Canada doar latra tare - Ursul rusesc nu se sperie de avioanele trimise in Romania

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Mai 2014, ora 12:48
12532 citiri
Canada doar latra tare - Ursul rusesc nu se sperie de avioanele trimise in Romania

Canada isi ascute retorica impotriva Rusiei in contextul crizei din Ucraina, insa premierul Stephen Harper si ministrul de Externe John Baird "latra tare, fara sa muste". Echipamentele militare trimise in Romania si in regiune nu vor impiedica agresiunea teritoriala din Ucraina, scrie presa de peste Ocean.

Intr-un articol de opinie publicat de The Chronicle Herald, jurnalsitul Scott Taylor sustine ca tara sa a facut mare valva cand a anuntat ca trimite sase avioane de lupta CF-18 in Romania. Acesta a fost raspunsul Canadei la agresiunea teritoriala a Rusiei.

Nimeni nu a incercat macar sa sugereze ca presedintele rus Vladimir Putin ar dori sa invadeze Romania. Rationamentul ar fi fost ca Ucraina nu e membra NATO, dar Romania, parte a aliantei, are granita cu Ucraina, de unde trimiterea avioanelor de lupta, continua jurnalistul.

Violente in Ucraina: Sute de activisti ataca politia din Odessa

Pe 17 aprilie, presa canadiana a fost invitata la un eveniment unde s-au pus bazele anuntului ulterior privind detasarea avioanelor in Romania. In acea etapa, Canada inca nu negociase cu un aliat NATO. "Polonia era o optiune, pana cand Romania ne-a facut o favoare", scrie jurnalistul.

Oficial, Canada trimite aceste sase avioane pentru a asista la antrenamentele fortei aeriene romane. De ce totusi atata valva la momentul anuntului si la ceremonia de adio la plecarea detasamentului catre Romania? Pare excesiv pentru o misiune de rutina.

Premierul Ucrainei: Fortele de ordine sunt vinovate pentru masacrul din Odessa

Dupa toate acestea, a venit anuntul oficial al redetasarii vasului HMCS Regina din Marea Arabiei in apropierea Ucrainei. E adevarat, a admis Harper, nu in Marea Neagra, ci in Mediterana, deci nu chiar in apropierea crizei.

HMCS Regina este o fregata de patrulare anti-submarin, fara armament, cu raza lunga de actiune, care nu aduce niciun avantaj ecuatiei tactice privind Ucraina.

Cu toate acestea, arata sursa citata, aceasta redetasare fara sens a unui singur vas, anuntata de insusi premierul Canadei, face parte din raspunsul Canadei la agresiunea ruseasca.

In ceea ce priveste infanteria, saptamana trecuta s-a anuntat ca trei militari canadieni vor fi detasati in cadrul unei echipe de noua observatori in Ucraina. Alti 20 de ofiteri canadieni au fost detasati la sediul NATO din Bruxelles, pentru a participa la activitatile generate de situatia din Ucraina.

Jurnalistul recapituleaza desfasurarea de forte canadiene: sase avioane de lupta in Romania, o fregata imbatranita in ape aflate la ceva distanta de criza, 20 de persoane care sa plimbe hartiile la Bruxelles si trei indivizi, "momeala pentru rapitori", in Ucraina.

Daca rusii privesc cumva spre reactia Canadei, trebuie sa se intrebe de ce Harper si Baird tipa atat de tare cand este evident ca nu sunt capabili sa faca mare lucru, incheie Scott Taylor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Canada avioane Romania Ucraina, #Canada raspuns Ucraina, #criza Ucraina razboi Rusia , #Ucraina