Vicepresedintele SUA ii cere scuze lui Erdogan

Joi, 25 August 2016, ora 07:35
6192 citiri
Vicepresedintele SUA ii cere scuze lui Erdogan
Foto: Arhiva Hepta.ro

Vicepresedintele american, Joe Biden, aflat in vizita in Turcia, i-a cerut miercuri scuze presedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru ca nu a venit mai devreme in aceasta tara dupa tentativa de lovitura de stat din luna iulie.

Biden a insistat, insa, ca Washingtonul nu va da curs solicitarii Ankarei privind extradarea clericului musulman Fetullah Gulen, in lipsa unor dovezi care sa ateste implicarea acestuia in acea tentativa de puci, transmit agentiile AFP si EFE.

Joe Biden da asigurari ca SUA vor coopera cu Turcia in cazul Gulen

"Imi cer scuze. Mi-as fi dorit sa pot veni mai devreme", i-a spus Biden lui Erdogan, la o conferinta de presa comuna dupa intrevederea avuta la Ankara.

In urma loviturii de stat ratata din 15 iulie, presedintele turc le-a reprosat aliatilor sai occidentali, in frunte cu SUA, ca nu au fost solidari cu Turcia si ca niciunul dintre ei nu a venit de atunci intr-o vizita oficiala in tara sa.

Cat despre extradarea clericului musulman Fetullah Gulen, pe care Erdogan il considera principalul responsabil al tentativei de lovitura de stat, Biden a sustinut ca deocamdata autoritatile turce nu au prezentat dovezi care sa sustina implicarea acestuia in puciul de pe 15 iulie.

"Atunci cand mergi in fata unui tribunal in SUA nu poti spune, in general, acesta este un individ rau, ci trebuie sa spui: acest barbat sau aceasta femeie a comis urmatoarele delicte. De aceasta ne ocupam acum, sa adunam probe", a indicat vicepresedintele american. "Nu putem vorbi in numele unui tribunal", intrucat avem o "separare a puterilor, acesta este sistemul nostru", a adaugat el pe un ton iritat.

In replica, Erdogan a insistat asupra solicitarii ca Washingtonul sa-l extradeze pe Gulen, care traieste autoexilat in SUA din anul 1999.

Potrivit autoritatilor turce, Gulen si-a construit o retea care s-a infiltrat masiv in toate structurile statului turc.

SUA: Turcia a cerut extradarea lui Gulen, fara legatura cu tentativa de lovitura de stat

"Dorim sa amintim Statelor Unite ca in acordul nostru de extradare sunt inclusi pasi cum este si detentia", a mentionat Erdogan la conferinta de presa comuna cu Biden, acesta raspunzandu-i ca intelege "sentimentele intense" ale guvernului si poporului turc fata de Gulen, dar pentru a da curs acestei solicitari este nevoie de probe.

"Ce interes am putea avea sa adapostim un terorist? Nu are sens. Un tribunal federal trebuie sa decida" extradarea, iar pentru acest lucru trebuie sa existe dovezi, a indicat vicepresedintele american.

De asemenea, Biden a negat ca pucistii turci ar fi primit vreun sprijin din partea Washingtonului, ipoteza avansata de unii responsabili de la Ankara, care au sugerat ca SUA ar fi avut o contributie la incercarea de schimbare a puterii prin forta in Turcia sau ca cel putin ar fi stiut de acest plan.

"Statele Unite nu au avut niciodata vreo cunostinta prealabila despre ceea ce s-a intamplat pe 15 iulie sau vreo complicitate cu cei care au condus acel act las", a mentionat vicepresedintele SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Biden scuze Erdogan Turcia, #Biden Erdogan extradare Gulen , #Turcia