Centrala de la Cernobal, amenintata din cauza tensiunilor din Ucraina

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 09:31
2549 citiri
Centrala de la Cernobal, amenintata din cauza tensiunilor din Ucraina
Foto: Ria Novosti

Centrala nucleara de la Cernobal ramane un loc deosebit de periculos in conditiile in care nu a fost dezafectata, arata liderul partidului Uniunea Ucraineana, Iuri Andreev.

"In 2000, ca rezultat al deciziilor politice influentate de Occident, uzina de la Cernobal a fost inchisa. Desi combustibilul nuclear nu a fost produs aici, inca mai exista material proaspat", a spus Iuri Andreev in cursul unei videoconferinte intre Moscova si Kiev organizata de agentia rusa de stiri RIA Novosti.

"Centrala nu a fost renovata. Ca rezultat, a ramas un loc extrem de periculos. Pe de o parte, nu ne puteam permite sa o lasam de functioneze, pe de alta parte nu putem in acest moment sa o dezafectam in conditii de securitate", a spus Andreev, care lucra ca inginer sef la centrala la momentul in care reactorul acesteia a explodat.

"Ceea ce se petrece in prezent este extrem de periculos. Niciun sit nuclear din Ucraina, intre care si cel de la Cernobil, nu beneficiaza de o protectie garantata impotriva tentativelor celor care si-au inlocuit batele cu arme automate, de a santaja Ucraina si tarile vecine cu aruncarea in aer a acestor bombe. Trebuie sa fie oprit imediat banditismul in tara noastra, care poate avea consecinte deosebit de grave", a adaugat Iuri Andreev.

Andreev a subliniat ca centrala nu prezinta o amenintare pentru mediu datorita zonei de excludere de 30 de kilometri din jurul ei, adaugand insa ca nu au fost initiate proiecte tehnice de dzafectare a centralei.

Dezastrul de la Cernobal a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, cand unul dintre cele 4 reactoare a explodat. Catastrofa a afectat viata a milioane de oameni. Regiuni intinse, cu o suprafata estimata de 50.000 de kilometri patrati, mai ales in Ucraina, Belarus si Rusia, au fost contaminate cu emisii radioactive produse de topirea reactorului. Aproximativ 200.000 de oameni au fost evacuati dupa accident.

Marti, Ucraina a anuntat suspendarea construirii unui sarcofag nou deasupra reactorului topit, din cauza tensiunilor in crestere din aceasta tara. Ridicarea noului sarcofag a inceput in 2010. Scopul principal al acestui proiect e sa nu permita scurgeri radioactive din reactorul afectat de explozie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina sarcofag centrala Cernobal, #Ucraina sarcofag centrala Cernobal suspendata, #Ucraina tensiuni suspendare centrala Cernobal , #Ucraina