Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Turcia si SUA: o relatie furtunoasa

Luni, 16 August 2010, ora 17:33
2361 citiri
Turcia si SUA: o relatie furtunoasa

Relatiile Turciei cu SUA, Israel si Uniunea Europeana traverseaza una din cele mai complicate perioade din istoria recenta.

Relatia cu Israelul inregistreaza noi sincope, ultimul incident diplomatic petrecandu-se in acest weekend cand ambasadorul statului Israel in Turcia, nu a fost invitat la petrecerea oficiala dedicata sarbatorii Iftar.

Acest gest a fost in mod explicit prezentat ca un gest de protest impotriva politicilor Israelului.

Mai grava este pozitia SUA fata de Turcia, exprimata prin declaratiile presedintelui Barack Obama, care a declarat ca SUA nu se mai poate baza pe sprijinul Turciei in calitate de aliat.

Recentul vot negativ al Turciei din Consiliul de Securitate al ONU in ceea ce priveste inasprirea sanctiunilor economice impuse Iranului a tensionat relatiile bilaterale.

Consiliul pentru securitate nationala al SUA s-a reunit intr-o sedinta speciala in acest weekend pentru a analiza relatia cu Turcia.

Raspunsul Administratiei Obama la schimbarile intervenite in pozitia Turciei nu se lasa asteptat. SUA vor conditiona livrarea de armament catre Turcia, de sustinerea politicii americane in zona.

Turcia are nevoie de armamentul provenit din SUA, pentru a putea controla situatia din nordul Irakului, in special dupa retragerea trupelor americane din aceasta tara, planificata pentru 2011.

In nordul Irakului traieste o importanta comunitate de kurzi, care are aspiratii de autonomie teritoriala asupra provinciei, cat si asupra unei parti din Turcia, unde activeaza o importanta miscare secesionista.

Colaborarea militara cu Israelul este inghetata in actualele conditii cu toate ca Turcia se baza pe avioanele fara pilot de provenienta israeliana.

In ceea ce priveste integrarea in UE, in ciuda recentelor declaratii de sustinere ale primului ministru britanic David Cameron, analistii considera ca libertatile impuse de negocierea capitolelor de aderare au permis extinderea practicilor sociale islamice mai curand decat o apropiere a societatii turce de cea europeana.

Romania, prin relatiile traditionale cu Turcia, va fi pusa intr-o situatie delicata de aliat neconditionat al SUA si de partner economic semnificativ al Turciei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#relatii SUA Turcia , #Turcia