Barroso ii cere lui Putin sa nu mai trimita arme si combatanti in Ucraina

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 08:56
1644 citiri
Barroso ii cere lui Putin sa nu mai trimita arme si combatanti in Ucraina
Foto: euroactiv.com

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut vineri presedintelui rus Vladimir Putin sa-si schimbe politica fata de Ucraina, precizand in acelasi timp ca isi doreste sa discute problema dintre Ucraina si UE aflata la originea crizei.

Intr-o convorbire telefonica pe care cei doi lideri au avut-o vineri, Barroso i-a reamintit lui Putin pozitia UE si i-a indicat ca Rusia trebuie sa inceapa un proces de detensionare a situatiei, sa ajute la dezarmarea rebelilor prorusi si opreasca fluxul de arme si combatanti care intra in Ucraina, informeaza AFP.

Ucraina, in prag de razboi - Putin acuza Kievul: Vehicule armate ucrainene au intrat in Rusia

Barroso a indicat de asemenea ca el este dispus sa discute problema Acordului de Asociere pe care Ucraina trebuie sa-l semneze la 27 iunie cu Uniunea Europeana cu ocazia unui summit european.

Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat sa semneze acest acord, declansand un val de proteste care a dus la demisia sa si care a antrenat criza actuala.

Criza din Ucraina: Trei tancuri rusesti "au venit sa elibereze tara" (Video)

In legatura cu aceeasi discutie telefonica dintre Putin si Barroso, Kremlinul a precizat ca presedintele rus a subliniat necesitatea incetarii operatiunii armate in Ucraina si a rezolvarii problemei datoriei pentru gaze si a fost de acord cu desfasurarea de consultari tripartite.

Kremlinul a subliniat de asemenea ca cei doi oficiali "au convenit sa desfasoare consultari intre Rusia, Uniunea Europeana si Ucraina la nivel de experti si de ministere, in contextul pregatirilor pentru semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina".

Potrivit unor surse din cadrul CE, discutia dintre Putin si Barroso reprezinta o evolutie "semnificativa si importanta" in lumina schimburilor intre Putin si noul presedinte ucrainean Petro Porosenko, ceea ce reflecta un "nou climat" si ofera sperante pentru o eventuala aplanare a crizei.

In ceea ce priveste problema gazelor intre Rusia si Ucraina, Borroso si-a exprimat "speranta ca cele doua parti vor depune eforturi suplimentare pentru a ajunge la un acord durabil", potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#criza Ucraina, #trupe Rusia Ucraina, #discutie Barroso Putin , #Ucraina