Armistitiu in Ucraina: UE este gata sa revina asupra sanctiunilor impotriva Rusiei

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 21:32
3020 citiri
Armistitiu in Ucraina: UE este gata sa revina asupra sanctiunilor impotriva Rusiei

Uniunea Europeana (UE) este gata sa revina asupra noilor sanctiuni pe care intentioneaza sa le adopte impotriva Rusiei, insa numai daca armistitiul din estul Ucrainei va fi unul "durabil" si daca vor incepe negocieri de pace, a afirmat, duminica, presedintele in exercitiul al Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Am remarcat ca Rusia nu accepta decat cu greu negocieri serioase. Armistitiul este un pas important, insa este doar unul singur", a explicat Van Rompuy la postul de televiziune belgian VRT, potrivit AFP.

Presedintele Consiliului European a amintit ca "pentru a spori presiunea asupra Rusiei, UE a adoptat sanctiuni in mai multe faze". "In timpul ultimului Consiliu European (din 30 august) am accelerat (adoptarea de sanctiuni) si aceasta s-a concretizat in timpul saptamanii care s-a incheiat. Luni sanctiunile vor fi aprobate oficial de catre sefii de guvern", a explicat Rompuy.

Armistitiu in Ucraina: Totusi, UE va impune noi sanctiuni economice Rusiei lui Putin

Cu toate acestea, Herman Van Rompuy a declarat ca UE este gata sa revina asupra acestor sanctiuni "daca armistitiul va fi unul durabil si/sau daca vor incepe negocieri de pace".

"Cel mai important era sa ajungem la o incetare a focului. Au existat cateva incidente. Trebuie sa asteptam pentru a vedea daca aceste incidente vor dura sau au fost exceptii", a spus presedintele Consiliului European, referindu-se la exploziile care s-au facut auzite sambata noaptea in estul Ucrainei, langa Mariupol, si la uciderea unei femei in aceasta zona, evenimente care ar putea zadarnici armistitiul.

"In orice caz, s-a inregistrat un acord de incetare a focului, dupa peste 2.000 de morti, sa nu uitam acest lucru. Intre aceasta si pace este inca o cale lunga si negocierile trebuie sa inceapa pe cat de repede posibil", a insistat Rompuy, care isi va preda atributiile la sfarsitul lui noiembrie actualului premier al Poloniei, Donald Tusk.

Rusia a avertizat sambata ca va reactiona in cazul unor noi sanctiuni din partea UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UE sanctiuni Ucraina, #armistitiu Ucraina sanctiuni , #Ucraina