A trimis Occidentul mercenari, pusti si mancare in Ucraina?

Luni, 05 Mai 2014, ora 14:39
14171 citiri
A trimis Occidentul mercenari, pusti si mancare in Ucraina?
Foto: Euractiv.com

"Tragatorii de pe dealul acela erau britanici. Oamenii i-au vazut. Se putea vedea dupa uniformele lor", spune Vitali Nelovici, cu siguranta. "Erau langa turnul de televiziune. Dar chiar inainte sa apara ei, au mai venit si altii cu un elicopter. Aveau o piele mai inchisa la culoare", spune el.

"Tipii cu pielea mai inchisa erau foarte profesionisti, si eu am fost in armata, asa ca pot sa spun. N-au stat mult, au venit si au plecat repede", continua localnicul, intervievat de jurnalistul Kim Sengupta, pentru The Independent.

Sunt si alte dovezi incriminatorii, spun localnicii, privind interventia straina in ciocnirile dintre unitatile ucrainene si fortele de autoaparare proruse, care au costat viata a 10 oameni si ranirea a aproximativ 20 in Andrievka, orasel aflat langa Slaviansk.

De pilda, portiile de mancare ambalata folosite de armata americana in misiunile de lupta, in pachete de culoare maro extrem de cunoscute dupa episoadele Irak si Afganistan, pe care scrie clar "Made in USA".

Ucraina, la un pas de razboi: Ciocniri violente, cladiri ocupate si noi sanctiuni pentru Rusia (Video)

Printre petele de sange, fragmente umane si un corp neidentificat care inca asteapta sa fie ridicat, se gasesc si cartuse de 5.56 milimetri folosite de fortele armate ale NATO, pentru pustile americane M16.

"Nu spun ca vinovati de uciderile astea ar fi strainii, dar ei au fost aici", insista si Velovici, un fermier in varsta de 45 de ani.

Exista doua explicatii plauzibile pentru cartuse si mancarea americana. Washingtonul a anuntat ca trimite ajutoare "neletale" trupelor ucrainene, iar portile de pui si creveti se clasifica in aceasta categorie, desi cei care le-au gustat au cam strambat din nas.

De asemenea, M16 nu este pusca folosita in mod curent in Ucraina, dar fortele armate ucrainene care au inconjurat orasul includ unitati din recent infiintata Garda Nationala, iar pustile de asalt ar fi putut fi obtinute de guvernul de la Kiev de la o tara terta.

In ceea ce priveste "luptatorii cu tenul inchis la culoare", acestia ar putea proveni din fostele republici sovietice din Asia Centrala, care incearca sa se rafuiasca cu Rusia implicandu-se in conflict. Dar, desigur, nu exista o dovada clara a prezentei lor pana acuma.

Violente in Ucraina: Sute de activisti ataca politia din Odessa

Insa, cand e vorba de soldati britanici, chiar ca nu exista nicio proba a prezentei lor, insa e o poveste care se potriveste cu legendele pe care si separatistii si guvernul ucrainean incearca sa le propage pe masura ce violentele escaladeaza.

Acest lucru nu e neobisnuit in tarile care aluneca in razboaie civile. Exista o negare naturala a faptului ca niste compatrioti ar fi in stare sa ia parte la brutalitati, asa ca e mult mai convenabil sa le puna pe seama unor straini.

Joi, in Slaviansk, un comandant militar cunoscut drept Leonid a sustinut ca exista mercenari implicati in zona. "Au venit in masini de tip SUV. Cred ca patrulau si strangeau informatii. S-au purtat diferit, foarte profesionist. Nu au raspuns cand am tras in ei, ca sa nu isi dezvaluie pozitiile. Apoi au disparut, dar le-am gasit uniformele, probabil s-au deghizat in haine civile", crede Leonid.

Un alt grup de luptatori a adus echipament militar aparent abandonat de acesti mercenari. Un combinezon avea o stema britanica pe maneca, impreuna cu un insemn care inchipuia un cap de pantera.

"Ce e asta? Cum explici?", a fost intrebat jurnalistul britanic de catre un luptator. "I-am aratat ca unul dintre tovarasii sai purta un tricou al Manchester United si i-am intrebat daca un mercenar chiar ar face greseala de a purta culorile nationale", scrie Sengupta.

Aceeasi vesta de lupta a aparut ulterior pe un filmulet de pe YouTube. Unul din barbatii din inregistrare spune "Sunt Pantere engleze, sunt alaturi de nationalisti. Sunt bine antrenati, au venit sa ne ucida, dar fiti fara grija, ii vom proteja pe oameni".

Ceea ce e mult mai probabil sa se fi intamplat e ca vesta de lupta sa fi apartinut unui soldat britanic care a servit in provincia Helmand din Afganistan, in timpul Operatiunii Gheara Panterei in 2009, si a ajuns in Slaviansk prin magazinele de surplusuri ale armatei.

Acuzatiile privind aducerea unor mercenari in estul tarii au aparut acum cateva luni cand luptatori bine inarmati, in uniforme de lupta fara insemne, au fost folositi impotriva demonstrantilor prorusi din Donetk. Demonstrantii au inceput sa strige catre acestia "Blackwater!", banuindu-i ca sunt angajati ai celebrei firme americane de paza si protectie.

Mai tarziu, au aparut zvonuri ca acestia nu apartineau firmei americane de paza si protectie Blackwater, ci firmei britanice Greystone. Imediat, ministerul rus de Externe a anuntat ca Ucraina a folosit mercenari ai Greystone, dar firma respectiva a negat acest lucru, insa multimea a inceput sa strige, in zilele urmatoare, "Greywater! Greywater!".

Administratia de la Kiev a facut, la randul ei, repetate acuzatii ca agenti ai serviciilor secrete rusesti, FSB, au un rol activ in propagarea tulburarilor si ca agenti ai Spetsnatz, fortele speciale rusesti, se implica pe linia frontului, repetand actiunile intreprinse de "oamenii in verde" activi in Crimeea.

Aceste acuzatii au fost reluate si de catre Washington, Londra sau alte capitale occidentale.

Actuala guvernare de la Kiev il indica pe Igor Ivanovici Strelkov, liderul "fortelor de autoaparare" din Slaviask, ca este membru al serviciilor secrete rusesti, colonel FSB, iar numele sau real este Igor Vsevolodvici Girkin. Uneori, acesta mai foloseste si numele Strelok.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina Mercenari pusti americane, #Ucraina dovezi implicare mercenari occidentali, #Ucraina pusti cartuse mancare soldati britanici , #Ucraina