Atacul lui Putin asupra Ucrainei a inceput. Ce inseamna pentru Europa si SUA

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 18:45
29221 citiri
Atacul lui Putin asupra Ucrainei a inceput. Ce inseamna pentru Europa si SUA

Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost nevoit sa actioneze inainte de alegerile din Ucraina, din 25 mai, cand argumentele sale principale privind neo-nazistii si extremistii nationalisti ce conduc tara ar urma sa se disipeze.

Nici macar masina de propaganda a lui Putin nu poate sa-l infatiseze pe un eventual presedinte Porosenko (din partidul Udar al fostului boxer Vitali Klitscko) drept un extremist, arata o analiza a Forbes.

Propaganda anti-Ucraina a lui Putin se bazeaza numai pe argumentul guvernului extremist, neo-nazist de la Kiev. Daca Putin asteapta sa aiba loc alegerile, campania sa de dezinformare ce vizeaza rusii, ucrainenii din sud-est si occidentalii isi pierde credibilitatea pana si in randurile stangii din Occident.

In consecinta, Putin a inceput acum un atac coordonat impotriva estului Ucrainei si unor parti din Moldova, scrie sursa citata.

Prima etapa sub acoperire a planului este sa destabilizeze orasele importante care se afla langa granita de est. S-a vazut deja cum multimi de protestatari au patruns cu forta in sediile guvernului regional din Luhansk, Donetk si Harkov si au cerut referendumuri privind alipirea la Rusia.

Programul Rusiei de destabilizare economica a inceput de mai demult. Afacerile ruse si-au anulat contractele cu companiile din Donetk si Harkov, iar angajatii, disperati, nu-si mai primesc salariile. Rusia le arata ce prosperitate ii asteapta daca se integreaza in Patria Mama.

Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

In opinia comentatorului Forbes, campania de destabilizare va dura o saptamana si va culmina cu moartea unor demonstranti, aparent ucisi de fortele ucrainene, in realitate insa de puscasi rusi. La televiziunile ruse vor fi aratati civilii insangerati, iar secesionistii locali ii vor cere lui Putin sa ii salveze de extremistii ucraineni.

Cum Putin are deja acordul parlamentului de a-si desfasura trupele in estul Ucrainei, miile de soldati desfasurati de-a lungul granitei pot ajunge la tintele lor in decurs de cateva ore. Este o strategie deja implementata in Crimeea.

Putin va spune ca nu are de ales si va trebui sa salveze Ucraina, ca cineva trebuie sa restabileasca ordinea si ca nu va permite atrocitati in vecinatatea sa.

In a doua faza a planului sau, trupele ruse de la granita vor intra in Ucraina pentru a raspunde apelului fratilor lor, vor fi intampinate de euforia populara, iar liderii marioneta ai Rusiei se vor afisa langa Putin la Kremlin pentru semnarea acordurilor de anexare.

Ucraina fierbe iar: Premierul acuza Rusia ca planuieste o alta incursiune militara in est

Ucraina si Occidentul se vor confrunta cu un fapt implinit, cand va fi prea tarziu sa mai faca altceva decat sa vorbeasca de sanctiuni si izolarea Rusiei. Guvernul Ucrainei va organiza alegeri prezidentiale fara partile de est anexate.

Putin si-a realizat o parte a visului: refacerea inimii metalurgice a fostei URSS. Este timpul sa se intoarca spre Belarus, Moldova, Georgia, Armenia si Kazahstan.

Intrebarea este daca Occidentul va actiona la timp. Un raspuns suficient de puternic implica, in opinia editorialistului: exercitii comune NATO in Ucraina si statele baltice; un influx de observatori internationali in sudul si estul Ucrainei care sa relateze detaliat despre demonstratii, abuzuri, campania electorala; livrarea imediata de arme de catre SUA; extindeera masiva a sanctiunilor SUA si UE, inclusiv impotriva lui Putin; garantii financiare euro-americane Ucrainei; o echipa ampla de consilieri europeni care sa accelereze aderarea Ucrainei la UE; cresterea ajutorului si asistentei acordate Georgiei, Moldovei si Belarusului.

In fine, Occidentul trebuie sa inteleaga ca Putin interpreteaza concesiile drept slabiciune si actiunile drept putere. Daca Occidentul nu intelege asta a pierdut jocul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina plan anexare Putin, #Putin planuri Ucraina , #Ucraina