Turcia intra in razboi cu Statul Islamic, alaturi de SUA

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 20:33
6788 citiri
Turcia intra in razboi cu Statul Islamic, alaturi de SUA
Foto: Hurriyet Daily News

Turcia se alatura in mod oficial aliantei conduse de SUA in lupta cu Statul Islamic, atat in Siria, cat si in Irak, dupa ce Parlamentul de la Ankara a aprobat, joi, operatiuni militare in afara granitelor tarii si deschiderea bazelor militare turce pentru aliati.

Parlamentul a decis nu doar ca armata turca sa se alature aliantei in razboiul cu Statul Islamic, ci si sa lupte si cu alte organizatii teroriste, dupa ce majoritatea a votat "da", informeaza Daily Sabah. 298 de parlamentari au votat "pentru", in timp ce 98 au votat "impotriva".

Recent, extremistii au capturat 20 de militari turci, care efectuau misiunea de garda la mormantul stramosului conducatorilor Imperiului Otoman, Suleiman Shah, din provincia siriana Aleppo, incident care este posibil sa fi cantarit mult in decizia Turciei, aminteste CNN.

Cand Parlamentul vota, o multime de protestatari era stransa in fata Parlamentului, relateaza BBC.

Faruk Logoglu, vicepresedintele partidului de opozitie CHP, a criticat cooperarea Turciei cu coalitia condusa de SUA, spunand: "Turcia n-ar trebui sa ceara ajutor soldatilor straini. Turcia se poate apara singura".

Partidul din care face parte a anuntat, miercuri, ca se opune ca Turcia sa trimita trupe in Siria si Irak, pe motiv ca o astfel de masura va afecta negativ politica regionala a Turciei in viitor.

Pe langa lupta cu Statul Islamic, Turcia doreste sa se creeze in Siria zone de securitate, pentru protejarea refugiatilor sirieni in interiorul tarii. In plus, Turcia le cere membrilor coalitiei conduse de SUA sa stabileasca interdictii de zbor, in spatiul aerian sirian.

Turcia are o granita vulnerabila cu Siria, pe o distanta de 900 de kilometri.

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, miercuri, ca Turcia nu va permite membrilor coalitiei sa foloseasca bazele sale militare, din interiorul tarii, in lupta cu Statul Islamic, daca nu se urmareste si inalturarea regimului Bashar al-Assad, informeaza aceeasi sursa.

Turcia vrea sa intre in lupta cu Statul Islamic - se asteapta votul Parlamentului

Erdogan: "Turcia nu va lasa pe nimeni sa profite de ea"

"Nu vom tolera nicio organizatie terorista pe pamanturile noastre, in regiunea noastra sau in lume. Suntem deschisi si gata sa cooperam, in lupta cu terorismul. Oricum, trebuie sa inteleaga toata lumea ca Turcia nu e o tara adepta a solutiilor temporare si nici nu va lasa pe altii sa profite de ea", a declarat seful statului intr-un discurs catre Parlament.

Discursul sau a avut ca tinta coalitia care preseaza Turcia sa contribuie la lupta cu Statul Islamic. Erdogan atrage insa atentia ca aceasta lupta nu ar trebui sa se limiteze la Statul Islamic, ci ar trebui extinsa si asupra regimului din Siria.

Presedintele turc este de parere ca a nu lupta cu regimul din Siria va face doar ca amenintarea sa fie intarziata, asa cum s-a intamplat in Irak, pentru ca "tone de bombe" sa cada ulterior.

Motivul incredibil care ar putea duce la intrarea Turciei in razboi contra Statului Islamic

In prezent, in Turcia se afla circa 1,5 milioane de refugiati din Siria. Se doreste ca acestia sa se poata intoarce in tara lor, pentru a trai in siguranta, a mai spus presedintele.

Erdogan a tinut sa sublinieze faptul ca Turcia nu are nicio intentie de a interveni in afacerile interne ale vecinilor sai si nici nu are planuri sau intentii legate de teritoriile acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Turcia votat pentru lupta Statul Islamic, #parlament turc vot lupta Stat Islamic, #Turcia alatura lupta stat islamic , #Turcia