Alegeri in Ucraina: Schimbare de garda la Kiev, spre iritarea Rusiei

Autor: Ana Ilie
Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 22:19
8055 citiri
Alegeri in Ucraina: Schimbare de garda la Kiev, spre iritarea Rusiei

Ucrainenii sunt asteptati duminica la urne, pentru un scrutin parlamentar menit sa inlocuiasca vechea garda cu deputati pro-occidentali si nationalisti.

Listele de candidati pentru scrutin arata ca favoritii "sforarilor" de scoala veche din actualul Parlament vor lasa locul liber oamenilor care si-au facut un nume in revolutia pro-europeana EuroMaidan, de iarna trecuta, din Kiev, sau care au rezistat agresiunii ruse in estul tarii, scrie Voice of America.

Printre acestia se numara pilotul militar Nadia Savcenko, cu toate ca este inchisa intr-o clinica psihiatrica din Moscova, fiind acuzata de implicarea in moartea unor jurnalisti rusi.

De viitorul Ucrainei atarna viitorul Europei si al Rusiei

Colonelul de aviatie Iuli Mamciur, care a devenit erou in martie, cand a sfidat fortele proruse si a refuzat sa-si abandoneze baza din Crimeea, candideaza din partea blocului presedintelui Petro Porosenko.

O alta figura binecunoscuta a transformarilor din ultimul an, Tetiana Ciornovil, activista batuta de huligani in timpul revolutiei si vaduva de razboi la 35 de ani, candideaza din partea partidului premierului Arseni Iateniuk.

Vechiul Parlament era dominat de deputati aflati in slujba oligarhilor, interesati mai degraba de afaceri, decat de interesele electoratului.

Compozitia Legislativului de 450 de locuri va reflecta lunile de razboi si confruntarea cu Rusia. "Nu vom mai vedea garzi de corp si amante in noul parlament. Vom vedea oameni din mediul militar, chiar daca nu au cunostinte politice si juridice", este de parere analistul politic Mihailo Pohrebinski.

In urma pierderii peninsulei Crimeea si pentru ca in regiunile separatiste din est nu se va putea vota normal din cauza violentelor, numarul de locuri ocupate in noul parlament in urma votului de duminica va scadea la 424, arata autoritatile electorale centrale, celelalte urmand sa ramana vacante.

Observatorii cred ca noul Legislativ va avea o puternica majoritate pro-europeana. "Cel putin jumatate din Parlament se va schimba. Majoritatea absoluta va fi a fortelor legate de integrarea europeana si Maidan", crede reprezentantul grupului de analiza Penta, Volodimir Fesenko.

Fortele pro-ruse, inclusiv Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici, vor disparea din Parlament. Comunistii, care il sustineau pe fostul presedinte, ar putea disparea si ei, pentru prima data de la independenta din 1991. Noul Parlament va fi, cel mai probabil, ostil Moscovei.

Ministrul rus de Externe: Nu putem pierde Ucraina, nazistii marsaluiesc in Kiev. Ne vom ajuta fratii

Porosenko spera ca noul Parlament sa il ajute sa isi implementeze planul de pace in est, insa sondajele arata ca blocul sau, care include partidul Udar al fostului boxer Vitali Klitschko, ar urma sa ia pana la 30% din voturi.

Porosenko are siguranta ca va fi sustinut de Partidul Frontul Poporului, al premierului Iateniuk, daca acesta reuseste sa treaga pragul de 5%.

Chiar si asa, Porosenko va avea nevoie de sustinere de la doi jucatori importanti - fostul premier Iulia Timosenko, o mai veche rivala, si populistul Oleg Liasco, liderul partidului Radical. Ambii au criticat planul de pace al lui Porosenko.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina alegeri parlamentare 2014, #Ucraina alegeri Rusia , #Ucraina