Armistitiu incalcat in Ucraina: Nu se retrage armamentul. Merkel a vorbit cu Putin si Poroshenko

Autor: Ana Ilie
Marti, 17 Februarie 2015, ora 10:45
8154 citiri
Armistitiu incalcat in Ucraina: Nu se retrage armamentul. Merkel a vorbit cu Putin si Poroshenko
Foto: Hepta.ro

Trupele ucrainene si separatistii sustinuti de Rusia nu au demarat retragerea armamentului greu din zona de conflict din estul Ucrainei, ratand termenul limita pentru inceperea acestui proces.

Potrivit unui acord de armistitiu convenit saptamana trecuta, ambele parti beligerante trebuiau sa inceapa retragerea armamentului greu marti. Inca de luni, si armata ucraineana si separatistii au anuntat ca vor face acest lucru abia dupa ce incepe cealalta parte retragerea, informeaza AP.

Kremlinul a anuntat ca Vladimir Putin, Angela Merkel si Petro Prosenko au discutat telefonic situatia din orasul Debalteve, zguduit in continuare de lupte, rolul observatorilor OSCE si retragerea armamentului. Nu a oferit insa detalii.

Un purtator de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a precizat insa ca aceasta a convenit cu ceilalti doi lideri asupra pasilor concreti pentru a permite OSCE sa observe situatia din estul Ucrainei, avand in vedere fragilitatea armistitiului.

"Cancelarul german si presedintele ucrainean i-au cerut presedintelui rus sa-si exercite influenta asupra separatistilor pentru a intari armistitiul", a spus Steffen Seibert, care a insistat ca retragerea armelor grele trebuie sa inceapa marti, asa cum s-a convenit la Minsk.

Unul dintre liderii rebelilor, Andrei Purgin, a precizat ca separatistii intentioneaza sa discute posibila retragere a armamentului greu in cursul zilei de marti, cu reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei si OSCE.

In acelasi timp, insa, in pofida armistitiului, separatistii nu pot inceta lupta "din motive morale" in orasul strategic Debalteve. In nodul feroviar de la Debalteve separatistii pro-rusi au inconjurat trupele ucrainene, in incercarea de a cuceri orasul, care face legatura intre regiunile separatiste Donetk si Luhansk.

Luptele au scazut in intensitate in multe parti din estul Ucrainei, nu insa si in Debalteve, pe care separatistii il considera "teritoriu intern", asa ca "nu avem dreptul sa oprim lupta. Este o chestiune morala", potrivit unui alt lider rebel, Denis Pusilin.

Un reprezentant al armatei ucrainene a precizat ca acesta este motivul pentru care armata nu va putea incepe retragerea armamentului greu de pe linia frontului. "Cum pot fi retrase armele, cand rebelii incearca sa ne atace cu tancurile si cand trag asupra noastra in permanenta?", a spus Vladislav Selezniov.

Degeaba e armistitiu in Ucraina: Luptele se intetesc, Kievul nu poate retrage armamentul greu (Video)

Acordul de incetare a focului a fost negociat de liderii german, francez, rus si ucrainean in Belarus, saptamana trecuta, intr-o incercare de a pune capat celor 10 luni de conflict armat din Ucraina, cand peste 5.000 de persoane au fost ucise.

Armistitiu fragil in Ucraina: Kievul denunta 60 de atacuri ale rebelilor dupa incetarea focului

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina lupte armistitiu, #Ucraina retragere armament greu, #Ucraina Merkel Putin Porosenko , #Ucraina