Zeci de arme nucleare risca sa ajunga in mainile teroristilor - raport (Video)

Luni, 15 August 2016, ora 10:49
5464 citiri
Zeci de arme nucleare risca sa ajunga in mainile teroristilor - raport (Video)
Foto: Stimson Center

Zeci de arme nucleare americane stocate la baza aeriana Incirlik din Turcia, nu departe de frontiera cu Siria, risca sa cada in mainile "teroristilor sau a altor forte ostile", avertizeaza un raport publicat luni.

Siguranta acestui arsenal, aflat la 110 kilometri de Siria, a fost pusa sub semnul intrebarii de mai multa vreme, insa puciul ratat din 15 iulie din Turcia a relansat temerile pe aceasta tema, transmite AFP.

"Este imposibil de stiut daca Statele Unite ar fi putut mentine controlul asupra armelor in caz de razboi civil prelungit in Turcia", considera in raportul sau grupul de reflectie apolitic Stimson Center.

Baza aeriana de la Incirlik reprezinta o miza strategica pentru coalitia internationala condusa de SUA impotriva gruparii teroriste Stat Islamic, deoarece ea ofera acces rapid la tintele vizate in Irak si in Siria.

Insa, in luna martie, Pentagonul a ordonat, din ratiuni de securitate, evacuarea familiilor militarilor si personalului civil stationati in sudul Turciei.

Comandantul turc al bazei a fost arestat, la fel ca si cateva sute de generali, judecatori si procurori acuzati de Ankara ca au sustinut puciul esuat.

"Din punctul de vedere al securitatii, sa stochezi aproximativ 50 de arme nucleare americane la baza aeriana din Incirlik inseamna sa joci la ruleta rusa", spune coautoarea raportului, Laicie Heeley. "Exista dispozitive de protectie importante (...), dar acestea nu sunt decat dispozitive de protectie, ele nu elimina riscul. In cazul unei lovituri de stat, nu putem spune cu certitudine ca am fi fost capabili sa pastram controlul", a explicat ea pentru AFP.

Armele nucleare sunt conservate la baza din Turcia ca mijloc de descurajare a Rusiei, dar si pentru a demonstra angajamentul american in cadrul NATO, alianta militara in care Turcia este membru istoric.

Dupa puciul ratat, dezbaterea cu privire la aceste arme a capatat proportii in SUA.

"Cu toate ca pana acum am evitat o catastrofa, avem numeroase dovezi ca securitatea armelor americane stocate in Turcia se poate modifica pur si simplu de pe-o zi pe alta", a explicat cu ingrijorare Steve Andreasen, fost director pentru aparare si control al armelor din cadrul Consiliului Securitatii Nationale de la Casa Alba, in paginile ziarului Los Angeles Times.

Kori Schake, de la institutul Hoover, a scris in New York Times ca aceste arme "nu pot fi folosite fara coduri, facand imposibila activarea lor fara autorizare". "Faptul ca armele nucleare sunt stationate in Turcia nu le face vulnerabile (...), chiar daca tara (Turcia) ar deveni ostila la adresa Statelor Unite", spune ea.

Invitat sa comenteze concluziile raportului elaborat de Stimson Center, Pentagonul evita s-o faca. "Nu facem comentarii pe tema localizarii bunurilor strategice", s-a multumit sa raspunda Ministerul Apararii din SUA, precizand ca a luat "masurile corespunzatoare" pentru a asigura securitatea personalului si a "instalatiilor".

Autorii raportului apreciaza indeosebi ca bombele nucleare B61 ar trebui retrase imediat din Europa.

Afla cum afecteaza tentativa de lovitura de stat din Turcia cooperarea cu SUA si lupta contra ISIL

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#arme nucleare baza americana Turcia , #Turcia