Victorie in Turcia: Parcul care a starnit protestele a fost salvat

Joi, 04 Iulie 2013, ora 10:15
1641 citiri
Victorie in Turcia: Parcul care a starnit protestele a fost salvat
Foto: Reuters

Un tribunal din Turcia a anulat proiectul imobiliar initiat de premierul Recep Erdogan, care urma sa fie construit in Parcul Gezi din centrul Istanbulului, fapt ce a declansat violentele manifestatii anti-Guvern din luna iunie.

Decizia nu este insa definitiva, autoritatile avand posibilitatea sa atace cu apel anularea constructiilor centrului comercial din Piata Taksim (unde se afla parcul) simbol al protestelor din Turcia, unde au avut loc numeroase ciocniri intre demonstranti si fortele de ordine, relateaza Reuters.

Proteste in Turcia: Erdogan nu se lasa, parcul Gezi va fi demolat (Video)

Can Atalay, un avocat al Ordinului Arhitectilor din Turcia, care a demarat procesul, a declarat ca tribunalul a dat aceasta sentinta la inceputul lunii iunie, cand tensiunile ajunsesera la apogeu, insa nu este clar de ce aceasta decizie nu a fost facuta publica pana acum.

Judecatorii au stabilit ca planul imobiliar incalca regulile conservarii si schimba intr-un mod inacceptabil identitatea zonei istorice. "Decizia de aplica absolut tuturor lucrarilor din Piata Taksim. Proiectul a fost anulat in intregime", a precizat Atalay.

Proteste in Turcia: Parcul Gezi a fost evacuat

Prim-ministrul turc a spus ca va astepta ca instanta sa dea o sentinta in cazul Pietei Taksim pana sa reinceapa lucrarile. Acesta este unul dintre amplele proiecte realizate pentru Istanbul, printre care si un aeroport colosal, o moschee imensa si un canal pentru fluidizarea traficului peste Stramtoarea Bosfor.

Cel mai mare protest anti-Guvern din ultimii ani are loc in Turcia, incepand din 31 mai, dupa ce autoritatile au decis demolarea Parcului Gezi din centrul Istanbulului pentru construirea unui mall. Numeroase ciocniri au avut loc intre fortele de ordine si protestatari in cele peste trei saptamani de demonstratii.

Turcia: Primaria planteaza flori in Piata Taksim

Politistii au aruncat cu gaze lacrimogene si au tras cu tunuri de apa in oamenii care manifestau in mai multe orase turcesti. Datele oficiale arata ca mai mult de 5.000 de persoane au fost ranite, iar cinci au murit, printre care si un politist, in violentele proteste.

Manifestatiile au avut loc in contextul in care tensiunile sunt in crestere in Turcia, din cauza autoritarismului premierului Recep Erdogan si a radacinilor islamiste ale partidului sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#parc Gezi salvat, #lucrari parc Gezi anulate, #proiect Piata Taksim anulat, #proiect Istanbul anulat , #Turcia