Care este adevarul despre misterioasa lupta din Ucraina

Autor: Ana Ilie
Marti, 18 August 2015, ora 20:08
13880 citiri
Care este adevarul despre misterioasa lupta din Ucraina
Foto: Hepta.ro

Saptamana trecuta a avut loc o lupta, intre separatistii pro-rusi si fortele guvernamentale ucrainene, invaluita in mister. Nici pana acum lucrurile nu erau clare pe frontul ucrainean - fiecare acuzatie fiind imediat urmata de o contra-acuzatie - dar lupta de la Starohnativka a fost subiectul unor afirmatii contradictorii si atat de nebunesti, incat aproape nicio parte a incidentului nu e limpede.

De la retelele sociale la comunicatele oficiale ale Ministerelor, conflictul este un razboi al cuvintelor in aceeasi masura in care este un razboi cu gloante si bombe. Publicatia Vice a incercat sa ridice valul de mister care planeaza deasupra luptei din zorii zilei de 10 august.

Potrivit Kievului, linia de front din jurul satucului Starohnativka a fost supusa unui atac sustinut. Sute de luptatori pro-rusi, sustinuti de tancuri, artilerie si luptatori in vehicule armate, au condus cele mai grave bombardamente din ultimele sase luni din estul Ucrainei. Observatorii OSCE au remarcat o intensificare semnificativa a incalcarilor armistitiului in jurul localitatii si presedintele Petro Porosenko a convocat o reuniune de urgenta a structurilor de aparare.

"Fata razboiului": Vladimir Putin, desenat din gloante folosite in estul Ucrainei (Foto)

Ucraina a sustinut ca fortele pro-Kiev au lansat un contraatac si au ocupat pozitii strategice ale rebelilor. Aceasta este prima data din februarie incoace cand Kievul sustine ca a reusit sa recupereze o bucata de teritoriu.

In schimb, comandantii din asa-zisa Republica Populara Donetk au oferit o imagine complet diferita a evenimentelor. Edward Basurin, adjunctul Ministrului Apararii din autoproclamata republica, a negat ca a avut loc un atac al rebelilor si a insistat ca rebelii nu au incalcat armistitiul. Mai mult, a acuzat Ucraina ca a inventat povestea.

Publicatia citata a trimis la fata locului un reporter pentru a afla care este totusi adevarul. La Starohnativka, soldati, medici si civili de ambele parti ale conflictului au acuzat propriile guverne (Kiev si Donetk) ca mint si ascund adevarul.

"Avem o nevoie disperata de transporturi medicale. Doua au fost distruse de mine luni si am mai ramas cu prea putine vehicule", a marturisit Larissa Korbaceanka, in varsta de 23 de ani, membra a echipei de medici voluntari din sat.

Medicii au fost primii din sat care au acuzat Ministerul ucrainean al Apararii ca a mintit cand a spus ca a cucerit teritorii si a "impins rebelii inapoi cu 2-3 kilometri".

"Ministerul Apararii vrea doar sa arate o imagine buna pentru cetatenii ucraineni. Dar nu a fost frumos ce s-a intamplat. Trei barbati au murit din partea Sectorului de Dreapta si patru din partea armatei. Un tip a murit in timp ce il tratam - nu a avut nicio sansa", a povestit Olena Maksimenko.

Povesti cutremuratoare de pe front: Viata ucrainenilor depinde de o mitraliera de 80 de ani

Si Anatoli, un sergent de 40 de ani, a povestit cum au stat lucrurile: "Lupta a inceput luni la primele ore si s-a incheiat in jur de 11, inainte de a se intensifica din nou dupa pranz. A fost grea - rachete Grad, obuze de mai multe calibre si drone de supraveghere". Omul a recunoscut ca trupele guvernamentale au fost coplesite si dupa un avans initial au fost nevoite sa se retraga.

Mai departe, un grup de soldati condusi de maiorul Alexander Chiria sta la umbra. Maiorul isi aminteste lupta si spune ca si-au petrecut ziua aceea in subteran, la adapost. Intrebat de ce nu a ripostat, Chiria a ras: "Cu AK47 impotriva rachetelor Grad?". Nici el nu a fost de acord cu pozitia Kievului, ca s-a cucerit teritoriu nou, "as fi fost fericit sa fie asa".

In teritoriul rebel, un grup de luptatori a contrazis pozitia Donetkului, ca "totul a fost calm" in lunea aceea - "in fiecare zi e o lupta".

"Nimic nu s-a schimbat - Ucraina si Republica Populara Donetk controleaza aceleasi sate", povesteste un rebel.

Rusia a publicat o carte despre crimele din Ucraina, folosind o fotografie de coperta falsa

Un locotenent care nu s-a identificat decat ca "Thor" pentru ca el "crede in vechii zei", a admis ca de partea rebelilor au existat niste pierderi, desi nu atat de grave cate a anuntat Kievul, adica 130 de morti. "Ucraina a folosit arme anti-tanc, tunuri howitzer si mortiere. O racheta Grad a distrus casa unui comandant, numit Khandros. Au fost ucisi el, sotia lui si o alta femeie".

Toate marturiile de la fata locului, conchide publicatia citata, indica faptul ca la Starohnativka s-a purtat o lupta grea, mult mai dificila decat au lasat sa se vada oficialii. Cu toate acestea, liniile frontului nu au fost retrasate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Ucraina lupta morti, #Ucraina rebeli lupta , #Ucraina