Armistitiu incalcat in Ucraina? Trupele guvernamentale si separatistii prorusi se arata reciproc cu degetul

Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 17:54
2598 citiri
Armistitiu incalcat in Ucraina? Trupele guvernamentale si separatistii prorusi se arata reciproc cu degetul
Foto: Facebook/Petro Porosenko

Comandamentul militar ucrainean si militiile separatiste proruse din estul Ucrainei s-au acuzat din nou reciproc de incalcarea armistitiului, acuzatii ce se repeta aproape zilnic de cand a intrat in vigoare incetarea focului, pe 15 februarie.

Vineri, "intre orele 18:00 si miezul noptii, pozitiile trupelor ucrainene au fost atacate de 20 de ori", se arata intr-un comunicat emis de cartierul general al fortelor ucrainene, ce caracterizeaza situatia din zona liniei de demarcatie dintre cele doua tabere drept "tensionata", consemneaza agentia EFE.

In atacurile din provincia Donetk, insurgentii prorusi au folosit inclusiv mitraliere, lansatoare de grenade si mortiere de calibrul 120 mm, mai afirma armata ucraineana, semnaland de asemenea ca separatistii si-au intensificat misiunile de observatie aeriana cu drone.

La randul lor, rebelii rusofoni sustin ca, in ultimele 24 de ore, trupele ucrainene le-au atacat pozitiile de 75 de ori, folosind toate tipurile de armament, de la tunuri autopropulsate pana la arme usoare.

Potrivit ultimei estimari a ONU, peste 6.000 de persoane, militari si civili, si-au pierdut viata in conflictul armat din estul separatist al Ucrainei, saptamana trecuta marcandu-se un an de la inceperea confruntarilor.

Ministrii de externe ai Ucrainei, Rusiei, Frantei si Germaniei se vor intalni luni seara la Berlin, aceasta noua reuniune in formatul Normandia avand ca scop evaluarea stadiului implementarii acordului de pace convenit in luna februarie la Minsk.

Primele puncte ale acordului prevad incetarea focului si retragerea armamentului greu dintr-o zona demilitarizata ce va avea o latime cuprinsa intre 50 si 140 de kilometri, urmand ca apoi sa se treaca la implementarea partii politice a intelegerii, respectiv stabilirea statutului celor doua provincii separatiste proruse Donetk si Lugansk si organizarea de alegeri.

Potrivit Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), atat separatistii cat si trupele guvernamentale continua sa se confrunte folosind inclusiv armamentul greu, desi ambele tabere au inceput retragerea acestui tip de armament din zona demilitarizata, iar confruntarile dintre ele sunt de intensitate redusa.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#armistitiu incalcat Ucraina, #atac pozitii ucrainene, #atac insurgenti prorusi , #Ucraina