Avertisment de la fostul sef MI6: Nu mai este vorba doar de Ucraina

Marti, 17 Februarie 2015, ora 08:25
16880 citiri
Avertisment de la fostul sef MI6: Nu mai este vorba doar de Ucraina
Foto: The Telegraph

Conflictul din Ucraina face acum parte dintr-o criza mult mai grava, intre Rusia si Occident, este de parere fostul sef al MI6, serviciul de informatii externe al Marii Britanii.

Sir John Sawers a avertizat ca acum criza nu se rezuma la Ucraina, apreciind ca acest conflict este "mult mai mare si mai periculos", noteaza BBC.

"Nu mai este vorba doar de Ucraina, e un conflict intre Rusia si Occident", a spus fostul sef al spionilor britanici.

Orice incercare a Occidentului de a furniza arme Ucrainei ar putea conduce la o escaladare a conflictului. In plus, ar putea determina o crestere a numarului de atacuri cibernetice orchestrate de hackerii rusi, sustine Sawers.

Luptele intre fortele ucrainene si rebeli au continuat, in ciuda acordului de pace semnat la Minsk. Uniunea Europeana a extins, luni, sanctiunile pentru Rusia. Noua lista contine 19 indivizi si noua organizatii.

UE aplica noi sanctiuni impotriva Rusiei - Printre cei vizati se numara si un cantaret

De asemenea, presedintele american Barack Obama a transmis ca ia in calcul furnizarea de arme Ucrainei, in situatia in care nu se va gasi o solutie diplomatica pentru pacea in regiune.

Armistitiu fragil in estul Ucrainei

Un armistitiu a intrat in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica. El este doar un prim pas catre incetarea conflictului armat care devasteaza estul Ucrainei de zece luni.

Comunitatea internationala se intreaba cum va fi implementat si daca va dura, avand in vedere acuzatiile reciproce pe care si le aduc Kievul si separatistii cu privire la incalcarea incetarii focului.

Degeaba e armistitiu in Ucraina: Luptele se intetesc, Kievul nu poate retrage armamentul greu (Video)

Neincrederea este puternica de ambele parti, dupa ce armistitiul precedent, incheiat in septembrie, tot la Minsk, a fost incalcat, iar violentele in Donbas au reizbucnit la inceputul anului si s-au intensificat.

Parlamentul ucrainean a decis la sfarsitul lui decembrie sa renunte la statutul de stat nealiniat al Ucrainei pentru a se apropia de NATO, in conditiile in care Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, iar conflictul cu rebelii separatistii din estul tarii continua.

Razboiul, declansat in aprilie de separatistii prorusi, a provocat moartea a 5.400 de persoane pana in prezent, potrivit ONU.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#John Sawers conflict Ucraina, #conflict Ucraina Rusia Occident , #Ucraina