Care e cea mai mare miza a anexarii Crimeii

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 21:15
11987 citiri
Care e cea mai mare miza a anexarii Crimeii
Foto: Google Map

Cea mai mare miza a anexarii Crimeii consta in "permanentizarea stationarii Flotei Ruse la Marea Neagra pe infrastructura creata la Sevastopol", sustine sociologul Nicolae Tibrigan, asistent de cercetare la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

La asta se adauga si "blocarea Ucrainei de a intra in structurile europene si euroatlantice prin transformarea acesteia intr-o zona tampon intre frontierele estice ale NATO si linia strategica Sankt Petersburg - Rostov pe Don", mai arata Tibrigan intr-un articol intitulat "Un an de la anexarea Crimeii. Justificarile si argumentele Kremlinului" si publicat pe site-ul Fundatiei Universitare a Marii Negre.

Ucraina si Rusia, la cutite pana cand Moscova va da Crimeea inapoi

Nicolae Tibrigan face o scurta trecere in revista a evenimentului de acum un an si realizeaza o clasificare a argumentelor Rusiei in ceea ce priveste anexarea Crimeei, schitand un tablou complet a ceea ce inseamna "rationamentul Kremlinului" in noua sa politica expansionista.

Pe langa aspectele de drept international sau argumentele care tin de istorie si spiritualitate, sociologul prezinta si un punct de vedere cu privire la importanta strategica a peninsulei Crimeea.

"Istoricul Gheorghe I. Bratianu a subliniat ca transformarea Marii Negre intr-un spatiu al neutralitatii maritime s-a obtinut in 1859 doar prin distrugerea bazelor navale rusesti din Crimeea, iar intre anii 1919-1920 generalul Vranghel a dat mari batai de cap conducerii sovietice prin stapanirea Sevastopolului. (...)

Asadar, controlul Crimeii ofera Moscovei un acces continuu la baza navala de la Sevastopol - adapostul Flotei de la Marea Neagra. Iar iesirea la Marea Neagra si existenta uneia dintre cele mai bune infrastructuri ridica Sevastopolul in clasamentul celor mai pretioase baze navale in Marea Neagra. Concesionand portul pana in 2042, evenimentele de pe Maidanul din Kiev l-au ingrijorat profund pe liderul rus, mai ales ca status quo-ul intregii regiuni era amenintat de orientarea pro-occidentala a Ucrainei.

Or, stationarea Flotei Marii Negre in Sevastopol ofera Rusiei posibilitatea de a-si proiecta putere in jurul Marii Negre, iar acest avantaj servea la mentinerea propriului statut de putere regionala", sustine sociologul.

Desigur, Flota Marii Negre "nu mai reprezinta demult cea mai puternica forta navala din regiune", dar "Rusia se afla in plin proces de modernizare a propriei flote, estimand sa lanseze pe apa sase submarine si sase fregate noi", mai sustine autorul articolului.

Rusia va avea zeci de nave si submarine in plus - Unele ar putea ajunge in Marea Neagra

Crimeea, un port-avion geografic

Totodata, acesta reaminteste ca "in 2008 Rusia a folosit flota sa pentru a transporta trupe si a organiza o blocada navala impotriva Georgiei".

"Sevastopolul mai ofera marinei ruse acces la Marea Mediterana, Atlanticul de Sud, Oceanul Indian, desigur ca in anumite limite impuse de Conventia Montreaux privind tranzitul navelor de razboi prin stramtorile turcesti.

Portul militar din Crimeea este si baza pentru noile-constituite forte navale rusesti folosite pentru operatiuni tactice in Mediterana de Est, extinderea influentei navale rusesti si consolidarea prestigiului acesteia in toata regiunea. De exemplu, aceste fortele navale dislocate la Marea Neagra au fost utilizate recent pentru furnizarea echipamentului militar rusesc in Siria si desfasurarea operatiunilor anti-piraterie in apele teritoriale ale Somaliei", mai sustine Nicolae Tibrigan.

Rusia nu are de gand sa se opreasca: Pregateste revolte in marile orase ale Ucrainei

Totodata, acesta afirma ca prin preluarea controlului asupra peninsulei Crimeea, Putin a reusit sa transforme Ucraina intr-un stat mai putin atractiv pentru Occident.

"In acceptiunea Moscovei, o Ucraina implicata intr-o disputa teritoriala cu un alt stat determina, implicit, o ezitare din partea NATO de a-si extinde parteneriatul cu aceasta. Aici vorbim despre repetarea aceluiasi scenariu aplicat atat in Georgia, cat si in alte puncte fierbinti din CSI pentru a contracara orice tentativa de extindere a NATO.

Peninsula Crimeea mai reprezinta si un asa-numit 'port-avion' geografic ce poate fi utilizat in cazul unei confruntari militare directe cu Ucraina, pentru organizarea unei eventuale blocade navale, operatiuni de atac ale transportatoarelor amfibiu, raiduri aeriene in interiorul Ucrainei etc.", se mai arata in articolul citat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#anexare Crimeea port Sevastopol, #Putin port Sevastopol Marea Neagra, #Rusia anexat Crimeea , #Crimeea