Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Zeci de arestari in Turcia, dupa criza procurorului luat ostatic

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:14
2219 citiri
Zeci de arestari in Turcia, dupa criza procurorului luat ostatic
Foto: BGN News

Autoritatile turce au arestat peste 30 de persoane suspectate a face parte dintr-o grupare de stanga radicala ce a organizat luarea de ostatici de la tribunalul din Istanbul in urma careia un procuror a murit.

In Turcia s-a organizat, miercuri, inmormantarea procurorului Mehmet Selim Kiraz, luat ostatic marti si ucis in cursul interventiei politiei. Kiraz a fost ranit in piept si cap si a murit la scurt timp dupa ce a ajusn la spital. El investiga cazul unui adolescent care a murit in urma ranilor produse de politisti in timpul protestelor anti-guvernamentale din 2013, scrie timeslive.co.za.

Dupa mai bine de sase ore de negocieri cu cei care l-au luat ostatic, politia a intervenit in forta. Cei doi atacatori, in jur de 20 de ani, au fost ucisi. Nu se stie deocamdata din ce directie au venit gloantele care l-au ucis pe procuror.

Ambii atacatori faceau parte din Frontul Revolutionar pentru Eliberarea Poporului (DHKP/C), o organizatie marxist-leninista fondata in anul 1978. Autoritatile au arestat, miercuri, 22 de suspecti membri ai partidului in Antalya, dupa ce au primit informatii ca acestia ar pregati noi atacuri.

Si politia din Izmir a arestat cinci membri DHKP/C si a confiscat documente, inregistrari digitale, reviste interzise si 30 de gloante. Alte cinci persoane au fost retinute la Eskisehir.

Politia turca a arestat si un barbat inarmat care a patruns in forta in sediul partidului de guvernare dintr-un cartier din Istanbul, insa acest incident nu ar avea legatura cu cel de marti.

Incidentul din Turcia vine pe fondul intensificarii tensiunilor politice in Turcia, inainte de alegerile legislative din 7 iunie. Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), al presedintelui Recep Tayyp Erdogan, care si-a scurtat vizita de miercuri din Romania din cauza incidentului, incearca sa obtina majoritatea parlamentara pentru a putea schimba Constitutia in sensul sporirii puterilor presedintelui.

Ciocniri violente in Istanbul, dupa uciderea teroristilor care au luat ostatic un procuror

Oamenii au iesit in stada, in noaptea de marti spre miercuri, in Istanbul, dupa incidentul de la tribunal.

Intre protestatari si fortele de ordine au avut loc confruntari violente in doua cartiere ale Istanbulului.

Teroristi intr-un tribunal din Istanbul: Au luat ostatic un procuror, ii tin pistolul la tampla (Foto/Video) - UPDATE

Procuror luat ostatic la Istanbul: Atacatorii au fost ucisi, captivul e grav ranit

Un protest a avut loc in cartierul Okmeydani din centrul Istanbulului, unde a locuit Berkin Elvan, un adolescent de 15 ani care a murit in urma unui atac cu gaze lacrimogene al politiei din Turcia, in vara anului 2013, in timpul protestelor pentru Parcul Gezi.

Magistratul luat ostatic Mehmet Selim Kiraz se ocupa de dosarul adolescentului, iar una dintre revendicarile atacatorilor a fost ca politistii care l-au ucis sa isi recunoasca vina.

Procurorul luat ostatic intr-un tribunal din Istanbul a murit

Fortele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatarii din Okmeydani.

De asemenea, politistii au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a-i opri pe manifestanti sa inainteze catre o sectie de politie din cartierul muncitoresc Gazi, un loc in care se produc frecvent ciocniri intre autoritati si protestatari si unde locuiesc numerosi simpatizanti ai gruparii considerate teroriste.

Teroare la Istanbul: Atac armat la sediul partidului de la putere UPDATE (Video)

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Turcia arestari procuror ostatic, #Turcia incidente violente procuror ostatic , #Turcia