Ce s-a intamplat de fapt la Odessa

Autor: Ana Ilie
Joi, 08 Mai 2014, ora 00:09
17454 citiri
Ce s-a intamplat de fapt la Odessa

42 de oameni au ars de vii, s-au sufocat ori s-au aruncat in gol de la etajul trei al unei cladiri din epoca sovietica, in orasul Odessa, port ucrainean la Marea Neagra. Tragedia a marcat cea mai grava evolutie a crizei din Ucraina.

Cum au ajuns victimele in cladirea respectiva si cine a pus focul? Violentele au inceput cand microbistii au marsaluit, inainte de un meci al unei echipe locale de fotbal, pentru a sustine unitatea Ucrainei. Oamenii au fost atacati de activistii prorusi, scrie BBC intr-un material ce incearca sa reconstituie evenimentele pe baza marturiilor participantilor si supravietuitorilor.

Vineri, 2 mai, era programat un meci al echipei locale Ciornomoret cu Metalist Harkov. Microbistii "ultras", fani ai ambelor echipe, s-au inteles sa marsaluiasca impreuna pentru o Ucraina unita.

Acestia s-au intalnit la ora 14:00, in Piata Catedralei din Odessa. Unii erau sustinatori ai miscarii de protest EuroMaidan din Kiev si faceau parte din miscarea de extrema dreapta Sectorul de Dreapta. Multi, insa, dupa cum o arata inregistrarile video si marturiile celor prezenti, erau oameni fara o agenda politica.

Moscova da vina pe Kiev pentru mortii din Odessa

Toti se asteptau la probleme intr-un oras cu 30% populatie de etnici rusi, insa, spune Nadia Iasan, "nu ne-am asteptat niciodata la o ambuscada de o asemenea amploare si nici ca politia sa nu faca nimic".

In oras, tensiunile erau deja la punct de fierbere, intrucat prorusii, opozanti ai miscarii Maidan, campeaza intr-o piata centrala inca din februarie, luna in care presedintele Viktor Ianukovici a fugit din Kiev sub presiunea protestelor pro-occidentale.

Premierul Ucrainei: Fortele de ordine sunt vinovate pentru masacrul din Odessa

Bogdan, un martor, a povestit ce s-a intamplat la scurt timp dupa ce s-au adunat fanii: "Oamenii au inceput sa marsaluiasca si au fost atacati de niste tipi cu casti de armata si bate de baseball. Multi aveau arme". A urmat haosul si descrierile martorilor incep sa fie confuze.

Potrivit inregistrarilor, politia a privit fara sa intervina ciocnirea dintre cele doua tabere. In inregistrari se vede si cum tabara pro-Ucraina smulge pietre din paviment si le arunca inspre atacatori.

Serghei, un alt martor, a vazut la TV, in jurul orei 15:50, o informare cu privire la ciocnirile din centrul orasului si s-a dus acolo. "Nu era ca o lupta stransa. In general se aruncau de ambele tabere pietre scoase din trotuare".

Sunt si rapoarte care spun ca ambele tabere erau bine pregatite de confruntari, cu bete, bare de metal, pistoale cu aer comprimat, bate de baseball, scuturi si casti. Intr-o inregistrare se vede cum un sir de politisti in echipament de interventie face scut in fata activistilor pro-rusi. Unul dintre activisti trage cu o arma in vreme ce o ploaie de pietre vine din directia opusa.

Cum a izbucnit incendiul ucigas de la Odessa - primele rezultate ale anchetei

Serghei povesteste ca lupta a durat cam 15 minute inainte ca separatistii sa se retraga. Cel putin trei persoane au murit impuscate in ciocnirile stradale, inainte de izbucnirea incendiului in cladirea din apropiere.

In orele ce au urmat, ciocnirile au mai avut loc sporadic, insa cativa activisti pro-Ucraina s-au indreptat impotriva taberei de corturi a separatistilor din piata Kulikovo, strigand "Traiasca Ucraina" si "Odessa e ucraineana".

Corturile au fost incendiate si cei aflati in ele s-au refugiat intr-o cladire din apropiere, iar in cele din urma au fost impinsi de multime inauntru. Era vorba de cateva mii de microbisti si aproximativ 300 de pro-rusi.

Ambele tabere aruncau cu sticle incendiare si politia a ratat iar o buna ocazie de a interveni. Exista rapoarte ca prorusii trageau cu pistoale de la etajele superioare ale imobilului. De cealalta parte, inregistrarile ii arata pe proucraineni care au deschis focul inspre cladirea cuprinsa deja de flacari.

Nu se stie cum a izbucnit focul de la etajul trei, dar Serghei spune ca a vazut pe cineva "la al treilea etaj, care a aruncat un cocktail Molotov prin geamul inchis. Insa geamul nu s-a spart si a izbucnit un incendiu in interior".

Ce a urmat este greu de descris. Oamenii au incercat sa fuga din fata flacarilor. Un supravietuitor a povestit: "Nu puteam cobori, vedeam oameni de la alte etaje cum ieseau si cei de afara ii atacau ca o haita de lupi". Alti martori spun insa ca ultrasii au salvat zeci de separatisti din cladirea in flacari.

Unii oameni au iesit pe scara de incendiu si au fost preluati de ambulante. Altii au cazut. Unii s-au aruncat.

Anatoli, care a scapat cu bine din cladirea incendiata, a tinut insa sa sublinieze ca oamenii dinauntru nu erau "activisti pro-rusi". "Suntem toti din Odessa. Este vorba despre Odessa, despre pace. A fost groaznic. Au fost anihilati oameni despre care se credea ca sunt separatisti. Dar eu nu sunt separatist, am fost nascut in Odessa".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Odessa incendiu morti, #Ucraina Odessa morti, #Odessa lupte strada , #Ucraina