Ce prevede acordul de la Minsk pentru pace in Ucraina

Joi, 12 Februarie 2015, ora 17:54
24476 citiri
Ce prevede acordul de la Minsk pentru pace in Ucraina
Foto: Russia Today

Acordul de pace la care au ajuns cei patru lideri care au purtat discutii la Minsk, privind situatia din Ucraina, va intra in vigoare in noaptea de sambata spre duminica, fiind compus din 13 puncte.

Dupa semnarea acordului de pace, a aparut o raza de speranta privind pacea din Ucraina, scrie Russia Today.

La semnarea acordului au participat si liderii autoproclamatelor republici Donetk si Luhansk, precum si un reprezentant al OSCE, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima si ambasadorul rus in Ucraina, care reprezinta "grupul de contact".

Hollande: Orele urmatoare sunt cruciale pentru Ucraina

Iata care sunt cele 13 puncte ale acordului de la Minsk:

1. Un armistitiu complet in estul Ucrainei. Intra in vigoare la ora 00:00, pe 15 februarie.

2. Retragerea armelor grele. Partile au convenit asupra unei linii de separare. Kievul urmeaza sa-si retraga artileria si alte echipamente de pe linia de front, in timp ce rebelii vor face acest lucru de pe linia de front asa cum era aceasta in luna septembrie, inainte de avansarile acestora in contraofensiva din luna ianuarie. Zona de siguranta monitorizata de OSCE ar urma sa aiba o intindere cuprinsa intre 50 si 150 de kilometri, in functie de raza de actiune a armelor, iar retragerea va fi completa pana la 1 martie.

3. OSCE isi va folosi flota de drone si observatorii pe teren, precum si imagini din satelit si date radar, pentru a se asigura ca ambele parti respecta acordul.

4. Kievul si rebelii vor negocia termenii privind viitoarele alegeri locale din zonele controlate de rebeli, ceea ce ii va aduce pe acestia inapoi in cadrul legal ucrainean. In schimb, Kievul va adopta legislatia pentru autoguvernare ce va fi acceptabila pentru republicile autoproclamate.

5. Kievul va declara o amnistie generala pentru rebeli.

6. Un schimb al tuturor prizonierilor trebuie sa fie incheiat la cinci zile dupa retragerea completa.

7. Convoaielor de ajutoare umanitare li se va permite accesul complet la cei nevoiasi din zonele afectate de confruntari, fiind asigurat un mecanism international de functionare.

8. Kievul va restabili legaturile economice, platile sociale si serviciile bancare in zonele separatiste, care au fost taiate anterior in semn de raspuns la alegerile organizate de republicile autoproclamate. Guvernele acestora vor continua impozitarea si platile pentru utilitati, insa aceasta prevedere este subiectul unor viitoare negocieri.

9. Dupa ce sunt organizate alegeri locale in regiunile Donetk si Luhansk, Kievul va reinstaura controlul asupra granitelor acestora cu Rusia. Tranzitia ar putea sa dureze, din cauza nevoii unei reforme constitutionale complete in Ucraina.

10. Toate trupele straine, armamentul greu si mercenarii vor fi retrasi din Ucraina. Gruparile armate ilegale vor fi dezmembrate, insa autoritatilor locale din Donetk si Luhansk li se va permite sa aiba unitati de militie legale.

11. Kievul va implementa o reforma constitutionala completa, pana la sfarsitul anului, ceea ce va descentraliza sistemul politic ucrainean si va acorda privilegii Donetkului si Luhanskului. Privilegiile includ autodeterminarea lingvistica, libertatea de a numi procurori si judecatori, precum si de a stabili legaturi economice cu Rusia.

12. Observatorii OSCE la alegeri vor supraveghea daca alegerile locale in republicile autoproclamate se desfasoara la standarde internationale. Procedura exacta pentru alegeri este subiect al unor viitoare negocieri.

13. Discutiile in cadrul "grupului de contact" vor fi intensificate in diferite feluri.

Negocierile-maraton pentru pace in Ucraina s-au incheiat cu un acord de armistitiu. Nesemnat

Negocierile-maraton de la Minsk, intre presedintii Rusiei, Ucrainei si Frantei si cancelarul Germaniei, reuniti pentru a gasi o solutie la criza din Ucraina, s-au incheiat joi la pranz, dupa ce au inceput miercuri seara.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a iesit intr-o conferinta de presa, dupa mai bine de 16 ore de discutii, pentru a anunta ca s-a ajuns la o intelegere.

Liderul de la Kremlin, Petro Porosenko, Angela Merkel si Francois Hollande au negociat intens un armistitiu in estul Ucrainei. Acesta acopera atat retragerea armamentului greu si a militiilor, cat si o gama de masuri economice si reforme constitutionale, dupa cum a aratat Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prevederi acord pace Minsk, #acord pace Ucraina, #puncte acord pace Ucraina , #Ucraina