Alegeri cruciale in Ucraina: Sapte lucruri importante pe care trebuie sa le stii

Vineri, 23 Mai 2014, ora 19:06
3283 citiri
Alegeri cruciale in Ucraina: Sapte lucruri importante pe care trebuie sa le stii
Foto: AP

Duminica vor avea loc alegerile prezidentiale din Ucraina, cruciale pentru o tara ravasita de separatism in ultimele luni.

Evenimentul politic este marcat de numeroase tensiuni, iar insurgentii prorusi din sud-estul tarii, cel mai probabil, vor incerca sa boicoteze alegerile folosindu-se de forta, cum au facut si pana acum pentru a ocupa principalele cladiri guvernamentale din Donetk si Luhansk.

Alegerile de duminica sunt guvernate de un intens sentiment de nesiguranta si de numeroase neclaritati, relateaza Mashable, care a realizat o radiografie a principalelor elemente ale evenimentului politic.

1. Cine candideaza?

Petro Porosenko, supranumit "regele ciocolatei" pentru ca firma sa domina piata dulciurilor din Ucraina, este pe primul loc in sondaje, unele cercetari aratand ca ar putea atrage chiar peste 50% din voturi. Asta inseamna ca Porosenko ar putea castiga chiar din primul tur, aceasta fiind cea mai buna varianta, dupa cum le-a spus oligarhul ucrainenilor.

"Miliardarul ciocolatei" din Ucraina, favorit la prezidentiale: Germania ar trebui sa boicoteze gazul rusesc!

In cursa pentru prezidentiale a intrat si Iulia Timosenko sau "printesa gazului", un personaj controversat pentru implicarea sa in contractele pentru gazul rusesc, facand si inchisoare in timpul administratiei liderului fugar Viktor Ianukovici. Ea se afla pe locul al doilea in sondaje, la o distanta remarcabila de Porosenko, atragand doar aproximativ 10% dint voturile electoratului.

Al treilea in clasament este fostul guvernator al bancii centrale Serghei Tigipko, foarte popular in est datorita apropierii de Ianukovici si de Partidul Regiunilor. Totusi, dupa fuga fostului presedinte ucrainean in Rusia, el s-a distantat de formatiunea politica, insa este favoritul vorbitorilor de limba rusa din est.

2. De ce este Timosenko atat de departe de primul loc in sondaje?

Iulia Timosenko este considerata un personaj politic divizat, cu un trecut controversat, si se pare ca electoratul s-a saturat de fostul premier ucrainean de cand a fost incarcerat, in anul 2011.

Timosenko: Sunt gata sa iau o mitraliera si sa-l impusc in frunte pe Putin (Video)

Cu toate acestea, analistii sustin ca Timosenko ar putea surprinde in ziua alegerilor. Daca Porosenko nu va castiga din primul tur, a doua runda ar urma sa fie mult mai competitiva, iar fostul prim-ministru ar depune mari eforturi sa invinga. In acest fel ar avea o sansa reala de victorie.

3. Care sunt principalele probleme?

Integrarea europeana

Razgandirea radicala a lui Viktor Ianukovici a fost scanteia care a aprins conflictul de amploare din Ucraina. Cu doar cateva zile inainte de semnarea Acordului de asociere si Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana, fostul lider a renuntat la aceasta intelegere in favoarea Rusiei.

Dupa o serie de confruntari violente, cu autoritatile interimare de la Kiev si liderii europeni la aceeasi masa si cu Ianukovici fugit in Rusia, intelegerea este din nou in carti.

Dar o mare parte din populatia tarii vrea mai mult, cu Petro Porosenko in frunte. "Programul meu prezidential este reprezentat de Acordul de asociere", le-a spus milionarul alegatorilor in campania electorala.

Economia

Toamna trecuta, economia Ucrainei era un dezastru. Guvernul avea datorii de miliarde de dolari si inca mai are. Autoritatile interimare de la Kiev ii acuza pe Ianukovici si administratia acestuia ca au furat cel putin 70 de miliarde de dolari din banii statului prin scheme dubioase. Ele fac eforturi sa puna Ucraina pe picioare, insa au mult de munca.

Unul dintre motivele pentru care Porosenko se afla pe primul loc in sondaje il constituie vasta sa experienta in afaceri si abilitatea sa de a negocia cu aproape oricine. Multi dintre votanti cred ca el ar putae fi salvatorul tarii.

Lupta impotriva separatismului

Aproximativ 85% din populatia Ucrainei locuieste in afara regiunilor Donetk si Luhansk. Multi dintre acesti oameni vor masuri mai dure impotriva separatistilor de acolo, care au preluat controlul si, cel mai probabil, ii vor impiedica pe locuitori sa mearga duminica la urne.

Operatiunea anti-terorista menita sa restabileasca ordinea in zona a avut slabe rezultate. In vreme ce Porosenko si Timosenko sustin continuarea luptei impotriva separatistilor, Tigipko si Dobkin, candidati care reprezinta interesele insurgentilor, au dat vina pe Kiev pentru escaladarile din est. Analistii spun ca multi dintre oamenii care vor merge duminica la vot vor tine cont de acest lucru.

4. Ce s-a intamplat cu "domnul pumn de fier"?

Vitali Kliciko, campionul mondial la box devenit lider al Aliantei Democratice pentru Reforma din Ucraina (acronimul UDAR inseamna "a lovi cu pumnul" in uraineana), statea bine in sondaje inainte miscarii Euromaidanului de la Kiev, fiind extrem de vocal in privinta apropierii Ucrainei de UE.

Ucraina: Vitali Kliciko se retrage si il sustine pe Porosenko la presedintie

Insa i-au lipsit carisma si ideile originale, asa ca popularitatea sa a scazut rapid in timpul revolutiei. Dupa ce Porosenko a inceput sa creasca in sondaje, Kliciko s-a retras din cursa prezidentiala, sustinandu-l pe omul de afaceri.

5. Vor vota separatistii?

Liderii insurgenti ai autoproclamatei Republici Populare Donetk le-au cerut locuitorilor sa boicoteze alegerile, intrucat ei considera ca cele doua teritorii nu mai apartin Ucrainei in urma referendumului pentru independenta, din 11 mai.

Potrivit comisiilor electorale ale rebelilor, peste 90% dintre alegatori au optat pentru autoguvernare, iar prezenta la vot a fost de peste 70%. Totusi, autoritatile de la Kiev au afirmat ca prezenta la urne nu avea cum sa fie mai mare de 30%.

Separatistii din Ucraina ameninta: Alegerile prezidentiale din 25 mai, nu si in Donetk

Liderii separatisti din Luhansk au mers si mai departe si au interzis organizarea de alegeri prezidentiale in regiune, pe motiv ca republica nu mai face parte din Ucraina. Pentru a se asigura ca alegerile nu vor avea loc, insurgentii inarmati au continuat sa ocupe cladiri si sa agreseze organizatori ai evenimentului politic, furand buletine de vor si liste de alegatori.

6. Cum ramane cu Crimeea?

Chiar daca Rusia a anexat fosta regiune autonoma a Ucrainei in martie, autoritatile centrale depun mari eforturi pentru a-i ajuta pe locuitorii din Crimeea sa voteze. Cei care vor reusi sa iasa din peninsula vor putea participa la alegeri in regiunea Kreson, aflata in nord.

Pana acum, in Crimeea s-au inscris la vot 7.000 de persoane, adica 0,5% din populatie, potrivit agentiei Itar Tass.

7. Ce crede Putin?

Presedintele rus Vladimir Putin si-a schimbat radical atitudinea fata de criza din Ucraina, afirmand in urma cu doua saptamani ca sprijina organizarea alegerilor prezidentiale de duminica. Le-a numit chiar "un pas in directia cea buna".

Putin a declarat, vineri, ca nu este de acord cu felul in care sunt organizate alegerile prezidentiale, insa ca va lucra cu noul presedinte, potrivit Itar Tass. El a amintit ca un nou lider nu poate fi ales, potrivit Constitutiei, inainte de organziarea unui referendum si a reformei constitutionale. Cu toate acestea, presedintele rus doreste ca pacea sa se instaureze in Ucraina si ca tara sa depaseasca actuala criza.

Putin, despre alegerile din Ucraina: Nu este nicio alta cale

In acest sens, Rusia va respecta rezultatul alegerilor si va lucra cu noul presedinte, chiar daca nu sunt indeplinite standardele internationale pentru organizarea alegerilor.

Totusi, analistii sustin ca Putin este imprevizibil si ca ar putea, la fel de simplu, sa nu recunoasca rezultatele alegerilor, mai ales in contextul in care oficialii de la Kremlin au numit Guvernul interimar o "junta".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri Ucraina, #alegeri prezidentiale Ucraina, #separatisti alegeri Ucraina, #candidati Ucraina , #Ucraina