Turcia, aliatul-cheie al SUA in Orientul Mijlociu

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 15:13
3193 citiri
Turcia, aliatul-cheie al SUA in Orientul Mijlociu

Turcia a reusit sa-si creeze un rol tot mai important in politica din Orientul Mijlociu si, in pofida relatiilor tensiunilor cu Israelul si schimburilor cu Iranul, a devenit indispensabila SUA in regiune.

SUA incearca sa reconstruiasca relatiile cu lumea musulmana dupa invazia din Irak si razboiul din Afganistan, asa ca are nevoie de orice aliat care poate pune umarul in regiune, scrie Reuters.

Si Turcia, la randul sau, are nevoie de prieteni. Negocierile de aderare la UE sunt ca si blocate, in vreme ce relatiile cu principalul partener energetic, Rusia, sunt tensionate, din cauza Siriei. Turcii glumesc ca politica "zero probleme cu vecinii" a ministrului de Externe, Ahmet Davutoglu, s-a transformat in "zero vecini". In aceste coditii, SUA par a fi singurul prieten.

"Au nevoie unul de altul. Turcia si SUA au divergentele lor, in special in ceea ce priveste conflictul israeliano-palestinian, insa asta nu inseamna ca relatia lor, oricat de fierbinte sau rece, se va lovi de un zid si se va zdrobi pentru totdeauna", este de parere Hayat Alvi, lector specializat in politica Orientului Mijlociu de la U.S. Naval War College.

Primavara Araba a retrasat harta politica a Orientului Mijlociu si Turcia a incercat sa-si sporeasca influenta cu aceasta ocazie. A sprijinit miscarile pro-democratie ce au schimbat regimurile din Tunisia, Libia si Egipt si a devenit unul din cei mai mari critici ai presedintelui sirian Bashar al-Assad, criticand, in acelasi timp, si refuzul SUA de a interveni in razboiul civil din aceasta tara, ce risca sa se extinda si dincolo de granitele sale.

Turcia este pozitionata ideal pentru a deveni un post de ascultare al regiunii: flancata de Ue la vest, Siria Iran si Irak la est si Rusia la nord. Din aceste motive si nu numai, cooperarea pe dimensiunile militara si a informatiilor cu SUA este mai puternica decat oricand.

Trainicia relatiei SUA-Turcia va fi pusa insa la incercare de cel putin doua chestiuni in perioada urmatoare. Prima este rolul Turciei in stabilizarea Siriei post-Assad, a doua capacitatea de a se reinventa in rolul de contributor la procesul de pace din orientul Mijlociu.

Siria se dovedeste deja o problema reala pentru relatia turco-americana. Oficialii turci se plang ca Washingtonul a lasat Ankara sa se descurce cu consecintele acordarii de sprijin opozitiei siriene si influxul de peste 130.000 de refugiati care au trecut granita.

In ceea ce priveste relatia cu Israelul, nu exista, de asemenea, semne de progres. Capacitatea Turciei de a influenta conflictul arabo-israelian consta mai degraba in relatia incipienta cu Egiptul, al carui presedinte islamist, Mohamed Morsi, a fost laudat de Obama pentru ca a mediat armistitiul din Gaza, luna trecuta.

Potrivit analistilor, este o schimbare clara in felul in care Ankara vede relatia cu Cairo. Exista dorinta de a strange cooperarea, de a crea o axa egipteano-turca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Turcia aliat SUA Siria, #Turcia aliat SUA orientul Mijlociu , #Turcia