Turcii au doborat un avion al Rusiei: Ce s-ar putea intampla in lume din aceasta cauza

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 18:00
8806 citiri
Turcii au doborat un avion al Rusiei: Ce s-ar putea intampla in lume din aceasta cauza
Foto: Wikipedia / Russavia CC BY-SA 3.0

Turcia, tara membra NATO, a doborat marti un avion de razboi rusesc la granita sa cu Siria, iar incidentul ar putea duce la noi escaladari ale conflictului din regiune.

Ankara spune ca aeronava a violat spatiul aerian al Turciei, insa presedintele rus Vladimir Putin insista ca avionul zbura deasupra Siriei cand a fost lovit, se arata intr-o analiza AFP despre implicatiile mondiale pe care le-ar putea avea acest incident.

De ce era acolo avionul rusesc?

Rusia este una dintre puterile implicate in razboiul din Siria, care tine de mai bine de patru ani.

Eforturile de a ajunge la un acord international de pace au stagnat, din cauza controversei daca presedintele sirian Bashar al Assad ar putea sa ramana la putere sau nu. Aliatii Siriei, Iranul si Rusia, sunt in opozitie in aceasta privinta cu sustinatorii rebelilor sirieni, adica Occidentul, Turcia, Arabia Saudita si Qatarul.

Pilotul supravietuitor: N-am violat spatiul aerian, nu ne-au dat niciun avertisment

Rusia este implicata intr-o ampla campanie de bombardare a nordului Siriei, operatiune despre care Turcia a spus ca ii afecteaza si pe turkmeni, un grup etnic din Siria protejat de Ankara. Totusi, Moscova insista ca tinteste pozitii ale jihadistilor din Statul Islamic.

Cum s-a intamplat?

Putin spune ca avionul a fost doborat pe teritoriul Siriei, la patru kilometri de granita cu Turcia, si "nu a amenintat in niciun fel" aceasta tara.

Tensiunile erau oricum ridicate, in conditiile in care Turcia s-a mai plans si in luna octombrie ca avioane rusesti i-au violat spatiul aerian, iar NATO a avertizat Moscova sa stea departe de frontiera.

Turcia a doborat un avion rusesc - cinci lucruri pe care trebuie sa le stim

Analistii sustin ca Rusia obisnuieste sa testeze limitele spatiului aerian ale altor tari, inclusiv in nordul si estul Europei.

"Rusia stia clar care sunt potentialele riscuri daca o aeronava a sa patrunde unde Turcia nu-si doreste", a precizat Keir Giles, specialist la think tank-ul Chatham House din Londra.

"Este complet diferit de alte incidente din nordul Europei, in cazul carora este greu de spus daca Rusia a fost doar neatenta sau provocatoare in mod deliberat", a continuat acesta.

Cum a reactionat Rusia?

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat vizita in Turcia, iar Vladimir Putin a catalogat incidentul drept "o injunghiere pe la spate" comisa de "complicii teroristilor", avertizand ca vor exista "consecinte grave".

Putin ameninta cu "consecinte grave": Nu vom permite niciodata o crima ca asta!

"Kremlinul va dori sa reduca la minimum publicitatea negativa care decurge din lupte sau alte pierderi in ceea priveste publicul intern", a comentat Daragh McDowell, analist specializat pe Europa si Asia Centrala la firma de consultanta privind riscurile Verisk Maplecroft.

"Aceasta nu este singura criza cu care se confrunta Rusia in momentul de fata", a continuat el, referindu-se la tensiunile din Ucraina.

Cum a reactionat Turcia?

Turcia ar putea adopta o pozitie de confruntare, in opinia lui McDowell.

"Presedintele turc Recep Tyyip Erdogan si guvernul sau s-au aratat nemultumiti de politicile Rusiei in Siria, precum si de incursiunile avioanelor rusesti in spatiul aerian al Turciei. Turcii ar putea folosi incidentul de marti ca o scuza pentru a adopta o pozitie de confruntare fata de Moscova", a mentionat McDowell.

Care sunt riscurile?

"Nu e in interesul niciuneia dintre parti sa escaladeze problema in momentul de fata", potrivit lui Keir Giles de la Chatham House.

"Exista multe lucruri pe care le-ar putea face Rusia pentru a se razbuna pe Turcia, daca ar vrea, inclusiv prin mijloace economice sau diplomatice. Insa avertismentele clare ale Turciei si consecventa acestei tari inseamna ca pentru Rusia este dificil sa acuze ca reactia aviatiei turce a fost una nerezonabila", a explicat specialistul.

Avion rusesc doborat de Turcia: NATO anunta ca e solidara cu Ankara (Video)

Insa Alan Mendoza, director executiv la Societatea Henry Jackson, este de parere ca incidentul este de natura sa capete o dimensiune internationala.

"Actiunile unilaterale si atitudinea agresiva a Rusiei arata ca de acum s-ar putea produce 'ciocniri' accidentale sau intentionate cu Occidentul si fortele NATO", sustine Mendoza.

La randul sau, Natasha Kuhrt, profesor de securitate si pace internationala la King's College London, considera ca incidentul ar putea pune in pericol progresul facut pana acum in ceea ce priveste interventiile coordonate in criza din Siria.

Asta inseamna ca ar putea fi mai dificil sa se ajunga la acorduri internationale care sa includa si Rusia, ceea ce risca sa intarzie gasirea unei solutii pentru conflictul din Siria.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#avion doborat Turcia, #incident Rusia Turcia, #Suhoi doborat Turcia , #Turcia