Bumerangul sanctiunilor pentru Rusia

Autor: Ana Ilie
Vineri, 07 Martie 2014, ora 18:27
7131 citiri
Bumerangul sanctiunilor pentru Rusia

Multe voci au criticat lipsa de fermitate a Europei in ceea ce priveste invazia ruseasca din Crimeea. Mult-doritele sanctiuni economice nu s-au materializat in urma summitului de la Bruxelles de joi si observatorii spun ca este mai bine asa, intrucat n-ar fi facut decat sa se intoarca impotriva UE si SUA.

Daca ar fi impuse sanctiuni economice Moscovei, ar avea de suferit economia cu crestere slaba si sectorul financiar. Rusia poate raspunde insa confiscand activele americane si ale altor tari, sau prin taierea exporturilor de gaze naturale in Europa, scrie AP.

Presedintele american, Barack Obama, a impus restrictii de vize unor rusi si altor opozanti ai Guvernului de la Kiev, si i-a transmis telefonic omologului sau rus, Vladimir Putin, ca actiunile Rusiei incalca suveranitatea Ucrainei.

UE a suspendat, la randul sau, discutiile cu Rusia pe marginea unui acord economic si unui acord privind ridicarea vizelor pentru rusi, insa s-a abtinut de la sanctiuni economice mai dure, precum inghetarea activelor si restrictii de calatorie pentru oficialii rusi.

Ezitarea europenilor reflecta faptul ca vizarea afaceristilor rusi sau marilor companii rusesti poate produce daune intereselor economice europene. Schimburile comerciale americano-ruse reprezinta mai putin de o zecime din cele ruso-europene, scrie sursa citata.

Investitorii rusi au active de miliarde de euro in bancile europene, in special in Marea Britanie, care isi pazeste cu strasnicie sectorul financiar, si exportatorii importanti precum Germania si Olanda au mai multa implicare in economia de consum rusa decat americanii.

Nu este de mirare, asadar, ca Angela Merkel a dat dovada de mai multa precautie decat Obama in chestiunea sanctiunilor pentru Rusia si a aratat ca acestea depind de "cum avanseaza procesul diplomatic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UE sanctiuni Rusia, #Rusia ocupatie Crimeea , #Ucraina