Turcia: Parcul Gezi din Istanbul a fost redeschis publicului

Luni, 08 Iulie 2013, ora 18:28
1193 citiri
Turcia: Parcul Gezi din Istanbul a fost redeschis publicului
Foto: Global Post

Parcul Gezi din Istanbul, locul ce a starnit violentele proteste din Turcia la sfarsitul lunii mai, a fost redeschis pentru public luni, dupa ce accesul fusese restrictionat in timpul manifestatiilor.

Huseyin Avni Mutlu, guvernatorul din Istanbul, a anuntat, luni, ca parcul a fost redeschis. Evenimentul fusese programat pentru duminica, insa redeschiderea a fost amanata cu o zi, din cauza protestelor ce au avut loc pe parcursul weekend-ului, relateaza Dunya Times.

Victorie in Turcia: Parcul care a starnit protestele a fost salvat

Dupa anuntul de sambata ca parcul va fi redeschis, sute de manifestanti s-au strans in centrul Istanbulului si au incercat sa intre cu forta in spatiul restrictionat la acel moment.

Fortele de ordine au folosit din nou gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa multimea adunata in Piata Taksim, in care se afla parcul Gezi, loc ce a iscat manifestatii care s-au transformat in cel mai mare protest anti-Guvern din ultimii ani.

De asemenea, saptamana trecuta, un tribunal din Turcia a anulat proiectul imobiliar initiat de premierul Recep Erdogan, care urma sa fie construit in parcul Gezi, fapt ce a declansat violentele manifestatii anti-Guvern din luna iunie. Decizia nu este insa definitiva, autoritatile avand posibilitatea sa atace cu apel anularea constructiilor centrului comercial din Piata Taksim.

Proteste in Turcia: Erdogan nu se lasa, parcul Gezi va fi demolat (Video)

Judecatorii au stabilit ca planul imobiliar incalca regulile conservarii si schimba intr-un mod inacceptabil identitatea zonei istorice. "Decizia de aplica absolut tuturor lucrarilor din Piata Taksim. Proiectul a fost anulat in intregime", a precizat un avocat al Ordinului Arhitectilor din Turcia.

Cel mai mare protest anti-Guvern din ultimii ani are loc in Turcia, incepand din 31 mai, dupa ce autoritatile au decis demolarea Parcului Gezi din centrul Istanbulului pentru construirea unui mall. Numeroase ciocniri au avut loc intre fortele de ordine si protestatari in cele peste trei saptamani de demonstratii.

Turcia: Primaria planteaza flori in Piata Taksim

Politistii au aruncat cu gaze lacrimogene si au tras cu tunuri de apa in oamenii care manifestau in mai multe orase turcesti. Datele oficiale arata ca mai mult de 5.000 de persoane au fost ranite, iar cinci au murit, printre care si un politist, in violentele proteste.

Manifestatiile au avut loc in contextul in care tensiunile sunt in crestere in Turcia, din cauza autoritarismului premierului Recep Erdogan si a radacinilor islamiste ale partidului sau.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#parc Gezi redeschis, #parc Istanbul redeschis, #proteste Turcia, #parc Gezi proteste , #Turcia
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Normal! Teatrul s-a mutat langa piramide...:))