Bulgaria nu vrea sanctiuni economice dure impotriva Rusiei: De ce se tem vecinii nostri

Autor: Ana Ilie
Vineri, 21 Martie 2014, ora 15:58
2266 citiri
Bulgaria nu vrea sanctiuni economice dure impotriva Rusiei: De ce se tem vecinii nostri

Bulgaria nu sustine impunerea de sanctiuni economice dure Rusiei inainte ca Uniunea Europeana sa evalueze impactul acestor masuri, a anuntat premierul de la Sofia, Plamen Oreharski.

Bulgaria, care importa 90% din necesarul energetic din Rusia, va fi una din tarile negativ afectate de aceste sanctiuni, a continuat prim-ministrul bulgar, inainte de intalnirea Consiliului European la Bruxelles, scrie Standart.

"Subliniem ca nu vom sprijini sanctiuni economice la scara larga inainte de evaluarea impactului lor, pentru ca estimarile noastre arata ca vom fi printre tarile cele mai grav lovite", a aratat seful executivului bulgar.

"Sunt pesimist cu privire la posibilitatea impunerii de sanctiuni economice la scara larga", a precizat acesta.

Oresarski a subliniat insa ca tara sa va sprijini o posibila extindere a listei de persoane ce vor primi interdictie de calatorie in cele 28 de state membre UE si vor fi supusi inghetarii conturilor, insa o largire a acestei liste peste un anumit nivel ar "dauna dialogului cu Rusia".

Liderii europeni au adaugat, joi, inca 12 persoane pe lista neagra a rusilor si ucrainenilor vizati de sanctiuni precum interdictii de calatorie si inghetarea conturilor.

Presedintele francez, Francois Hollande, a refuzat sa dea numele celor trecuti pe lista sanctiunilor, agreata de cei 28 de lideri UE dupa sase ore de negocieri. Hollande a precizat numai ca este vorba despre cetateni rusi si din Crimeea.

Numarul celor vizati in total de sanctiunile UE a ajuns la 33.

Hollande a anuntat, de asemenea, ca summitul UE-Rusia, reprogamat peste cateva luni, va fi anulat.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a aratat ca se discuta impunerea de sanctiuni comerciale si economice impotriva Rusiei, daca isi extinde interventia dincolo de Crimeea, in sudul si estul Ucrainei.

"Suntem pregatiti sa incepem etapa a treia daca este o escaladare in Ucraina, etapa a treia inseamna sanctiuni economice si am cerut Comisiei Europene sa faca pregatirile pentru eventuale sanctiuni economice", a precizat liderul de la Berlin.

Obama anunta noi sanctiuni pentru Rusia

Decizia europenilor vine la cateva ore dupa ce presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca a semnat un nou ordin executiv care impune sanctiuni unor persoane si institutii ruse, in semn de pedeapsa pentru anexarea Crimeii.

Obama a apreciat ca actiunile Rusiei in Ucraina implica "riscuri de escaladare, amenintari la adresa securitatii" si sunt consecintele alegerilor "facute de Guvernul rus, respinse de comunitatea internationala si Guvernul ucrainean".

"Din cauza acestor alegeri SUA fac cum au spus ca vor face. Impunem sanctiuni pentru mai multi oficiali inalti din Guvernul rus, alti indivizi cu resurse si influenta care ofera sprijin material Guvernului rus, si o banca ce sustine acesti indivizi", a spus liderul de la Casa Alba, aratand ca acesta este un "raspuns la ce a facut Rusia in Crimeea".

Noi sanctiuni pentru Rusia: Lista rusilor pedepsiti de Obama

Obama a aratat ca ordinul sau executiv "impune sanctiuni unor sectoare cheie ale economiei ruse, daca e nevoie, cu toate ca pot deranja economia mondiala". "Natiunile nu pot retrasa granitele in defavoarea vecinilor lor" si "Rusia trebuie sa stie ca actiunile sale o vor izola si mai mult".

Sanctiunile impuse de Obama joi au fost anuntate inca de marti de vicepresedintele american, Joe Biden, care a reactionat dupa ce presedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat legea prin care este "anexat statul independent Crimeea". El a dat asigurari ca Rusia nu va mai lua si alte teritorii. "Nu ii credeti pe cei care spun ca Rusia va lua alte regiuni dupa Crimeea", a afirmat el.

Parlamentul provinciei Crimeea a declarat formal independenta fata de Ucraina si a cerut alipirea la Federatia Rusa, in urma referendumului de duminica in care, potrivit rezultatelor oficiale, 96,6% dintre cetateni au cerut unirea cu Rusia.

Guvernul din Kiev a declarat ca nu recunoaste rezultatele scrutinului. Statele Unite si Uniunea Europeana au declarat votul ilegal si au initiat sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni.

Potrivit rezultatelor oficiale privind referendumul din Crimeea, la vot s-au prezentat 83,1% dintre alegatori, care au votat in proportie de 96,6% pentru desprinderea de Ucraina si unirea cu Rusia. Votul a fost boicotat de minoritatea tatara din Crimeea, care reprezinta 12% din populatie.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

La 27 februarie, Rusia a invadat Crimeea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bulgaria sanctiuni Rusia, #Bulgaria sanctiuni anexare Crimeea , #Ucraina