Ce cauta cecenii in estul Ucrainei?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 31 Mai 2014, ora 11:29
16911 citiri
Ce cauta cecenii in estul Ucrainei?

Ce se intampla in estul Ucrainei zilele acestea pare contradictoriu. Pe de o parte, Moscova isi modereaza retorica la adresa Ucrainei si este de acord sa discute cu noul presedinte, Petro Porosenko.

Pe de alta parte, un important contingent de luptatori ceceni, "batalionul Vostok", se afla in estul Ucrainei, unde participa la confruntarile armate, si nu s-ar afla acolo fara stiinta Rusiei.

Mai mult, deplasarea cecenilor in Ucraina a fost probabil aranjata de Moscova, scrie in In Moscow's Shadows Mark Galeotti, cercetator al istoriei ruse si profesor la Centrul pentru Chestiuni Globale al Universitatii New York.

Pentru Galeotti, cele doua chestiuni nu se exclud, ci mai degraba explica ce intentioneaza sa faca presedintele rus, Vladimir Putin. Acesta s-ar folosi de trupele cecene pentru a se pozitiona in vederea negocierilor cu Kievul, chestiune pentru care are nevoie ca pe teren situatia sa se indrepte spre o zona dominata de lideri razboinici.

Pentru ca Moscova sa poata ajunge cu adevarat la o intelegere cu Kievul, spune expertul, atunci trebuie sa fie capabila sa ofere mai mult decat disponibilitatea de a nu destabiliza estul. Trebuie sa livreze cel putin o pace partiala pe teren, motiv pentru care are nevoie, mai inati, de un razboi.

Violente in Donetk: Echipa OSCE a disparut, la aeroport au reinceput schimburile de focuri

Dupa ce a decis ca va lupta in acest conflict prin aliati locali, aventurieri, dezertori si oportunisti, incurajati si inarmati de Moscova, rusii par a ajunge la concluzia ca acest razboi este ieftin, dar in acelasi timp si in afara granitelor, asa ca nu poate fi controlat cu usurinta.

Aceasta ipoteza pare a fi confirmata de actiunile sefului apararii Republicii Populare Donetk, Igor Strelkov (despre care se crede ca e ofiterul rus Igor Girkin), care a executat doi hoti din randurile rebelilor sai, intr-o incercare de a restabili controlul asupra situatiei.

Batalionul Vostok nu este chiar aceeasi unitate ca cea care a fost formata din fosti luptatori de gherila si dezmembrata dupa participarea la razboiul cu Georgia din 2008. Nu a fost desfiintata pentru ca nu-si facea treaba bine, ci tocmai invers. Una din ultimele unitati cecene ramasa in afara controlului liderului Ramzan Kadirov, mai degraba controlata de rivalii acestuia, batalionul Vostok a fost desfiintat din motive politice.

Cu toate acestea, serviciul rus al informatiilor militare GRU, care formase, finantase si controlase batalionul, a gasit misiuni alternative pentru multi dintre soldatii sai si i-a tinut aproape. Pentru situatii precum cea din Ucraina, unde e nevoie de trimiterea unor trupe a caror prezenta poate fi negata dar care trebuie sa fie disciplinate si eficiente. Vostociniki sunt numai buni la astfel de operatiuni, intrucat exceleaza la acest tip de razboi banditesc, scrie expertul citat.

In Ucraina nu activeaza vechea unitate Vostok. Structura de comanda pare diferita si pe langa Vostociniki se regasesc aici si luptatori ne-ceceni si voluntari. E o unitate hibrid si nu se stie cine o plateste, dar chiar daca banii vin de la autoproclamatele autoritati din Donetk, acestea dispun de prea putine fonduri, asa ca GRU, intr-un fel sau altul, plateste si dispune de acesti luptatori.

Galeotti sesizeaza ironia situatiei: startegia Moscovei de a declansa haosul a functionat prea bine si a erodat nu numai coeziunea statului ucrainean ci si a separatistilor din estul tarii.

Apar tot mai multe rapoarte privind diviziunile dintre militii, "turistii" rusi, dezertorii din armata ucraineana si oportunisti. Speranta Moscovei de a ajunge la o intelegere cu Kievul depinde, in cele din urma, de capacitatea sa de a impune ordinea in tot acest haos pe care insasi l-a provocat, conchide sursa citata.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ucraina ceceni Donetk, #Ucraina luptatori Cecenia , #Ucraina
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Cecenii lui Putin în estul Ucrainei, ca morții lui Dragnea la vot.
Poza bum
bum
rank 5