Turcia voteaza din nou: Anticipate intr-o tara divizata

Autor: Ana Ilie
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 11:22
2098 citiri
Turcia voteaza din nou: Anticipate intr-o tara divizata
Foto: Hepta.ro

Turcii sunt asteptati la urne duminica, pe fondul inrautatirii situatiei de securitate si economice din tara, in alegeri parlamentare anticipate care pot avea un profund impact asupra traiectoriei tarii.

Este al doilea scrutin parlamentar din ultimele cinci luni, dupa ce partidul de guvernare, AKP, fondat de presedintele Recep Tayyp Erdogan, nu a reusit sa obtina majoritatea in iunie, scrie France24.

De la alegerile din iunie, un armistitiu cu militantii kurzi s-a prabusit si s-a declansat o campanie sangeroasa, criza din Siria s-a adancit si Turcia, stat membru NATO, a fost lovita de doua atentate sinucigase cu legaturi cu gruparea extremista Statul Islamic, soldate cu peste 130 de morti.

Alegeri in Turcia: Politia a luat cu asalt inamicii din presa ai lui Erdogan - violente si tunuri de apa

In ultimele zile de campanie, evenimentele electorale au fost mai discrete decat in iunie, insa Erdogan s-a folosit de acest prilej pentru a sublinia ca Turcia are sansa sa se intoarca la guvernarea AKP dupa luni de incertitudine politica. "Aceste alegeri vor fi pentru stabilitate si incredere", a spus acesta sambata, intr-o moschee din Istanbul, unde a si promis sa respecte rezultatele scrutinului.

Alegerile anticipate au fost declansate de incapacitatea AKP de a gasi un partener de coalitie dupa alegerile din iunie. Criticii lui Erdogan sustin ca anticipatele sunt o miscare indrazneata a lui Erdogan de a castiga suficient sprijin in asa fel incat partidul sa poata schimba constitutia si sa ii confere mai multe puteri.

Multe sondaje sugereaza ca, desi partidul sau a inregistrat o crestere a popularitatii, rezultatul alegerilor are sanse slabe sa fie dramatic diferit fata de cel din iunie, cand a obtinut 40,9% din voturi.

Un sondaj de joi releva insa ca AKP s-ar putea astepta la o sustinere de ultim moment ce l-ar ridica la 47,2%, ceea ce i-ar oferi o majoritate confortabila in parlamentul cu 550 de mandate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Turcia alegeri anticipate, #Turcia anticipate Erdogan , #Turcia