEN International.

Potrivit unui raport din 2018 al organizatiei din Marea Britanie, ca urmare a decretului, 200 de trusturi de presa si publicatii au fost inchise, 80 de scriitori investigati si persecutati si 5.822 de academicieni demisi din 118 universitati publice.

"Guvernul si-a sporit dramatic influenta in mass-media si pe piata editoriala, reducand astfel la tacere vocile critice", a spus PEN. "Solicitam autoritatilor din Turcia sa permita redeschiderea si functionarea independenta a editurilor si sa puna capat ofensivei de reprimare a libertatii de exprimare", au adaugat PEN International.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Turcia carti distruse puci, #Turcia carti distruse , #Turcia