Presedintele Ucrainei: Rusia forteaza un conflict armat, vrea sa anexeze Crimeea

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 23:36
48648 citiri
Presedintele Ucrainei: Rusia forteaza un conflict armat, vrea sa anexeze Crimeea

Tensiunile au crescut si mai mult, vineri, in Ucraina si mai ales in Peninsula Crimeea, dupa ce autoritatile ruse au recunoscut trimiterea de trupe si echipamente militare in regiune. Presedintele interimar la Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a acuzat Rusia ca forteaza un conflict armat si vrea sa anexeze peninsula.

Cateva avioane si elicoptere rusesti au trecut granita in Crimeea, impreuna cu numeroase transportatoare blindate si cu sute de trupe. In aceste conditii, spatiul aerian de deasupra Crimeei a fost inchis.

Moscova a confirmat detasarea vehiculelor armate, insa a transmis ca masura a fost luata din motive de securitate. Orasele Sevastopol si Simferopol, aflate la circa 60 de kilometri unul de altul, au fost intesate de militari rusi.

In contextul acestor evenimente, fostul presedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici a sustinut o conferinta de presa din orasul rus Rostov-pe-Don, prima aparitie publica de la demiterea sa de catre Parlamentul de la Kiev. El a sustinut ca nu a fost demis si ca Ucraina a fost preluata de fascisti, in timp ce procurorul general al tarii a cerut oficial Rusiei extradarea sa.

Evenimentele au avut loc dupa ce, vineri dimineata, un grup de barbati inarmati, imbracati in uniforme militare, a patruns in aeroportul international din Simferopol, capitala Crimeei. La scurt timp, aceeasi situatie s-a repetat la aeroportul din Sevastopol. Ministerul ucrainean de Interne a anuntat ca armata rusa a blocat aeroporturile.

Incidentele survin pe fondul tensiunilor separatiste din Crimeea. Exista temeri tot mai mari ca Rusia va interveni in peninsula de o importanta strategica.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele evenimente de vineri din Crimeea:

23:10 - Surse din regiune sustin ca fortele de securitate care pazesc drumurile si aeroporturile din Crimeea nu au insemne oficiale si ar apartine unor firme private contractate de Moscova.

"Acestia nu au uniforme militare rusesti si guvernul rus neaga ca ar face parte din armata rusa. Probabil ca majoritatea sunt cetateni ucraineni, dar sunt angajati sa serveasca flota rusa din zona", a declarat Dimitri Simes, presedintele Centrului pentru Interesul National din regiune.

22:58 - Seful politiei din Sevastopol, generalul Vitali Malikov, a demisionat din functie.

22:50 - Presedintele interimar al Ucrainei sustine ca militarii ucrainieni nu vor raspunde provocarilor si nu se vor angaja intr-un conflict armat, deoarece "inteleg marele pericol cu care se confrunta populatia civila din Crimeea".

22:30 - Persoane inarmate opereaza la punctele de control de pe principalele drumuri care conecteaza Crimeea si Ucraina.

22:25 - "Fac un apel personal catre presedintele Putin sa inceteze imediat provocarile militare si sa retraga (trupele - n.red.) din Republica Autonoma Crimeea. Este o agresiune pura impotriva Ucrainei", a declarat Aleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei. Acesta a cerut Rusiei sa respecte memorandumul din anul 1994, care garanteaza integritatea teritoriala a tarii.

22:20 - Un oficial ucrainian a confirmat ca 13 avioane rusesti cu cate 150 de oameni la bord au aterizat la baza militara de langa Simferopol, astfel ca aproape 2.000 de trupe rusesti au ajuns in Crimeea. Autoritatile ruse nu au reactionat pana acum, insa, la acuzatiile Ucrainei.

22:05 - Un oficial de la Kiev, citat de AFP, a transmis ca 2.000 de soldati rusi au ajuns in ceea ce pare a fi o "invazie armata" in Crimeea, insa informatia nu a fost confirmata.

22:00 - Turcinov i-a cerut presedintelui rus Vladimir Putin "sa puna capat provocarilor", sa demareze negocieri si "sa retraga imediat" trupele rusesti. De asemenea, el a precizat ca armata Ucrainei "nu raspunde" provocarilor din Crimeea, acuzand Rusia de agresiune si sustinand ca Moscova a detasat trupe in Crimeea si "incearca sa provoace" Kievul intr-un "conflict armat".

21:55 - Presedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a spus intr-o interventie televizata ca Moscova incearca sa desfasoare un plan "Abhazian" (facand referire la conflictul ruso-georgian din august 2008), asteptand ca partea ucrainiana sa reactioneze la provocari, astfel incat Moscova sa poata anexa Crimeea.

21:45 - Consiliul de Securitate al ONU va organiza o "intalnire privata" la New York, vineri seara, la ora locala 20.00 (sambata dimineata, ora 03.00, ora Romaniei - n.red.), unde este sediul organizatiei. Intalnirea va fi urmata de discutii pe tema situatiei care se schimba cu rapiditate in Ucraina.

21:30 - Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis, vineri seara, ca a protestat oficial catre Moscova, fata de "violarea spatiului aerian al Ucrainei", cel putin 10 elicoptere rusesti trecand granita catre Peninsula Crimeea.

Totodata, ministerul ucrainian a cerut "intoarcerea imediata" a soldatilor si a echipamentului la baza, dupa ce oameni inarmati au ocupat doua aeroporturi din regiune.

21:20 - Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sustine o conversatie telefonica cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iateniuk.

20:55 - Ucraina a cerut oficial Rusiei extradarea fostului presedinte Viktor Ianukovici, a declarat procurorul general Oleg Maknitki.

20:40 - Presedintele rus Vladimir Putin cere o "revenire rapida la normalitate" in Ucraina si avertizeaza impotriva oricaror viitoare proteste, in cadrul conversatiilor telefonice cu liderii UE.

20:35 - Biroul procurorului general al Ucrainei a transmis ca a demarat procedurile de extradare fata de fostul presedinte Viktor Ianukovici.

20:32 - Liderul Opozitiei de la Kiev, Vitali Klitschko, a declarat ca Rusia creste deliberat tensiunile in Crimeea, pentru a raspandi conflictul.

20:25 - Retelele de telefonie din Crimeea au fost blocate. Un oficial al companiei care detine monopolul telecomunicatiilor din Ucraina, Ukrtelekom, a anuntat ca nu poate lua legatura cu filiala din Crimeea.

20:20 - Cea mai mare companie aeriana a Ucrainei, Ukraine International Airline, a transmis ca spatiul aerian de deasupra regiunii Crimeea a fost inchis dupa ce aeroportul principal a fost ocupat de persoane inarmate. Astfel, niciun zbor de la Kiev nu este lasat sa aterizeze pe aeroportul international Simferopol.

20:10 - Cel putin cinci avioane rusesti II-76 au aterizat pe un aeroport militar din Gvardiski, in apropiere de Simferopol.

19:55 - Casa Alba transmite ca interventia ruseasca in Ucraina ar fi "o mare greseala".

19:45 - Kremlinul a confirmat ca a deplasat trupe in regiunea autonoma Crimeea, dupa speculatii referitoare la implicarea Moscovei in zona.

19:40 - Pe masura ce tensiunile cresc in Crimeea, Ucraina avertizeaza Rusia ca toate miscarile trupelor sale trebuie sa respecte intelegerile bilaterale semnate anterior. Moscova a transmis insa ca vehiculele sale armate din flota de la Marea Neagra sunt deplasate pentru motive de securitate.

19:35 - Liderul organizatiei radicale ucrainiene Sectorul de Dreapta a negat planurile trimiterii unor trupe armate in Crimeea.

19:30 - Spatiul aerian din jurul Simferopolului, este inchis, potrivit BBC.

19:20 - Parlamentul regional din Crimeea a format un nou cabinet de ministri, a anuntat presedintele Parlamentului, Vladimir Konstantinov.

19:15 - Rusia a transmis ca va acorda pasapoarte rusesti trupelor de politie dizolvate ale Berkut, prin intermediul Consulatului din Simferopol.

19:05 - O inregistrare video arata 12 elicoptere de lupta rusesti, tip MI-24 si MI-8, care zboara deasupra Sevastopolului, in Crimeea.

19:00 - Liderul tatarilor din Crimeea, Refat Chubarov, a declarat ca, daca va avea loc o separare in Crimeea, tatarii vor avea cel mai mult de suferit.

18:50 - Zborurile pe aeroportul Belbek din Sevastopol au fost suspendate, potrivit unor surse citate de Interfax, iar circa 400 de persoane ocupa pista aeroportului.

18:45 - Un convoi de noua transportatoare armate rusesti si un camion au fost vazute pe un drum dintre Sevastopol si Simferopol.

18:35 - Moscova a transmis ca transportatoarele armate si trupele rusesti din Crimeea au ca misiune protejarea pozitiilor flotei ruse de la Marea Neagra.

Alerta in Ucraina: Rusii recunosc ca au trimis trupe in Crimeea

18:30 - Un parlamentar rus sustine ca "nu exista dubiu" ca noii lideri ai Ucrainei planuiesc sa-l asasineze pe Ianukovici.

18:25 - Prim-ministrul britanic David Cameron a discutat la telefon cu presedintele rus Vladimir Putin, despre criza din Ucraina si, in mod special, despre tensiunile tot mai mari din Crimeea.

18:20 - Serghei Lavrov a spus ca Rusia nu are nicio intentie de a viola suveranitatea Ucrainei.

18:15 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, discuta criza din Ucraina cu secretarul american de stat, John Kerry, facand un nou apel pentru un acord de pace intermediat de UE.

18:05 - Avioane rusesti aterizeaza in Crimeea, iar o coloana de transportatoare armate se apropie de Simferopol, potrivit BBC.

17:55 - Crimeea va stabili relatii cu Kievul, atunci cand protestatarii vor renunta la arme.

17:45 - Doar un Congres al Partidului Regiunilor din Ucraina va stabili cine este liderul formatiuni si, totodata, candidat la alegerile prezidentiale, a spus un parlamentar al partidului, Serghei Tigipko, vineri, la Odesa.

17:40 - Parlamentul din Crimeea a votat desfasurarea unui referendum pe 25 mai, aceeasi zi a alegerilor prezidentiale din Ucraina, pentru a decide daca regiunea ramane sau nu parte a tarii, insa tatarii din Crimeea au condamnat decizia, declarand referendumul inacceptabil.

17:35 - Presedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a facut un apel la calm, ca urmare a evenimentelor de vineri din Crimeea.

17:30 - ONU ia in considerare cererea Ucrainei referitoare la o intalnire a Consiliului de Securitate, pentru discutarea crizei.

17:20 - Procurorul general al Ucrainei a mandatat Ministerul de Interne sa aresteze 24 de oficiali in 10 zile, in legatura cu mortile de la Kiev, din timpul protestelor de saptamana trecuta. Printre oficiali se numara si fostul ministru de Interne Vitali Zakarcenko si liderul fortelor speciale de politie Berkut, Serghei Kusiuk.

17:10 - Noua conducere a Ucrainei a promis ca va expulza flota rusa din Crimeea, in ciuda unei intelegeri din anul 2010, care prevedea extinderea flotei Rusiei in regiunea Crimeea pana in anul 2042.

17:05 - Ministerul de Externe al Rusiei a transmis ca Kremlinul a informat Ucraina cu privire la vehiculele sale armate din Crimeea.

16:55 - Noul sef al guvernului regional din Crimeea spune ca Ianukovici este in continuare presedinte, astfel ca va asculta instructiunile acestuia.

16:46 - Etnicii rusi din Crimeea au lansat o petitie, cerand presedintelui rus Vladimir Putin sa nu invadeze regiunea autonoma a Ucrainei: "Nu vrem ca interesele noastre sa fie aparate de alte tari. Am trait totdeauna liberi si fericiti (in Crimeea) ".

16:38 - Autoritatile din Elvetia si Austria au spus ca vor bloca orice bunuri pe care Viktor Ianukovici si fiul sau, Olexandr, le-ar fi ascuns in cele doua tari. Autoritatile elvetiene chiar au lansat o investigatie de coruptie impotriva acestora.

16:32 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrei Descita, a spus ca tara este pregatita sa continue discutiile referitoare la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

16:28 - Prima conferinta de presa sustinuta de Viktor Ianukovici, dupa demiterea sa din functia de presedinte al Ucrainei, a luat sfarsit.

16:25 - Conferinta de presa a fostului presedinte al Ucrainei se apropie de sfarsit, avertizandu-i pe cei care l-au rasturnat de la putere: "Veti fi trasi la raspundere pentru asta". De asemenea, el si-a cerut scuze pentru toti cei care "au suferit si inca sufera".

16:20 - Viktor Ianukovici s-a declarat "surprins" ca Vladimir Putin este "tacut" in legatura cu situatia din Ucraina.

16:15 - Autoritatea vamala a Ucrainei a transmis ca baza sa din Sevastopol a fost inconjurata de ofiteri ai marinei ruse. In schimb, Ianukovici sustine ca nu are informatii referitoare al implicarea armatei ruse in evenimentele din Crimeea, catalogandu-le drept "zvonuri".

16:10 - Fostul presedinte al Ucrainei sustine ca nu a dat niciodata instructiuni politiei sa traga in protestatari.

15:50 - Viktor Ianukovici refuza sa raspunda la o intrebare privind inghetarea conturilor sale de catre Elvetia.

Ianukovici: Am fugit din Ucraina din cauza amenintarilor. Vestul a sprijinit violentele

15:43 - Fostul presedinte al Ucrainei e absolut sigur ca trezoreria goala a Ucrainei se datoreaza fortelor destabilizatoare din tara, gruparii EuroMaidan.

15:38 - Fostul lider de la Kiev a afirmat ca a vorbit cu Putin la telefon si au convenit sa se intalneasca cu prima ocazie.

15:34 - Ianukovici spune ca regiunea autonoma Crimeea trebuie sa ramana in Ucraina, cu autonomie extinsa. El a mentionat ca nu va cere ajutor militar din partea Rusiei si ca orice actiune militara este "inacceptabila".

15:32 - Ianukovici povesteste ca acum locuieste la un prieten care are o casa nu departe de Rostov-pe-Don. Cand a plecat din Kiev atacatori necunoscuti au deschis focul asupra masinii sale, pana si nepotul de doi ani a fost trecut pe o lista neagra, asa ca a decis sa paraseasca Ucraina. Ruta sa: Kiev, Harkov, Donetk, Luhansk, Crimeea, Rusia. Se va intoarce in Ucraina cand viata sa nu va mai fi in pericol.

15:29 - Fostul presedinte al Ucrainei cere scuze ucrainienilor pentru ca nu a putut sa mentina stabilitatea si a permis faradelegile.

15:25 - Viktor Ianukovici cere o ancheta nepartinitoare cu privire la evenimentele din Kiev, la care sa participe si Guvernul, si Opozitia.

15:19 - Ianukovici vorbeste in rusa: "Ar trebui sa aiba loc o reforma constitutionala pana la sfarsitul anului, alegeri prezidentiale in decembrie si apoi trebuie adoptata noua Constitutie. Armele trebuiesc predate si oamenii inarmati trebuie sa plece de pe strazi si cladiri. Vestul a complotat cu fortele de opozitie din Maidan si trebuie sa poarte responsabilitatea pentru ce s-a intamplat acolo".

15:14 - "Ucraina a fost preluata de un grup de huligani fascisti, care reprezinta o minoritate in randul populatiei din aceasta tara. Victimele au fost rezultatul crizei politice. Parlamentul este ilegitim si unii parlamentari au semnat acte sub amenintarea armelor", a declarat fostul presedinte al Ucrainei.

15:10 - Ianukovici, din Rusia: Voi continua sa lupt pentru viitorul Ucrainei. Nu m-a demis nimeni, am ales eu sa plec deoarece s-au facut amenintari la adresa mea si a familiei mele.

Ianukovici a ajuns in Rusia escortat de avioane militare supersonice

15:04 - Traian Basescu este profund ingrijorat de situatia din Crimeea si de miscarea separatista care se amplifica in aceasta regiune si face apel la toti actorii internationali sa nu sustina si sa nu incurajeze separatismul din Crimeea.

Traian Basescu reitereaza sprijinul pentru calmarea situatiei si pentru instalarea noilor autoritati alese in Rada Suprema, considerand ca violenta poate genera frica si resentimente la adresa populatiei greu incercata in lupta pentru democratie si libertate.

Romania se arata deschisa sa raspunda tuturor solicitarilor noului guvern instalat la Kiev care va avea tot sprijinul pentru stabilizarea si reconstructia Ucrainei, pentru rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta in lichidarea actualului vid de putere.

15:00 - Viktor Ianukovici se pregateste sa tina o conferinta de presa in Rusia, la Rostov-pe-Don, la care participa zeci de jurnalisti. Cativa politisti rusi asigura paza in interiorul salii.

14:59 - Forta speciala a flotei ruse la Marea Neagra ar putea fi implicata in evenimentele din Crimeea, anunta Interfax.

14:53 - Consiliul National de Securitate ucrainean ia in considerare declararea starii de urgenta in Crimeea. "Un astfel de scenariu ne da posibilitatea sa folosim armata", a spus seful Consiliului, Andrei Parubi.

14:27 - Presedintele Consiliului National de Securitate ucrainean, Andrei Parubi, a anuntat ca aeroporturile din Crimeea sunt inpoi sub controlul fortelor de ordine ucrainene. Oficialul a mai spus ca cei care au incercat sa ocupe aeroporturile au instalat acum blocaje ale drumurilor de duc la aeroporturi.

14:11 - Serviciul de paza a granitei din Ucraina a anuntat ca peste 10 elicoptere militare rusesti au zburat din Rusia in Crimeea vineri. In plus, militari rusi blocheaza o unitate a granicerilor ucraineni din Sevastopol.

13:36 - Un parlamentar ucrainean a cerut denuntarea contractului cu Rusia pentru baza navala de la Sevastopol, unde este gazduita flota Rusiei la Marea Neagra, din cauza pozitiei acestei tari fata de Crimeea.

13:26 - Regiunea rusa Rostov aflata la granita cu Ucraina, s-a declarat pregatita sa primeasca refugiati ucraineni si sa le ofere ajutor umanitar.

13:21 - Un reporter BBC aflat in Simferopol sustine ca tocmai a vazut zece camioane militare cu placute de inmatriculare rusesti care vin dinspre Sevastopol.

13:20 - Ucraina va cere Moscovei sa il extradeze pe Viktor Ianukovici, daca acesta se afla in Rusia.

13:00 - Un grup de elicoptere, care ar fi venit din Rusia, a fost filmat indreptandu-se spre aeroportul din Sevastopol:

12:57 - Militarii rusi ar fi blocat si activitatea controlului de trafic aerian din Crimeea.

12:55 - Grupul EuroMaidanPR scrie pe Twitter ca marinarii rusi au capturat, in golful Balaclava, o unitate ucraineana de paza a coastei.

12:52 - Ministrul ucrainean al Apararii, Igor Teniuk, se va deplasa in Crimeea vineri. Rapoarte neconfirmate spun ca atacatorii de la aeroportul din Simferopol doresc sa impiedice intrarea in Crimeea a autoritatilor de la Kiev.

12:41 - Jurnalistii prezenti in Sevastopol spun ca in oras patruleaza mai multe vehicule militare fara insemne.

12:07 - FSB, succesorul temutului KGB, va asigura securitatea la conferinta de presa pe care presedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici o va tine vineri din Rusia.

12:02 - Ambasadorul american in Ucraina, Geoff Pyatt, scrie pe Twitter ca Rusia si Europa au "un interes comun de a avea o Ucraina stabila".

11:51 - Ucraina a facut apel la Consiliul de Securitate ONU sa monitorizeze de urgenta situatia din Crimeea si sa ia masuri in cazul in care suveranitatea sa este incalcata, a anuntat presedintele interimar Aleksandr Turcinov.

11:38 - Parlamentarii rusi au anuntat ca intentioneaza sa depuna un proiect legislativ care permite mai usor teritoriilor noi sa se alature Federatiei Ruse. Motivul principal este situatia "imprevizibila" din Ucraina.

11:21 - Manifestantii pro-Rusia au inceput sa se stranga in fata Consiliului Suprem al Crimeii.

11:13 - Parlamentul Ucrainei cere statelor semnatare ale memorandumului de la Budapesta sa ii garanteze securitatea si integritatea teritoriala a tarii. Documentul este un tratat international privind statutul de tara fara arme nucleare si a fost semnat in 1994 de Ucraina, SUA, Rusia si Marea Britanie.

11:08 - Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, avertizeaza: "Conflictele regionale incep astfel". Sikorski spune ca ce se intampla in Crimeea este "un joc fosrte periculos".

10:56 - Rusia a detasat peste 80 de elicoptere de lupta in vestul tarii, in cadrul exercitiilor militare ce verifica pregatirea fortelor armate.

10:45 - Trupele speciale Berkut din Crimeea controleaza istmul Perekopski, care uneste peninsula de Ucraina continentala. In jur de 150 de membri Berkut au fost detasati in zona pentru a impiedica intrarea fortelor armate ucrainene in Peninsula.

10:42 - Austria a inghetat activele financiare bancare detinute de 18 ucraineni suspectati de coruptie si incalcare a drepturilor omului.

10:38 - Presedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a convocat o sedinta de urgenta a sefilor serviciilor de securitate in urma evenimentelor din Crimeea si acuza fortele ruse ca se implica in "escaladarea" situatiei de acolo.

E posibila o interventie a Rusiei in Crimeea?

10:27 - Ministrul ucrainean al Economiei, Pavlo Seremeta, considera ca ceea ce se intampla in Crimeea este "absolut inacceptabil" si este posibil ca autoritatile ucrainene sa faca uz de forta. "In acest moment nu vad nicio discutie despre folosirea fortei dar... daca e nevoie sa folosim forta pentru a proteja integritatea teritoriala a tarii - am dori, bineinteles, sa evitam asta - insa integritatea tarii va fi pastrata".

10:16 - Flota rusa din Marea Neagra neaga ca trupele sale ar fi patruns in cele doua aeroporturi din Crimeea.

09:58 - Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat Guvernului sau sa continue discutiile cu Ucraina pe relatiile economice si comerciale si sa se consulte cu partenerii straini, inclusiv FMI, cu privire la ajutorul financiar. In acelasi timp, a ordonat Guvernului sa ia in considere o cerere a Crimeii pentru ajutor umanitar.

09:46 - Vocea Rusiei saluta miscarea de secesiune din Crimeea: "Urmeaza un referendum democratic prin care Republica Autonoma Crimeea isi va decide viitorul. Este probabil ca exemplul sa fie atat de incitant, iar experienta atat de placuta incat si alte regiuni (nu numai din Ucraina) sa-i urmeze exemplul. Se pare ca a venit timpul pentru o 'Primavara Europeana'".

09:34 - Seful comitetului din Duma de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatica si legaturile cu compatriotii, Leonid Slutki, crede ca numai un format de federatie sau confederatie poate asigura realizarea intereselor tuturor regiunilor Ucrainei.

09:26 - Presedintele Dumei de Stat a Rusiei anunta ca Legislativul rus este pregatit sa convoace o sedinta de urgenta pe subiectul Ucraina.

09:25 - Vicepresedintele american, Joe Biden, i-a telefonat joi premierului interimar ucrainean Arseni Iateniuk, pentru a promite "sustinerea totala" a SUA. Biden l-a asigurat pe premier ca Statele Unite vor oferi sustinere totala Ucrainei atunci cand aceasta va intreprinde reformele necesare pentru a-si regasi sanatatea economica, pentru a continua reconcilierea, pentru a-si respecta obligatiile internationale si a cauta relatii deschise si constructive cu vecinii sai.

09:15 - Ministrul ucrainean de Interne numeste ocuparea aeroporturilor "invazie militara si ocupatie".

09:13 - Barbati inarmati si vehicule armate blocheaza un aeroport de langa Sevastopol.

09:00 - Ministerul ucrainean de Interne a anuntat ca armata rusa a blocat aeroportul international Simferopol.

Alerta in Crimeea: Aeroportul din Simferopol, ocupat de militari inarmati

08:45 - Aeroportul din Simferopol functioneaza normal, anunta serviciul de presa al aeroportului.

08:40 - Zeci de barbati patruleaza prin aeroportul Simferopol. Martorii au anuntat agentia Interfax-Ucraina ca in jur de 50 de persoane au venit la aeroport purtand steagurile marinei ruse.

Incidentele proaspete din Crimeea au loc pe fondul tensiunilor din ultima saptamana din Peninsula. Joi, cladirile Parlamentului si administratiei din peninsula autonoma Crimeea au fost atacate si preluate de persoane necunoscute inarmate, insa nu s-au inregistrat raniti.

Fortele de ordine ucrainene au inconjurat imediat zona si au impiedicat oamenii sa se apropie. Ulterior, Parlamentul Crimeii a decis organizarea unui referendum pe tema viitorului Peninsulei, la data de 25 mai.

Cu o zi inainte, la cele doua mitinguri concurente din fata Parlamentului, au murit doua persoane.

Crimeea, o peninsula greu incercata

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol.

De-a lungul timpului, Crimeea a schimbat de nenumarate ori stapanitorii. In timpul razboiului civil din Rusia, la sfarsitul lui 1920, aici s-a instalat Armata Alba, anti-bolsevica. In cele din urma, a fost masacrata de Armata Rosie in unul din cele mai sangeroase episoade ale razboiului.

La 18 octombrie 1921 a fost creata Republica Socialista Sovietica Autonoma Crimeea, parte a Rusiei, acest episod fiind marcat de doua perioade de foamete, in 1921-1922 si Holodomorul, in 1932-1033.

In Al Doilea Razboi Mondial, fortele Axei au ocupat Crimeea. Rusii au recapatat controlul peninsulei si, in primavara lui 1944, guvernul lui Iosif Stalin a deportat intreaga populatie de tatari crimeeni in Asia Centrala, pe motiv ca ar fi colaborat cu fortele naziste de ocupatie. In vara operatiunea de epurare etnica a Crimeii a fost completa dupa deportarea populatiilor de armeni, bulgari si greci, tot in Asia Centrala.

In 1945, regiunea autonoma Crimeea a devenit provincie a Rusiei. In 1954, Crimeea a fost transferata de la Republica Sovietica Federativa Socialista Rusa la Republica Sovietica Socialista Ucraineana. Era deja o destinatie turistica bine dezvoltata.

In urma unui referendum organizat in ianuarie 1991, Crimeea a devenit Republica Autonoma Sovietica Socialista in cadrul Republicii Sovietice Ucraina. Rusia si-a pastrat totusi aici Flota la Marea Neagra.

Un an mai tarziu, Republica Crimeea si-a creat o Constitutie si un Guvern. Situatia a durat putin si Crimeea a acceptat sa faca parte din Ucraina, dar cu un statut de autonomie extinsa. Are propriul Parlament cu 100 de deputati, un guvernator si un Consiliu de Ministri condus de un presedinte numit si demis de parlamentul ucrainean, cu consimtamantul presedintelui Ucrainei.

60% cetateni rusi

Majoritatea cetatenilor din Crimeea sunt etnici rusi - 1.200.000, adica aproape 60% din populatie. 24% sunt ucraineni si 12% tatari, reintorsi dupa caderea URSS. 97% din populatia peninsulei utilizeaza limba rusa drept limba principala si a fost lovita direct de una din primele masuri luate de noua putere de la Kiev, ce a decretat anularea legii ce permitea folosirea rusei si altor limbi minoritare, printre care si romana, si recunoasterea lor drept limbi oficiale in regiunile multiculturale.

Dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlamentul de la Kiev, majoritatea rusa din Crimeea a inceput sa protesteze in fata Parlamentului regional, cerand parlamentarilor sa nu sustina autoritatile centrale.

Oamenii vor ca Regiunea Autonoma Crimeea sa se intoarca la constitutia din 1992, cand a avut, pentru scurt timp, propriul presedinte. Unii vorbesc chiar despre alipirea la Rusia.

In acelasi timp, comunitatea tatara si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile de la Kiev.

De ce Rusia nu vrea sa cedeze Crimeea

Revenita, dupa 1991, la granitele din secolul XVII, Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ucraina Rusia Crimeea, #aeroporturi ocupate Crimeea, #Crimeea Rusia tensiuni, #interventie Rusia Crimeea, #Ianukovici declaratii Rusia, #Rusia ocupatie Crimeea , #Ucraina