Ziare.com

Alimente radioactive in Ucraina, la 25 de ani dupa dezastrul de la Cernobil

de Diana Robu
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:40

   

Alimente radioactive in Ucraina, la 25 de ani dupa dezastrul de la Cernobil
La doua decenii jumatate de la accidentul nuclear de la Cernobil, au fost depistate niveluri ridicate de contaminare radioactiva in mai multe tipuri de hrana din Ucraina.

Expertii Greenpeace sustin ca niveluri alarmante de radioactivitate se inregistreaza in lapte, fructe de padure si ciuperi si, in majoritatea cazurilor, valorile depasesc limitele legale.

"Este nevoie de o evaluare stiintifica de urgenta asupra contaminarii cu radionuclizi a terenului agricol si fanetelor in zonele afectate ale Ucrainei", a explicat un reprezentant al Greenpeace.

Radioactivitatea rezultata in urma exploziei de la Cernobil a avut efecte mai grave asupra mai multor tari. In Ucraina au fost contaminate suprafete agricole de 18.000 de kilometri patrati, iar estimarile mai spun ca 40% din suprafetele impadurite ale tarii au fost de asemenea contaminate.

Dupa dezastru, Guvernul ucrainean a analizat periodic hrana produsa in zonele contaminate, iar Ministerul pentru Urgente si Protectia Populatiei a publicat rezultatele.

Totusi, aceste analize nu au mai avut loc in ultimii doi ani.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1551 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Normal !

Solul este iradiat puternic cu razele Alpha.
Depinzand de tipul de uraniu folosit, timpul in care acesta isi pierde vjumatate din efect este de 704 milioane de ani in cazul Uraniului 235 si de 4,468 MILIARDE de ani la uraniul 238. Disparitia lui practic este aproape de infinit

 

NU TE CRED !!!!!

.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor