Turcia vrea sa intre in lupta cu Statul Islamic - se asteapta votul Parlamentului

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 21:55
3715 citiri
Turcia vrea sa intre in lupta cu Statul Islamic - se asteapta votul Parlamentului
Foto: Hurriyet Daily News

Guvernul de la Ankara asteapta ca Parlamentul sa autorizeze trimiterea peste granitele tarii a armatei, in Irak si Siria, pentru a se lupta cu amenintarea crescanda a extremistilor jihadisti.

Se cere, de asemenea, Parlamentului, autorizarea deschiderii, in interiorul Turciei, a unor baze pentru trupele straine, informeaza Hurriyet Daily News.

Parlamentul turc va examina cererile in cursul sesiunii de joi, informeaza aceeasi sursa.

Acestea sunt "amenintarile de azi si de maine", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Frica de turism electoral blocheaza granita dintre Bulgaria si Turcia

Turcia insista sa se creeze in Siria niste zone de securitate, pentru protejarea refugiatilor sirieni in interiorul trii. In afara acestor zone de securitate, Turcia cere membrilor coalitiei conduse de SUA sa stabileasca interdictii de zbor, in spatiul aerian sirian.

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, miercuri, ca Turcia nu va permite membrilor coalitiei sa foloseasca bazele sale militare, din interiorul tarii, in lupta cu Statul Islamic, daca nu se urmareste si inalturarea regimului Bashar al-Assad, informeaza aceeasi sursa.

Erdogan: "Turcia nu va lasa pe nimeni sa profite de ea"

"Nu vom tolera nicio organizatie terorista pe pamanturile noastre, in regiunea noastra sau in lume. Suntem deschisi si gata sa cooperam, in lupta cu terorismul. Oricum, trebuie sa inteleaga toata lumea ca Turcia nu e o tara adepta a solutiilor temporare si nici nu va lasa pe altii sa profite de ea", a declarat seful statului intr-un discurs catre Parlament.

Discursul sau a avut ca tinta coalitia care preseaza Turcia sa contribuie la lupta cu Statul Islamic. Erdogan atrage insa atentia ca aceasta lupta nu ar trebui sa se limiteze la Statul Islamic, ci ar trebui extinsa si asupra regimului din Siria.

Presedintele turc este de parere ca a nu lupta cu regimul din Siria va face doar ca amenintarea sa fie intarziata, asa cum s-a intamplat in Irak, pentru ca "tone de bombe" sa cada ulterior.

In prezent, in Turcia se afla circa 1,5 milioane de refugiati din Siria. Se doreste ca acestia sa se poata intoarce in tara lor, pentru a trai in siguranta, a mai spus presedintele.

Erdogan a tinut sa sublinieze faptul ca Turcia nu are nicio intentie de a interveni in afacerile interne ale vecinilor sai si nici nu are planuri sau intentii legate de teritoriile acestora.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Recep Erdogan Turcia Statul Islamic, #vot Turcia lupta Stat Islamic, #Turcia Siria extremisti, #Turcia lupta Stat Islamic , #Turcia