Alerta in Crimeea: Aeroportul din Simferopol, ocupat de militari inarmati

Autor: Ana Ilie
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 08:27
4205 citiri
Alerta in Crimeea: Aeroportul din Simferopol, ocupat de militari inarmati

Un grup de barbati inarmati, imbracati in uniforme militare, a patruns in aeroportul international din Simferopol, capitala Crimeea.

Potrivit serviciului de presa al aeroportului, atacatorii cautau parasutistii ucraineni, scrie Russia Today.

Zeci de barbati patruleaza prin aeroport. Martorii au anuntat agentia Interfax-Ucraina ca in jur de 50 de persoane au venit la aeroport purtand steagurile marinei ruse.

Incidentul are loc pe fondul tulburarilor din Peninsula. Joi, cladirile Parlamentului si administratiei din peninsula autonoma Crimeea au fost atacate si preluate de persoane necunoscute inarmate, insa nu s-au inregistrat raniti.

Ucraina: Parlamentul din Crimeea, ocupat de necunoscuti inarmati

Fortele de ordine ucrainene au inconjurat imediat zona si au impiedicat oamenii sa se apropie. Ulterior, Parlamentul Crimeii a decis organizarea unui referendum pe tema viitorului Peninsulei, la data de 25 mai.

Cu o zi inainte, la cele doua mitinguri concurente din fata Parlamentului, au murit doua persoane.

Majoritatea cetatenilor din Crimeea sunt etnici rusi - 1.200.000, adica aproape 60% din populatie. 24% sunt ucraineni si 12% tatari. 97% din populatia peninsulei utilizeaza limba rusa drept limba principala si a fost lovita direct de una din primele masuri luate de noua putere de la Kiev, ce a decretat anularea legii ce permitea folosirea rusei si altor limbi minoritare, printre care si romana, si recunoasterea lor drept limbi oficiale in regiunile multiculturale.

Dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlamentul de la Kiev, majoritatea rusa din Crimeea a inceput sa protesteze in fata Parlamentului regional, cerand parlamentarilor sa nu sustina autoritatile centrale. Oamenii voiau ca Regiunea Autonoma Crimeea sa se intoarca la constitutia din 1992, cand a avut, pentru scurt timp, propriul presedinte si propria politica externa. Mai mult, o mare parte a populatiei ruse doreste apropierea de Rusia.

Comunitatea tatara si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile de la Kiev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Crimeea proteste Rusia, #Ucraina Crimeea violente , #Ucraina