Camioanele rusilor au venit aproape goale si s-au intors pline din Ucraina

Sambata, 23 August 2014, ora 15:00
19973 citiri
Camioanele rusilor au venit aproape goale si s-au intors pline din Ucraina
Foto: Kyiv Post

Convoiul trimis de rusi in Ucraina, format din 220 de camioane, s-a intors sambata dupa-amiaza in Rusia, dupa o "misiune umanitara" de numai cateva ore, care s-a desfasurat fara acordul Kievului si a atras numeroase critici ale Occidentului.

Camioanele au trecut granita dintre cele doua tari fara acordul Kievului, vineri, si fara a fi insotite de reprezentanti ai Crucii Rosii. Miscarea rusilor i-a facut pe ucraineni sa vorbeasca despre o "invazie", dar convoiul a intrat si a iesit, in cele din urma, fara incidente.

"Camioanele umanitare" s-au intors in Rusia. Consiliul ONU nu a ajuns nici macar la o declaratie comuna

Acum, dupa ce camioanele au plecat din Ucraina, speculatiile privind asa-zisa misiune umanitara incep sa fie confirmate. Astfel, Consiliul National pentru Securitate (NSDC) din Ucraina a informat ca rusii au folosit camioanele pentru a scoate din tara echipamente militare rechizitionate de la fabricile din Ucraina, potrivit Kyiv Post.

Un purtator de cuvant al armatei ucrainene, Andrei Lisenko, citat de agentia Reuters, a declarat ca rusii au incarcat in camioane aparatura luata de la fabrica Topaz, care produce sistemele radar Kolchuga, dar si bunuri produse la o fabrica din Lugansk, care produce incarcatoare pentru arme.

Pe de alta parte, televiziunile din Rusia au difuzat imagini in care se poate observa cum din camioane sunt descarcate provizii, la un centru de intrajutorare din Lugansk.

Convoiul umanitar rusesc a intrat in Ucraina fara aprobare: Amanarile sunt intolerabile

Presa de la Kiev se intreba daca nu cumva camioanele rusilor au venit sa evacueze morti si raniti din tabara separatistilor si sa mute echipamente militare in Rusia, in perioada acestei crize.

In sprijinul acestei ipoteze au venit si relatari de la granita ale ziaristilor, care au fost lasati sa urce in camioane, pentru a se asigura ca este vorba despre un convoi umanitar.

Jurnalistilor li s-a spus ca incarcatura consta in 1.800 de tone de ajutoare, care includ apa, mancare, medicamente si generatoare de curent electric, potrivit Sky News.

Ziaristii au avut voie sa se uite in cateva camioane, unde gasit intr-adevar ajutoare umanitare, dar cei mai curiosi, care au investigat pe cont propriu, au constatat si ca multe dintre acestea sunt goale sau pe jumatate goale, semn ca au venit sa ia ceva si nu sa aduca, arata USA Today.

SUA someaza Rusia sa retraga "imediat" convoiul din Ucraina

Varianta convoiului umanitar nu a fost crezuta nici de comandatul militar al NATO, gen. Philip Breedlove, care sustine ca totul pare de fapt o tentativa de a-i aproviziona pe separatistii care lupta in zona. Rusia a negat.

Incidentul a ajuns si in Consiliul de Securitate ONU, unde nimeni nu a tinut partea Rusiei in aceasta chestiune, potrivit ambasadorului britanic Mark Lyall Grant, care a precizat ca toti membrii au catalogat actiunea rusilor ca fiind "ilegala si unilaterala".

Mai mult, presedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, iar aceasta din urma a venit de urgenta la Kiev, pentru a discuta cu presedintele Ucrainei.

Angela Merkel a ajuns in Ucraina - vrea sa obtina incetarea focului in zona

Pentru populatia din Lugansk, insa, un oras aflat dub asediu, din care au fugit pana acum peste 250.000 de oameni, din calea luptelor, iar cateva mii si-au pierdut viata, ajutoarele care au ajuns totusi din Rusia au fost binevenite, potrivit The Washington Post.

Oamenii traiesc aici de pe o zi pe alta, fara utilitati, acces la ingrijire medicala si la alimente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#convoi umanitar Ucraina, #convoi umanitar Rusia, #razboi ucraina rusia, #Merkel vizita Ucraina , #Ucraina