Turcia cere oficial Statelor Unite sa il extradeze pe "teroristul-sef" Gulen

Marti, 19 Iulie 2016, ora 14:28
7005 citiri
Turcia cere oficial Statelor Unite sa il extradeze pe "teroristul-sef" Gulen
Foto: captura YouTube/DAHBOO77

Turcia a cerut oficial, marti, Statelor Unite sa-l extradeze pe clericul Fethullah Gulen, pe care autoritatile de la Ankara il considera responsabil de organizarea tentativei de lovitura de stat din weekendul trecut.

Anuntul a fost facut de premierul turc Binali Yildirim, in Parlamentul din Ankara. "Am trimis in Statele Unite patru dosare in care cerem extradarea 'teroristului-sef'", a scris prim-ministrul turc pe Twitter.

Cererea oficiala a fost transmisa Statelor Unite - unde Gulen se afla din 1999 in autoexil in Pennsylvania - dupa ce, in ultimele zile, oficialii turci au facut presiuni puternice ca americanii sa il extradeze pe clericul acuzat ca se afla in spatele puciului esuat, transmite CNN.

Inca de sambata, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut public omologului american Barack Obama, in fata miilor de oameni care au iesit in strada sa-l sustina, sa il aresteze pe clericul Fethullah Gulen sau sa-l extradeze in Turcia, ca sa fie tras la raspundere.

Erdogan a spus ca, daca Turcia si SUA sunt cu adevarat aliati, atunci Obama il va ajuta in aceasta chestiune.

De cealalta parte, clericul musulman Gulen a dat un interviu jurnalistilor stransi in fata casei sale din Saylorsburg, Pennsylvania. El a respins ferm acuzatiile regimului Erdogan.

"Nu cred ca lumea e convinsa de acuzatiile facute de presedintele Erdogan. Exista posibilitatea sa fie o inscenare de lovitura de stat orchestrata special pentru a putea face aceste acuzatii", le-a spus el reporterilor.

La randul sau, premierul turc Binali Yildirim a declarat ca orice tara care il sprijina pe Fethullah Gulen va fi considerata in razboi cu Turcia.

Insa Statele Unite nu s-au lasat intimidate si, prin vocea secretarului de Stat John Kerry, au transmis, sambata, ca vor sa vada dovezi privind posibila implicare a lui Gulen in evenimentele din weekend.

La acel moment, americanii nu primisera nicio cerere oficiala de extradare.

Drept urmare, Turcia a trimis, marti, cele 4 dosare in care sustine ca se afla dovezi ale implicarii clericului in puciul esuat.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Turcia extradare Gulen SUA, #cerere extradare Gulen , #Turcia
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Daca vinovatia va reiesi clar din probele transmise,
Poza trolheim
trolheim
rank 1