Apocalipsa de la granita Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 22 Februarie 2014, ora 21:47
4234 citiri
Apocalipsa de la granita Romaniei (Opinii)

Apocalipsa din Ucraina a fost titlul cel mai folosit pentru a descrie ce se intampla in centrul Kievului. Intr-adevar, cu greu ar putea fi gasit un cuvant mai potrivit pentru imaginile si informatiile care curg incontinuu in ultimele zile dinspre piata Maidan pe toate canalele media si retelele de socializare.

Daca Apocalipsa ar putea fi imaginata si transpusa in fotografii, atunci ea ar trebui sa includa groaza si haosul care razbat de pe Maidanul Ucrainei.

Dramatismul protestelor emotioneaza nu doar pentru ca ele au loc la doar cateva sute de kilometri de Bucuresti, ci pentru ca unele dintre motivele care au declansat baia de sange de la Kiev sunt comune intregii regiuni, iar altele pot aparea oricand si in alte tari din zona.

Saracia, clasa politica corupta, un stat netransparent si capturat cu totul de un cerc limitat de oligarhi, o societate divizata si impartita intre est si vest, jocul si presiunea marilor puteri asupra Kievului sunt doar cateva dintre cauzele care au fost folosite pentru a explica blocajul in care a intrat Ucraina.

Peste discursul oricarei analize socio-politice, dincolo de orice adevar geopolitic sau explicatie strategica, din centrul Ucrainei vorbesc in primul rand cei aproape 100 de morti cazuti intr-o lupta pe care nimeni nu stie cine si cum ar putea-o castiga.

Dar cel mai frustrant este, poate, imposibilitatea de a gandi o rezolvare a conflictului care sfasie Ucraina. Presedintele Ianukovici a anuntat vineri incheierea unui nou acord cu Opozitia, ce cuprinde alegeri anticipate si revenirea la Constitutia din 2004, o lege care restrange din puterile presedintelui in favoarea Parlamentului.

Sambata, Parlamentul ucrainean l-a declarat pe Ianukovici incapabil din punct de vedere constitutional de a-si exercita functia si a stabilit desfasurarea de alegeri prezidentiale anticipate pe data de 25 mai.

Teama cea mai mare in legatura cu violentele din Ucraina e ca acest lucru sa nu fie suficient pentru a le putea stopa. Asa cum fiecare mare putere a vazut doar ceea ce i-a convenit si i-a menajat interesele in "problema Ucrainei", la fel s-ar putea ca un acord intre fortele politice de la Kiev sa nu fie de ajuns pentru a pune capat varsarii de sange.

Asa cum nici o intelegere - oricum greu de imaginat - intre Putin, Uniunea Europeana si Statele Unite ar putea sa nu fie suficienta pentru a a-i linisti pe marii nemultumiti de pe Maidanul ucrainean.

Aici revenim pe terenul care pare a scapa de sub control tuturor fortelor politice implicate in drama care cutremura Ucraina, respectiv miile de oameni care au ocupat centrul Kievului. Din randul lor a curs sangele in piata. Ei au platit deja visul pentru un viitor mai bun cu viata. Acum ei au cuvantul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ucraina revolutie, #Ucraina Maidan, #Ucraina lupte strada, #Ucraina violente, #Ucraina morti , #Ucraina